Gebeurtenis (relativiteit)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In fysica, meer bepaald relativiteitstheorie, is een gebeurtenis een fysische situatie of voorval op een welbepaalde ruimtetijdpositie (punt in ruimte en tijd, viervector, punt in de Minkowski-ruimte). Een glas dat stukvalt is bijvoorbeeld een gebeurtenis.

De ruimtetijdpositie van een gebeurtenis is een welgedefinieerde entiteit, ook al hangen de ruimtecoördinaten en de tijd af van het inertiaalstelsel.[1]. Deze wordt voorgesteld door een punt in een Minkowski-diagram. Voor een gegeven inertiaalstelsel zijn er ruimteassen en een tijdas, op basis waarvan met de ruimtetijdpositie ruimtecoördinaten en een tijd corresponderen.

Strikt genomen, is de notie van een gebeurtenis een idealisering: aangezien het een specifieke tijd en plaats opgeeft, terwijl een echte gebeurtenis altijd een uitgestrektheid groter dan nul heeft, zowel in tijd als in ruimte.[2] Eén van de doelstellingen van algemene relativiteit, is te bepalen of twee gebeurtenissen elkaar kunnen beïnvloeden. Met behulp van de Minkowski-metriek, kan men bepalen of twee gebeurtenissen gescheiden zijn door een tijds-, ruimte-, of lichtachtig interval. Alleen in het geval van een licht- of tijdachtige scheiding kunnen twee gebeurtenissen elkaar beïnvloeden.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. A.P. French (1968), Special Relativity, MIT Introductory Physics Series, CRC Press, ISBN 0748764224, p 86
  2. Leo Sartori (1996), Understanding relativity: a simplified approach to Einstein's theories, University of California Press, ISBN 0520200292, p 9