Gebruiker:AlexLodder/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van AlexLodder.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Een applicatie (vaak afgekort als app) is software bedoeld voor eindgebruikers om bepaalde taken uit te voeren op een computer of mobile device. Vaak wordt er tegenwoordig met de term app gedoeld op applicaties voor de Mobiele telefoon, dit kan echter verwarring opleveren aangezien er ook apps zijn voor bijvoorbeeld personal computers en Laptops. Voorbeelden van applicaties zijn onder andere Tekstverwerkers, Mediaspelers en E-mailclients. Applicaties kunnen gebundeld worden met het besturingssysteem maar kunnen ook los gepubliceerd worden.

Soorten applicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn allerlei applicaties elke met verschillende mogelijkheden, doelen en doelgroepen. Grofweg kan er een onderscheid gemaakt worden in de volgende types applicaties:

In deze categorieën kunnen we ook weer onderscheid maken in applicaties naar Platform (informatica) en besturingssysteem.

Killerapplicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Een Killerapplicatie is een applicatie die zo aantrekkelijk en bijzonder is dat mensen bepaalde Computerhardware, Spelconsole Smartphone of Besturingssysteem speciaal kopen om deze app te kunnen gebruiken. De Killerapp is het begin van een geheel nieuwe categorie applicaties.[2] Voorbeelden van Killerapps zijn onder andere: De eerste tekstverwerker en VisiCalc spreadsheet. Maar ook games zoals Space Invaders, Quake en The Legend of Zelda: Ocarina of Time.

Mobiele applicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Met de komst van de smartphones en tablets is er een grote markt ontstaan voor Mobiele Applicaties. Bedrijven proberen hier massaal op in te spelen door extra service en of diensten te verlenen via apps. Er zijn drie verschillende soorten mobiele applicaties:

  • Native Apps: Applicaties die voor een specifiek besturingssysteem bedoeld zijn. (bijvoorbeeld: IOS voor iPhones en Android voor diverse andere smartphones en tablets).
  • Web Apps: Dit is een mobiele versie van een website. Deze website is speciaal opgemaakt voor de resolutie van een smartphone of een tablet.
  • Hybride Apps: Dit is een combinatie van de twee bovenstaande vormen. De basis van de applicatie is gebouwd zoals een native app, maar een deel van de applicatie maakt ook gebruik van mobiele webpagina’s.[3]

Soorten Mobiele Apps[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat er allerlei verschillende smartphones en tablets op de markt zijn van verschillende fabrikanten en ook nog is met verschillende besturingssystemen zijn er heel veel apps verkrijgbaar. In 2011 maar liefst 826,200.[4] Door deze verschillen is niet elke app verkrijgbaar voor elk apparaat. De twee grootste aanbieders van mobiele applicaties zijn Apple en Google met de App Store en Android Market. Tegen het einde van 2010 waren er in de App Store meer dan 300.000 'apps' verkrijgbaar[5] en op de Android Market meer dan 150.000.[6]

Marketingcommunicatiekracht van apps[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien er zoveel mensen tegenwoordig gebruik maken van smartphones en apps is het voor bedrijven uiterst interessant om dit medium in te zetten voor promotiedoeleinden. Er zijn twee manieren om apps in te zetten voor marketing:

  1. Adverteren op de applicatie van iemand anders: Mobiele advertenties worden meestal per klik verkocht. Dit betekend dat er pas betaald wordt voor de geplaatste advertentie zodra een gebruiker er ook daadwerkelijk op geklikt heeft. Voor het adverterende bedrijf is het wel van belang dat de app aansluit bij het product dat aangeboden wordt. Bijvoorbeeld: Een advertentie van een reisbureau bij een weerbericht applicatie.
  2. Creëer een eigen app: Een goede app is een manier om op een relatief goedkope manier veel mensen te bereiken. Men kan apps gratis aanbieden en als de app vervolgens Viral gaat kunnen er rustig miljoenen mensen bereikt worden. Een voorbeeld hiervan is de mobiele app Draw Something, deze app is binnen slechts vijf weken door meer dan 20 miljoen mensen gedownload.[7] Het is echter geen simpele opgave om tussen de al honderdduizenden bestaande apps op te vallen.

Communicatie door middel van apps[bewerken | brontekst bewerken]

Mobiele applicaties worden vaak gebruikt voor communicatie doeleinden. Zowel voor zakelijk gebruik, bijvoorbeeld: Google Apps en E-mail. Als voor particulier gebruik, bijvoorbeeld: WhatsApp, Skype en Twitter. Deze applicaties verdrijven steeds sneller de traditionele manieren van communiceren Sms en telefonie op een Mobiele telefoon. Hierdoor vindt er binnen de Telecommunicatie een verschuiving plaats van bel- en sms-verkeer naar vooral dataverkeer. De belangrijkste reden van deze verschuiving is dat het communiceren via eerder genoemde apps vele malen goedkoper is dan via de traditionele manieren van mobiele communicatie.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Martin Fowler, "Patterns of Enterprise Application Architecture" (2002). Addison Wesley.
  2. Larry Downes, Chunka Mui, "Unleashing the Killer App: Digital Strategies for Market Dominance" (2000). Harvard Business Press.
  3. " http://www.compassonlinemarketing.nl/60minutes/innovation-apps-als-marketinginstrument/, INNOVATION: Apps als marketinginstrument"
  4. "http://www.webpagefx.com/blog/internet/history-of-app-stores-infographic/"
  5. "App Bible" (2011). HUB Uitgevers.
  6. Daniel A, Begun, "Amazing Android Apps for Dummies" (2011). Willey Publishing.
  7. "http://econsultancy.com/uk/blog/9303-draw-something-one-app-five-weeks-20m-downloads"