Gebruiker:Blueknight/Archief1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Welkom op mijn eerste archiefpagina 🙂

Gearchiveerd dd 17 februari 2010
Terug naar Overleg gebruiker:Blueknight.

spatie[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Blueknight

(allezes de delen)

wil op je gebuikerspagina niets wijzigen maar hoort er geen spatie te staan tussen alle en zes.

Was trouwens een goede handeling om Dab je stemmen te geven haalde een hoop kou uit de lucht.

--Raast 26 apr 2009 11:56 (CEST)

Verbeter m'n gebruikerspagina gerust hoor, zo steek ik er nog eens wat van op.
Die stemmen voor dAb waren een kleine moeite, deed ik hem een groot plezier mee. Gelukkig is hij hier gebleven. N.m.m. sloeg Romaine de spijker op z'n kop met zijn opmerking. -BlueKnight 2 mei 2009 22:12 (CEST)

Artikels verplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Blueknight, wil je de volgende keer aub niet tekst kopiëren naar een nieuw artikel maar gewoon de tab "titel wijzigen" gebruiken? Anders gaaat de bewerkingsgeschiedenis verloren en dat is niet volgens de geldende GFDL-licentie. Spraakverwarring 2 mei 2009 20:12 (CEST)

Ok, zal ik niet meer doen. De laatste dagen zag ik dergelijke bewerkingen vaak gebeuren op wikipedia, vandaar mijn indruk dat dit gerechtvaardigd is. Moet ik linken naar bewerkingsgeschiedenis? Het artikel is overigens niet alleen gekopieerd maar ook relatief fors uitgebreid. --BlueKnight
Dat het is uitgebreid heb ik gezien, daardoor was het niet meer mogelijk om de situatie terug te draaien. Ik heb nu op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikelverplaatsen ‎ een verzoek bij de moderatoren gelegd om de bewerkingsgeschiedenis van beide artikelen samen te voegen. Een moderator kan dat namelijk.
Als je anderen tekst ziet kopiëren, spreek ze daar gerust op aan. Het is namelijk niet de bedoeling. Bedankt! Vriendelijke groet, Spraakverwarring 2 mei 2009 20:20 (CEST)
Doe ik; maar de beperking van die 'vrije' GFDL-licentie uitleggen aan beginnende gebruikers zal niet altijd eenvoudig zijn. Jij bedankt voor een correcte afhandeling! --BlueKnight 2 mei 2009 20:24 (CEST)
Graag gedaan! Moderator Mwpnl heeft inmiddels de daadwerkelijke samenvoeging voor zijn rekening genomen, en toen kwam alles toch nog goed. En inderdaad, de GFDL-voorwaarden zijn wat weerbarstig. Bedankt voor je begrip! Vriendelijke groet, Spraakverwarring 2 mei 2009 20:29 (CEST)

Verwijderingsnominatie Stichting Welzijn Doven Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Blueknight, één of meerdere pagina's die u hebt gestart zijn genomineerd voor verwijdering. Dit betekent dat iemand het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Stichting Welzijn Doven Rotterdam. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20090502 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. Als u vragen hebt, kunt u die stellen aan de helpdesk. --E85Bot 3 mei 2009 02:10 (CEST)

Je handtekening[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Blueknight, ik neem aan dat je het zelf ook al hebt gezien: overal waar je jouw handtekening onder overleg zet, komt die niet netjes achter de lopende tekst te staan, maar op een nieuwe regel. Vooral als jouw bijdrage inspringt, verziekt dat de layout. Ik heb even gekeken, en volgens mij zit 'm de crux in het feit dat je commentaar hebt toegevoegd voor gebruiker Troefkaart om er niet in te gaan knoeien zonder overleg (dat was dan voor mij ook meteen de reden om er niets aan te doen maar het hier ter sprake te brengen 🙂). Als je tussen dat commentaar en de eigenlijke handtekening geen harde return plaatst zou het volgens mij opgelost moeten zijn. Groet, Lexw 6 mei 2009 21:21 (CEST)

Ok, is inmiddels ongevraagd' opgelost :p terwijl ik een lang verhaaltje aan 't tikken was. --BlueKnight 6 mei 2009 21:25 (CEST)
Ahum, nou ja.... Ik zie dat gebruiker Mwpnl net dat heeft gedaan wat ik hier voorstelde. Alleen heeft hij zich niks aangetrokken van jouw commentaar, en het domweg gewijzigd. Lexw 6 mei 2009 21:23 (CEST)
Nou ja. Het zijn maar details, maar wel leuke. --BlueKnight 6 mei 2009 21:25 (CEST)
Ach jee, ik had jouw hele opmerking hier gemist Lex. Hehe, zo zie je maar weer Knipoog. Grappig dat we dezelfde oplossing in gedachte hadden. Groeten, nl:Mark W (Mwpnl) ¦ talk 6 mei 2009 21:26 (CEST)

Handtekening[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Blueknight,

Je recente bewerking op jouw handtekening veroorzaakte een extra <enter> op alle stempagina's waar je ooit had gestemd. Hierdoor werd jouw stem niet meer meegeteld en begon het tellen der stemmen weer bij 1. Ik heb daarom deze wijziging gedaan, zodat je handtekening gewoon blijft functioneren op stempagina's.

Groet, nl:Mark W (Mwpnl) ¦ talk 6 mei 2009 21:22 (CEST)

Accoord (Met terugwerkende kracht).

ff offtopic; gebruiker:Spraakverwarring had het over behoud van bewerkingsgeschiedenis van tepelhoedje i.v.m. GFDL, maar nu sta ik na het samenvoegen door jou er niet meer als auteur bij vermeld? Wordt de GFDL daar geen geweld mee aangedaan? --BlueKnight 6 mei 2009 21:28 (CEST)

Je staat nog keurig vermeld als Auteur hoor: geschiedenis. Op Tepelhoedje inderdaad niet meer, omdat de inhoud daarvan is verplaatst naar Tepelhoed. Met andere woorden: jij bent (mede)auteur van het artikel Tepelhoed, en niet meer van Tepelhoedje (omdat het artikel verplaatst is). Groeten, nl:Mark W (Mwpnl) ¦ talk 6 mei 2009 21:35 (CEST)
Ok, die geschiedenis verkeerd geïnterpreteerd, had ik beter moeten lezen. Dat is dan ook weer duidelijk. --BlueKnight 6 mei 2009 21:39 (CEST)

Licensing update/Result[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Blueknight,

Ik heb deze pagina zojuist per direct verwijderd omdat deze een link van de ene naamruimte naar een andere is, (zelfs op een ander project).

mvg, Bas 21 mei 2009 11:02 (CEST)

Niet mee eens, dit heb ik gekopieerd van de Engelse wikipedia. Hierbij verzoek om verwijdering ongedaan te maken. Ik zie dat de link naar resultaten nu wel correct werkt ondanks verwijdering? --BlueKnight 21 mei 2009 11:08 (CEST)
De link staat nu wel goed in de sitenotice, dus ik zou niet weten waarvoor de redirect nu nodig is. Mvg, Bas 21 mei 2009 11:17 (CEST)
De redirect was nodig geweest, maar nu is de sitenotice alsnog in orde gemaakt. Ik zie dat dit inmiddels ook op de engelstalige wikipedia is aangepast. Omdat ik niet wist/weet hoe de sitenotice te aanpassen, heb ik het op mijn bekende manier gedaan, weliswaar perongeluk in de verkeerde naamruimte. Voor deze goedbedoelde, constructieve actie word ik in mijn beleving door jou afgestraft met een directe verwijdering van de redirect, zonder enige waardering... --BlueKnight
Aan de goede bedoelingen van jou twijfel ik niet, maar het is nu idd gelukkig opgelost. - Bas 22 mei 2009 09:45 (CEST)
Ok, 'cuus voor mijn licht overtrokken reactie in de eerste instantie. Maar wat de juiste handelswijze was, daar wil ik nog steeds erachter komen; voor het geval dat een volgende mededeling in sitenotice weer naar een lege pagina verwijst: 1] ga ik dan een berichtje plaatsen op bijvoorbeeld WP:OG, of op OP van MediaWiki:Anonnotice dat de link leeg is, of ga ik 2] weer een redirect maken (dan in de juiste naamruimte) na klikken op de link naar de lege pagina? --BlueKnight 22 mei 2009 19:35 (CEST)
Tja da's het afwegen van 2 dingen, het geval zou natuurlijk niet voor moeten komen. Maar als het voorkomt is de vraag of het beter is om een tijdelijke redirect aan te leggen die niet helemaal volgens de gebruiken/regels is of om vele mensen mis te lopen, misschien is het aanleggen van die redirect dan wel beter, met natuurlijk een melding op een plek waar het verholpen kan worden, en na een oplossing zou de redirect weer weg moeten. Mvg, Bas 23 mei 2009 10:18 (CEST)

Overleg Wikipedia:Regelingen rond moderatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Hey Blueknight, dank voor het samenvatten van de discussie en conclusie- met slechts 1 verandering mbt tot plaatsen laatste zin. Zie de OP. Het lijkt mij goed om het een en ander te verwerken. Ik ga wel Moiramoira nog om een reactie vragen. Vr gr Metz(ujan) 4 jun 2009 11:32 (CEST)

Jouw voorstel is prima, verwerk ik graag. Ik kijk nog even aan hoe de OP-discussie nog voortkabbelt voordat ik de knoop doorhak; MoiraMoira heeft vast een hoop te doen 😉. --BlueKnight 4 jun 2009 22:03 (CEST)
Prima! MM is idd bezige bij :-) Metz(ujan) 7 jun 2009 16:23 (CEST)

Verwijderingsnominatie Dovenschool (Nederland)[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Blueknight, één of meerdere pagina's die u hebt gestart zijn genomineerd voor verwijdering. Dit betekent dat iemand het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Dovenschool (Nederland). De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20090610 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. Als u vragen hebt, kunt u die stellen aan de helpdesk. --E85Bot 11 jun 2009 02:17 (CEST)


Tip[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet verstandig om op Carolus in te gaan. Deze gebruiker lijkt niet voor rede vatbaar maar dat kan mijn inschattingsfout zijn. Ik geloof dat het in incrowd wikitaal 'don't feed' heet.. Fontes 14 jun 2009 22:57 (CEST)

Ik zou je graag volmondig gelijk geven, maar deze gebruiker heeft al 218 artikelen geschreven. Dat maakte me juist nieuwsgierig naar zijn denkbeelden. Voorlopig voer ik em maar even niet 😉, groet --BlueKnight 15 jun 2009 22:02 (CEST)
PS Mogelijk is deze gebruiker een anarchist.

OP Kalsermar[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Blueknight, wellicht heb je deze subpagina niet op je volglijst staan, ik heb hier gereageerd. Vriendelijke groet, Vinvlugt 7 jul 2009 23:53 (CEST)

Indien er behoefte is deze subpagina, of een deel ervan, te de-archiveren (is dat een woord?) dan vjvegjg of meld het en ik zet het terug. Ik kan de komende dagen wel wat minder vaak online zijn. Op de subpagina discussieren is natuurlijk ook prima. Met vr. gr. --Kalsermar 9 jul 2009 23:40 (CEST)
Hoi Kalsermar, ook ik heb de pagina inmiddels op mijn volglijst staan (zal direct nog een korte reactie achterlaten), dus dat komt wel goed. Ik wacht BK's reactie even af, maar zal de komende drie weken niet online zijn (afgezien van een kort bezoek aan een internetcafé). Vriendelijke groet, en dank voor je aanbod! Vinvlugt 9 jul 2009 23:52 (CEST)

Wikipedia:Opinielokaal/Ongeldig verklaarde aanmelding[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Blueknight. Gisteravond schreef je het volgende:

Steun Steun Een prima uitbreiding van bestaande richtlijnen. Je kan een peiling starten of iemand vragen om deze te starten, of meteen een stemming. Echter, het blijft een probleem dat beginners de regels niet goed (her)lezen voordat ze zich aanmelden, misschien helpt nog een extra waarschuwing erbij tussen <!--- --> in de brontekst, zoals "Let op; voorkom een ongeldige aanmelding, controleer eerst of je voldoet aan de huidige regelgeving!". --BlueKnight 15 jul 2009 22:06 (CEST)

Als gevolg van jouw positieve commentaar heeft Metzujan een peiling gestart. En nu stem je tegen alles. Ik kan dit niet echt volgen. Met groet Mexicano 17 jul 2009 00:23 (CEST)

Beste Mexicano, goed dat je 't vraagt! Hier heb ik inderdaad de betreffende uitzonderingsregel gesteund. De daaropvolgende reacties en argumenten deden mij echter van gedachten veranderen; in de zin dat een potentiële moderator gewoon op de hoogte moet zijn van o.a. de regels. De ervaring leert ook dat dergelijke kandidaten (die zich ten onrechte aanmelden) bij een (alsnog) geldige peiling vaak geen meerderheid krijgen, ik zie het daarom ook als een stukje bescherming naar hen toe, het voorkomen van een kansloze verkiezing en bijbehorende teleurstelling. Desondanks juich ik het initiatief van jou en Metzujan nog steeds toe, want er komt nu eindelijk duidelijkheid aangezien de discussie steeds weer terugkwam. Mocht je desondanks zich genaaid* voelen door mijn 'voortschrijdend inzicht', dan ben ik bereid om mijn stem te wijzigen; Ik heb nl liever een goede samenwerking in toekomst dan aan een principe-stem vasthouden. Groet --BlueKnight 18 jul 2009 14:23 (CEST)
*)zijn mijn woorden.

Markeren als gecontroleerd.[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Blueknight. Ik zie toevallig het voornemen op je GP (Gebruiker:Blueknight#Eindelijk_gevonden:_Markeerlogboek). Ik heb alvast een redirectje voor je aangelegd. Succes met het uitbreiden cq verbeteren wat er al staat.

mvg, Niels? 20 jul 2009 22:43 (CEST)

Hallo Blueknight. Een paar opmerkingen over de net aangemaakte pagina.

  • "De gebruiker die de bewerking als gecontroleerd markeert, is van mening dat de bijdrage geen vandalisme en/of geen onzin betreft." - Dit is onjuist. Als de bewerkingen als gecontroleerd worden gemarkeerd, kan er nog steeds sprake zijn van vandalisme, maar dan kan er vanuit worden gegaan dat er dan actie is ondernomen.
  • "Alle bijdragen op Wikipedia worden in de bewerkingsgeschiedenis van betreffende pagina voorzien van een rode uitroepteken" - Enkel zichtbaar voor ingelogde gebruikers. (en zou ook wel eens pas na 4 dagen zichtbaar kunnen zijn)
  • "Je kan dan een spatie invoegen en opslaan zodat jouw bewerking (en die van de voorganger) door een ander als gecontroleerd gemarkeerd kan worden." - Vaak worden bewerkingen van ingelogde gebruikers niet gecontroleerd (die dus per ongeluk op de knop gedrukt zouden kunnen hebben). Daarnaast is het vaak de vraag of er wel naar de voorgaande bewerkingen wordt gekeken.
  • "het bijzondere privilege " - "privilege" opzich al niet voldoende?
  • Wellicht opmerken dat bij moderatoren dan dus ook niet de rode uitroepteken verschijnt.
  • Over het laatste kopje: in overleg gaan met de gebruiker is ook een gewenste handeling.

Groet, Pompidom 25 jul 2009 15:17 (CEST)

Hallo Pompidom, Jouw opmerkingen verwerk ik meteen (als je daar niet al mee bezig was). --BlueKnight 25 jul 2009 15:20 (CEST)
Nee, ik ben daar niet bezig. Ik zag enkel je wijziging langskomen met de vraag voor een review. Dus bij dezen. Succes ermee. Groet, Pompidom 25 jul 2009 15:21 (CEST)
@Niels & @Pompidom - Uitgevoerd Uitgevoerd & bedankt voor het zetje en meedenken. --BlueKnight 25 jul 2009 21:51 (CEST)

Modellen doofheid[bewerken | brontekst bewerken]

Kan je artikel modellen doofheid nog nakijken? daar heb ik iets uitgewerkt. Kan je verder uitwerken als je beter weet .Edwtie 26 jul 2009 06:14 (CEST)

Duim omhoog --BlueKnight 29 aug 2009 21:48 (CEST)
Modellen van Doofheid| Edwtie 6 sep 2009 21:59 (CEST)
Kan je het artikel hernoemen naar Doofheid (sociaal)? Zodat het verschil met fysieke aspecten van doofheid zo duidelijker wordt. Ik wil het na titelwijziging wel bewerken in jouw naamruimte als je het pas na een succesvolle "nominatie voor plaatsing" terugplaatst. Nominatie voor plaatsing is het tegenovergestelde van {{wiu}}. Groet, --BlueKnight 20 sep 2009 21:23 (CEST)
Ja. Uitgevoerd. Edwtie 1 okt 2009 00:26 (CEST)
Ok. Ik ben ondertussen erachter waar je de term modellen van doofheid vandaan hebt; van en.wikipedia.org. Voor een deel is er een toevallige overlap met mijn tekst die je verwijderd/geknipt/verplaatst hebt uit het artikel doofheid, zonder verdere verwijziging of bronvermelding. Ik vind het jammer dat die informatie daardoor nu (tijdelijk) niet meer te lezen is voor anderen, maar jouw doel was dus om hiervan een aparte artikel te maken? Ik wil graag de vraag beantwoorden waarom een groep (de artsen en de ouders) blij zijn met een (gedeeltelijke) 'genezing' van doofheid en een andere groep (een deel van de dovengemeenschap en een klein deel van de ouders) juist 'grenzen' willen stellen aan die genezing. Want daardoor komen geimplanteerden namelijk in een vervelende tweestrijd. Er zijn echter ook mensen die geen partij kiezen maar alleen meer informatie willen over de technologie, de resultaten en de culturele achtergrond. Om zo inzicht te krijgen en eigen conclusies te kunnen trekken. --BlueKnight 26 okt 2009 20:39 (CET) NB Ik ga even proberen om de modellen van doofheid snel te vertalen vanuit het Engels met behulp van Babel Fish. Valt niet mee.

The more you know[bewerken | brontekst bewerken]

Sic. Groet, Balko Kabo 22 sep 2009 00:34 (CEST)

Dank je wel...[bewerken | brontekst bewerken]

... voor deze edit. :-) --Kalsermar 30 sep 2009 21:27 (CEST)

Cochleair implantaat[bewerken | brontekst bewerken]

Jammer dat je zelf geen ervaring met cochleair implantaat hebt. Ik heb wel ervaring met cochlear implantaat. Niet relevante en onjuiste toevoeging van Edwtie gerevert, een tweede CI erbij geeft bijna geen enkele verbetering, lees de PDF's van ONICI (de door Edwtie aangedragen bron) er maar op na_

Het is niet juist. Deze PDF waar ik heb zelf gelezen waren al verouderd. Veel buitenlandse CI-teams hebben nu al tweede CI toegepast. Maar in andere bronnen zijn er wel verbeteringen betreft verstaan onder luide omgeving en richtinghoren. Twee Ci's en een Ci's hebben grotere verschillend. IK heb eigenlijk meer nieuwste bronnen dan alleen ocini. Het komt straks meer bronnen. Het is enorm verbeteringen rond 2e CI. Het komt door nieuwe softwarealgormitie en technieken waar twee CI's moeten afgestemd.

Kijk maar:
Position Statement on Bilateral Cochlear Implantation
Zowel de British Cochlear Implant Group (BCIP) als de William House Cochlear Implant Study Group hebben vrij recent de huidige stand van zaken op vlak van bilaterale implantatie in een tekst neergeschreven. De BCIG zegt dat het ondertussen duidelijk is dat een tweede cochleair implantaat een meer-waarde heeft ten opzichte van een unilateraal implantaat:

  • geluid kan beter gelokaliseerd worden;
  • beter spraakverstaan in stilte;
  • beter spraakverstaan in omgevingslawaai;
  • de auditieve cortex wordt gestimuleerd vanuit beide oren;
  • hiermee is het zeker dat het beste oor geïmplanteerd is;
  • verbetering van de spraak- taal- en auditieve ontwikkeling bij kinderen;
  • moest er één implantaat tijdelijk even uitvallen, je hebt altijd een reserve;
  • muziek klinkt mooier;
  • geluid en spraak klinkt ruimtelijker en daardoor natuurlijker

Bij doofgeworden volwassenen hebben deze voordelen tot gevolg dat zij onder andere in de werksituatie beter gaan functioneren. Kinderen zullen hierdoor een hoger schools niveau kunnen bereiken. Bovenvermelde voordelen werden allemaal bewezen in degelijk wetenschappelijk onderzoek. De volledige tekst van de BCIP met de referenties naar de literatuur kun je downloaden via: http://www.bcig.org.uk/downloads/pdfs/BCIG%20position%20statement%20-%20Bilateral%20Cochlear%20Implantation%20May%2007.pdf De William House Cochlear Implant Study Group is samengesteld uit de meest vooraanstaande figuren uit de Verenigde Staten op vlak van bilaterale implantatie. Zij hebben de 22 voornaamste publicaties op dit vlak bestudeerd en zijn alzo tot een tekst gekomen. Die tekst werd vervolgens besproken op een bijeenkomst met 250 CI-professionelen. Dit leidde tot de definitieve tekst (de Position Statement) die in februari 2008 werd gepubliceerd in het tijdschrift Otology & Neuroto-logy, 29, p. 107-108. Ook zij wijzen erop dat twee-origheid een grote meerwaarde heeft ten opzichte van éénorigheid en dit vooral op vlak van spraakverstaan in omgevingslawaai en richtinghoren. De literatuur is het op dat vlak ook helemaal eens. Bilaterale implantatie moet volgens deze studiegroep dan ook sterk aanbevolen worden, zowel bij kinderen als bij bilateraal doofgeworden volwassenen.

Edwtie 1 okt 2009 00:23 (CEST)

Beste Edwtie,
  1. Relevantie van "2 CI's werkt nog beter dan 1 CI" voor het artikel gebarentaal is mij nog steeds niet duidelijk. Zie ook de reverts van Lexw in artikel Prelinguaal toen je daar dingen over CI probeerde te plaatsen en/of promoten.
  2. Graag geen persteksten of verklaringen van direct betrokken belanghebbenden als bron opvoeren, ze zijn niet onafhankelijk en hebben (financieel) belang bij plaatsen van CI.
Het zegt niks. Het was doelgroep Postlinguaal doven die wel meer baat met cochleair implantaat. Nederlandse onderzoeken waren onafhankelijk via stichting. Ze hebben geld van Nederlandse overheid en zorgverzekeraars. Het is ook niet enige CI-klinieken. De onderzoeken waren betrokken met universiteiten in buitenland. De prelinguaal doven denken heel anders dan postlinguaal doven. Maar de congres van aantal CI-klinieken hebben in 2008 nu definitief vastgesteld dat 2e CI inderdaad meerwaarde heeft. Veel dubbelzijdige CI-gebruikers zijn nog tevredender dan ooit. Er zijn ook nog enkele prelinguaal doven die 2e ci hebben gekregen waren nog tevreden. De CI-gebruikers hebben precies hetzelfde problemen als mensen met eenzijdige doofheid. Zie meer informatie: http://www.single-sided-deafness.com/ Het is heel duidelijk overeenkomst tussen CI-gebruiker met een CI en mensen met eenzijdige doofheid. Daarom hebben CI-artsen goed ingezien. De prelinguaal doven gedragen zich als activisten van greenpeace of milieudefensie. Maar ze konden niet veel tegenhouden. De ontwikkelingen zijn zo snel,zodat de informatie van Cochleair implantaat neit meer actueel was. Edwtie 4 okt 2009 16:11 (CEST)
  1. Kan je met CI vloeiend telefoneren met onbekenden personen? Uit de door jou opgevoerde bronnen blijkt van niet. Kan je met CI muziek zuiver waarnemen? Helaas. CI is een technisch zeer geadvanceerde apparaat, waarin veel geinvesteerd is en waar veel mensen heel blij mee gemaakt zijn, maar het maakt in feite alleen maar minder doof (mits de operatie geslaagd is). En het is nog niet eens bekend wat de levensduur van CI is: 50 jaar? 25 jaar? 15 jaar? En werkt een herimplantatie dan wel? Het is gezond om er ook eens kritisch tegenaan te kijken!

--BlueKnight 3 okt 2009 23:32 (CEST)

De prelinguaal doven met CI ervaren een muziek erg mooi en ik vind muziek ook redelijk omdat ze geen ervaring met muziek hebben. het begint wel mooiere muziek. Alleen postlinguaal doven waren beetje teleurgesteld van muziek. het is wel bekend bij CI-teams. De utrechtse CI-team hebben nu begonnen met een project 2e CI. Tweezijdige CI-gebruikers (postinguaal en prelinguaal) vonden muziek zelfs nog mooier. Het klinkt meer op stereo dan mono.
De fabrikanten garanderen dat implantaat minimaal 10 jaar werkt. LUMC zegt dat eerste generatie CI-gebruikers meer dan 15 jaar CI hebben gedragen. In het Sein hebben ze gezegd dat de gedachte dat ze na 10 jaar hetzelfde implantaat moeten vervangen. het was niet waar. De fabrikanten waren ook verbaasd dat de implantaten na 20 jaar goed werken. Maar de huidige techniek van cochleair implantaat worden binnenkort al verouderd. Als je met organen zou vergelijken, dan moeten de organen al minimaal 70 jaar lang moeten werken. Maar 2 procent van alle organen kunnen vereiste levensduur niet halen. Ze moeten dan wachten op donor. Inmiddels zijn meeste gebruikers tevreden over gebruik van implantaat Tegenwoordig zijn de implantaten speciaal ontwikkeld om duurzaam en upgradebaar te houden. De herimplantatatie verlopen tegenwoordig zonder problemen. De herimplantatie-operatie duurt wel langer dan eerste CI-operatie. Daar ben ik als ingenieur ook kritisch bekeken. Maar de implantaten bleken geneog betrouwbaar te zijn. Slechts 0,8 procent van aantal implantaat was na eerste implantatie al kapot gegaan. Tegenwoordig zijn de cochlear implantaat tijdens operatie goed getest als laatste controle voordat de wond dicht zijn gedaan. Ik heb met moderne ruisvrije mobiele telefoon. Daarmee heb ik wel gehoord van korte gesprekken van telefoon. ik wist wel dat ik kan verstaan met onbekenden. Het ging alleen eenvoudig antwoorden. Ik hoorde een woord 'Hallo' uit telefoon. ik wist niet hoe versta ik. mijn vriend zei via msn je hebt goed verstaan. ik was verbaasd. MIjn vriend en ik hadden proef gedaan. Omdat prelinguaal doven te weinig auditief geheugen hebben. Het zal even lang duren zodat ze kunnen wennen. Postlinguaal doven hebben meer ervaring met telefoon dan onze prelinguaal doven. Edwtie 4 okt 2009 16:32 (CEST)
Aanvulling; uit gesprekken met verschillende dove jongeren en ouderen heb ik de indruk dat er drie groepen bestaan binnen de populatie prelinguaal doven, qua visie op CI.
  1. De eerste groep wil absoluut niet geïmplanteerd worden of gebruikt hun implantaat bewust niet meer, omdat zij hun doofzijn als onderdeel van eigen (dove) identiteit zien, als een manier van leven (the Deaf Way)1.
Omdat ze zelf geen ervaring met Cochleair implantaat hebben. Daardoor zijn er vooroordelen van prelinguaal doven sterk op implantaten.Zelfs hebben ze geen goede informatie gekregen over laatste ontwikkeling van Cochleair implantaten. Daar heb ik al dit nieuwe informatie van CI-team gekregen. ik was stomverbaasd dat de informatie pas nieuw was. De informatie waren nog niet op de website of informatieblad. De eerste groep waren nooit bij horende maatschappij geweest en ze waren flink tegen de horende maatschappij gekeerd en willen liever wat ze goed leven hebben. Ze hebben alleen dove vrienden en vermijden vaak horende mensen. De kleine groep die bewust implantaaten neit meer gebruikt hadden problemen met gehoorzenuwen of slechte werking van spraakprossocor. De implantaat werkt niet met afgestorven gehoorzenuw of aangeboren niet-werkende gehoorzenuw. De spraakprossocorsvan dit groep waren ooit verouderd en vaak kapot. Daar heb ik met aantal ex-CI-gebruikers gesproken. Een kleine deel van ex-ci-gebruikers gaan toch met nieuwe spraakprossocor uitproberen en waren tevreden over nieuwe spraakprossocor dan oude spraakprosscoor. Ze hadden bewust niet implantaat te gebruiken. De belangrijkste reden was: de wegwerpsbatterijen waren te duur. De nieuwe spraakprossocors zijn nu tegenwoordig voorzien met oplaadbaar accu's. De stichting plotsdoven was niet ermee eens met dovenschap over standpunt van Cochleair implantaat Het blijkt een citraat uit boek Bea Visser. De dovenschap was alleen tegen en andere belangorganisatie FODOK,NVVS en plotsdoven waren voor. De Roze gebaar had ooit overwegen om tegen te stemmen,maar ze hadden besloten toch voor te stemmen. Het was een pijnlijk besluit voor dovenschap,omdat Roze gebaar was lid van dovenschap. Het is eigenlijk vergelijking met vooroordelen van horenden. Sommige CI-gebruikers zijn geimplanteerd,omdat de ouders hebben voor kinderen beslist. Het is ook lastig kwestie. Maar de eerste generatie Cochleair implantaten hadden minder geavangeeerde software. Door verbeteringen van software en hardware zijn er verbetering van verstaan. In 1990 hadden eerste groep CI-gebruikers slechts 30 a 40 % spraakverstaan. Daardoor waren eerste groep prelinguaal doven zwaar teleurgesteld. want eerste genaratie CI waren niet geschikt voor prelinguaal dove volwassenen. In 2005 hebben meeste postlinugaal doven meer tevreden met gebruik hoortoestellen. Dankzij verbeterde software hebben ze nu al ruim 80 of meer procent. Daar was ik al geweest bij CI-bijeenkomst van doven en dove kinderen. Volgens onafhankelijk onderzoek bleek dat slechts 2 procent van aantal ci-gebruikers waren ontevreden. De stichting plotsdoven heeft geprobeerd om mensen die slechte ervaring met ci hebben te vinden. Het was toen niet gelukt. Het zou niet verbazen als meer dan 60 procent van CI-gebruikers niet tevreden waren. Het is niet geval. De eerste groep was grootste deel: dove ouderen en prelinguaal dove mensen rond 30-50 jaar.Edwtie 4 okt 2009 16:32 (CEST)
  1. De tweede groep wil de implantaat niet omdat hiermee geen volledig gehoor verkregen wordt en er ook aantal risico's aan kleven. Zij durven wel het avontuur van volledig horen te aangaan.
Meeste tweede groep hadden geen reeel verwachtingen rond een Cochleare implantaat. Het ligt bij verschillende factoren. Wie kan bereid met leren omgaan met cochleair implantaat, training hoortraining en partners te vinden. Maar ze hebben nog geen goede informatie. Ze hebben nog niet aangemeld bij Ci-team. Ze worden pas overgehaald door de audiologen. Het wordt vaak door audioloog gezegd: beter dan niks. Door diverse problemen met vergoedingen rond digitale hoortoestellen voor doven hebben ze alsnog overwegen. WMO werkte niet mee en UWV werkte ook niet mee. Ze vonden dat ze al genoeg doof zijn. ze verwijzen hem naar CI-teams. ze zagen CI als goede oplossing voor problemen en zeggen dat CI volledig vergoed zijn. Daarom zijn ze niet meer bereid om hoorteostellen te vergoeden aan doven of/en zwaarslechthorenden. Ze willen argumenten van CI-team of audioloog of KNO-arts horen waarom zijn ze niet geschikt voor CI. Steeds meer doven hebben meer moeite met audiologen of kno-arts. De belastingdienst heeft aftrek van buitengewone uitgraven sterk beperkt in 2009. Ze moeten eerst informatie bij onafhankelijke CI-bijeenkomsten op advies van audioloog. De audiologen hebben ook gezegd dat Cochleair implantaten zo goed als digitale hoortestlelen maar ze maken je niet horend maar wel slechthorend. Ook maken de digitale hoortoestellen je niet horend. De digitale hooretoestellen kunnen slechthorenden wel versterken tot maximaal 5%-30% gehoorverlies. De cochleair implantaten zorgden dat doven minder dan 20-30% gehoorverlies hebben vernomen. Het is nauwelijks verschil. De tweede groep krijgt flink steun van groep CI-gebruikers wanneer ze hadden moeilijk overwegen. het moet dan lukken volgens ci-gebruikers. Het is dus twijfelachtig geval. Steeds meer mensen worden pas overgehaald door CI-teams die dat ze goede kandidaten waren denken. Ik heb hetzelfde ervaring opgedaan bij CI-team. De artsen waren ook wanhopig omdat ze mij hadden geopereerd. Ik was al overstuur omdat mijn vader mij onder druk zette. Ik was al woedend op mijn vader. ik heb vader weggestuurd. Mijn vader is eigenlijk zelf arts en schond aan zijn beroepscode. Mijn Ci-team beseften dat ik had grote twijfels gehad. Het ligt niet bij werking van CI en gehoorzenuw, maar het ligt bij bepaalde training zoals aanbod van logopedisten die ervaring met ci. het is nog niet zover. ze laten mij rusten totdat ik april 2009 aansluiting had gekregen,terwijl ik al nieuwe hoorteostellen had gekregen.
  1. De derde groep wil de implantaat wel, vanwege sociale druk van de horende omgeving (ouders) die doofheid/gebarentaal niet (goed) kunnen accepteren, waardoor de acceptatie van eigen dove identiteit moeilijker wordt. Ook komt het deels dat zij geimplanteerd zijn na onvolledig geinformeerd te zijn over de mogelijke resultaten door onder andere de betrokken artsen.
Daar heb ik hele CI-traject van CI-team onderzocht Het was inderdaad geval. daar zeggen ze vaak: we durven niet voorspellen. ik snap het niet goed waarom ze mij willen als proefkonijn behandelen. Het zegt over kwaliteit van werkwijze van CI-team. Daar heb ik al inmiddels diverse problemen bij OPCIweb aangeven. Maar als ik een ci zou weigeren,komen er nog nieuwe problemen bij vergoeding van hoortoestoellen. Zie mijn antwoord op tweede groep. De sociale druk was geen sprak van. Maar jonge dove kinderen moeten pas geloven dat prelinguaal dove volwassenen ook CI hebben. Ook zijn dove kinderen zonder ci jaloers op CI-gebruikers. Daarom hebben ze hun ouders gevraagd om ci te krijgen. ik was zo verbaasd. Eigenlijk zagen dove jonge kinderen dove volwassenen als een voorbeeld. Gisteren heb ik gezien dat prelinguaal dove CI-gebruikers een complimenten aan een dove CI-peuter van 3 jaar oud hebben gegeven. De dragen van ci wordt vaak beloond door dove leraren met CI. De ouders wijzen vaak naar dove gebarende volwassenen met CI tegen de kleine kind. Ik was zelf ook CI-gebruiker (hoewel ik ook echte hoortoestelgebruiker ben). Het betekent niet dat derde groep geen doofheid kunnen accepteren. De Ci-gebruikers wijzen dat de dovernwereld te klein was. De roddel over bepaalde doven bij welzijnsticthingen waren ook niet leuk. daarom willen ze niet meer naar welzijnstichtingen gaan. Daar heb ik dit duistere kanten van dovenwereld ontdekt met mijn verbazing. De houding van dove mensen was kinderachtig. Daar hebben ze alles gezien. Ze voelden niet thuis bij dovenwereld. het was dit reden dat ze liever bij horende wereld willen leven dan kleine dovenwereld. De komst van CI splitsen in twee kampen: voorstanders en tegenstanders. Ze zijn helemaal prelinguaal doven. Daar heb ik al gehoord van verhalen. De derde groep was al betrokken bij CI-bijeenkomsten. In laatste jaren hebben NVVS en plotsdoven nieuwe bijeenkomsten voor CI-gebruikers georganiseerd terwijl dovenschap werkte niet mee. Maar ze beseffen dat de nieuwe groep prelinguaal doven toch bij plotsdoven terecht komen,omdat stichting plotsdoven wel kennis van CI heeft beschikt. maar het creert ook nieuwe probleem: een groep prelinguaal volwassenen met CI voelden ook niet thuis bij dovenschap EN plotsdoven. Ze zitten dus tussen wal en schip. Daar willen ze een aandacht te besteden: revalidatiematerialen en tekort van aantal logopedisten die ervaring met CI hebben. Omdat CI-kinderen een aandacht krijgen van logopedisten. Momenteel moeten de groep al ervaringen en tips uit te wisselen het is hetzelfde verhaal dat doven ook tekort aan de tolken hadden geklaagd. Edwtie 4 okt 2009 16:32 (CEST)
Ik heb het meeste begrip op de tweede groep; zij wachten tot de techniek echt 100% ontwikkeld is of dat er een nieuwe techniek komt die 100% werkt.
Nog een laatste (goedbedoelde) tip, probeer niet te veel te schrijven over artikelen waar je zelf sterk emotioneel betrokken bij bent.--BlueKnight 4 okt 2009 11:06 (CEST)

Edwtie, bedankt voor jouw uitgebreide reactie.

  1. M.b.t. jouw eerdere bijdrage; Kopieren van teksten (van persberichten) is een vorm van copyvio(lation), je doet de copyright op die teksten er geweld mee aan. Je mag er wel naar linken, maar nooit zomaar kopieren naar wikipedia-pagina's.
Ik gebruik geen persberichten van de kranten. Maar als je veel emoties over omstreden ondewerp cochleair implantaat hebt. Terwijl laatdoven hebben geen probleem mee met onderwerp cochleair implantaat. Ik schrijf zelf eigen taal. Ik vat vaak dingen samen van wetenschappelijke boeken die ik heb gelezen. Als ingenieur heb ik volledige toegang tot techniek van cochleair implantaat en software. Edwtie 15 okt 2009 01:00 (CEST)
  1. De meeste CI-teams adviseren ouders om ook gebarentaal te gebruiken, hun kind leert daardoor beter te spreken. Dit geeft voor mij aan dat CI op zich nog geen voldoende gehoor biedt om taal en spraak te verwerven.
Ze geven nu advies : Nederlands met Gebarentaal in plaats van Nederlandse gebarentaal. Omdat Nederlandse gebarentaal eigen grammatica heeft. Daarom is er NMG een reeele oplossing voor taalontwikkeling van jonge kind. Het moest goed verlopen tussen gesproken taal en Nederlandse gebarentaal. Maar de jonge kinderen hebben zelf gedaan wat ze wil. Het zijn wel grote verschil tussen doofgeboren en doofgeworden kinderen.
  1. Bij een congres van Wereld Doven Federatie in Australie was er een discussie over de bedreiging van CI voor (prelinguaal) doven. Een man, uit Afrika, stond toen op en zei: "Welkom in Afrika! Wij hebben geen geld voor CI en hebben er geen last van!". Dat werd met gelach door de zaal ontvangen.
Kloof tussen rijke landen en arme landen worden nog groter. Kijk naar dure medicijnen tegen aids, internet, ICT, enzoort. Het is probleem bekend. In het westers landen, China, India en Brazilie gaat er processen versneld. Daar is er een kans om sterke empowerment te ontwikkelen. Het beeld is wel bekend dat veel doven oude hoortoestellen van westerse landen dragen. De ontwikkelingen van dovenscholen en dovengemeenschap in ontwikkelingsland staan ongeveer 20-35 jaar achter. Daardoor hebben ze grote kans om empowerment te ontwikkelen. Edwtie 15 okt 2009 01:00 (CEST)
  1. Een dove (pleeg)moeder in Amerika had haar kind bewust niet geimplanteerd. Door ontwikkelingen kwam zij hierdoor voor de rechter te staan vanwege mogelijke mishandeling. Deze zaak werd met veel belangstelling door de amerikaanse dovengemeenschap gevolgd. Volgens mij heeft de moeder (gelukkig) gewonnen. De bron hiervan zoek ik later nog op.
ik weet ook. want ik wilde dit hetzelfde wel. Het gaat nu subartikel 'Vooroordelen' toegevoegd. Je mag dus een artikel uitbreiden. Edwtie 15 okt 2009 01:00 (CEST)
  1. Onderzoek in Nederland gebeurt met heel kleine groepen. De onderzoeksresultaten zijn daardoor minder betrouwbaar en gevoeliger voor manipulatie. In een industrie waar 180.000 x 60.000 = ca. 11 miljard euro omgaat zijn financiele belangen zo groot dat een onderzoek heel moeilijk onafhankelijk gemaakt kan worden. Verder is een vergelijking van nieuwe generatie CI met vorige generatie niet zo interessant als een vergelijking met doven zonder CI. De vergelijking is echter lastig omdat doven zonder CI geen intensieve spraak- en hoortraining (met hoortoestel) vergoed krijgen. Ik weet daarom niet wat de resultaten daarvan zouden zijn. Ik geloof wel dat de CI steeds beter wordt, maar uiteindelijk volledig ingehaald wordt door de gentechnologie die nu al preventief toegepast wordt.
De eerste implantaat kost toen ongeveer 85.000 euro per stuk. Het werd met hand zorgvuldig gemaakt in clean room. Het werd beperkt geproduceerd. Uiteraad maken ze slechts 20 implantaten per jaar in 1980. Anno 2009 produceren ze minimaal 10.000 a 15.000 nieuwe implantaten per jaar. In eerste jaren hadden ze een beperkte groep laatdoven gekozen. Tussen 1979 tot 2000 waren er slechts 40.000 ci-gebruikers in de wereld. Vanaf begin van 21e eeuw groeide aantal ci-gebruikers explosief. De productiekosten worden steeds lager. De prijs van de implantaat daalt van 85.000 euro naar slechts 15.000 euro per stuk. De verbeteringen van software worden door ontwikkelaars aangebracht na zorgvuldige onderzoeken en feedback van de gebruikers. Het verschillen tussen deze generaties zijn zeer duidelijk,omdat het ligt zeker bij software en hardware. Je zou vergelijken met oudere Windows 3.11 en Windows 7. De situatie gaat erover dat laatdove kinderen beter kan spreken. Daar heb ik via youtube alles gezien. Ik was totaal verbaasd dat de CI-kinderen beter kunnen spreken. Zoals had ik al verteld. De kinderen krijgen een logopedie op dovenschool of buiten de school. Men had bezig met nieuwe cerfiicatering van logopedisten over therapie met CI. in Nederland. Tot nu toe was er maar een logopedist met certifcaat CI-therapie. Het was ook vergelijken met eerste schrijftolk in 1998. De kans op manipulatie is erg minimaal.Omdat sommigen weinig informatie over CI krijgen. De imago van cochleair implantaat werd duidelijk door goede campagne van ziekenhuizen en ervaren ci-gebruikers. Ervaren CI-gebruikers hebben met sterke motivatie goed getraid om verstaan te houden. Tegenwoordig hebben veel plotsdoven na zeer korte revalidatie van ongeveer 1 maand al in staat om alles te verstaan. De laatdoven hebben meer tijd nodig,omdat ze langdurig doof waren. De grootste post van 11 miljard euro ging naar materialenkosten,lonen van specialisten,logopedisten,ziekenhuiskosten enzoort. Wat blijft er nog over is 200 miljoen euro voor onderzoekskosten. In amerika zijn er zulke bedragen veel hoog. de bedragen minimaal 85.000 of hoger. Ik haal even voor jou (cochlear is beursgenoteerd.). Tussen 1985 en 2000 worden de gelden van Nederlandse overheid (niet van zorgverzekering) via speciale wet besteden aan onderzoeken voor CI's. De Nederlandse universiteiten krijgen bepaalde budgetten van CIZ om onderzoeken bij effecten van nieuwe implantaten. CI-gebruikers van eerste uren waren proefkonijnen. De Ci-teams hadden eerst streng selectiecritica gehanteerd. Na 2000 werd de cochleair implantaat opgenomen bij zorgverzekering. De zorgverzekering betaalt een bepaalde bedrag van 65.000 euro per persoon. De belastinggelden gingen dus meteen naar universiteiten. De universiteiten betalen alleen aan onderzoekskosten van cochleair implantaten en fabrikanten. de fabrikanten krijgen een geld van universiteit om nieuwe product te ontwikkelen. Zonder geld van overheid was er niets terecht gekomen.

Het gaat erover doven zonder CI. In verleden tijd hadden men onderzoeken geweest. In eind jaren 90 van vorige eeuw hebben ze onderzoeken gedaan naar zware hoortoestellen voor doven. Ondanks verfijning van softwaretechnieken in zware hoorteostellen hebben ze ook nog iets ontdekt dat een sterke versterking boven 85 dB schadelijk voor haarcellen in de slakkenhuis waren. In laatste jaren waren de audiologen ermee eens dat 85 dB een kritische grens was. De doven hebben op eigen verzoek naar logopedisten buiten de school. De artsen hebben verwijsbrieven gemaakt. De kosten van logopedisten worden wel vergoeden.Edwtie 15 okt 2009 01:00 (CEST)

Iets anders; voor de 2e wereldoorlog heeft het instituut voor doven een zwart-wit film gemaakt van gebarentaal, met als titel 'stervende taal'. De oralisten toendertijd dachten dat zij met hun methode een einde hadden gemaakt aan gebarentaal. Het oralisme bleek echter gefaald te hebben (literatuur Ben Tervoort, voormalig medewerker IvD). Mijn vraag is of je denkt dat CI gaat winnen daar waar oralisme "gefaald" heeft? Zoals je al eerder had bijgedragen: 'resistance is futile'? Vind je het geweldig dat doofheid eindelijk overwonnen wordt? Daar ben ik echt nieuwsgierig naar. --BlueKnight 13 okt 2009 23:50 (CEST)

Het is goede vraag. Toen horende onderwijzers niet goed wisten,waren er geen onderscheid tussen zwaarslechthorenden en doven. Vroeger bestond dovengemeenschap uit 'onzichtbare' zwaarslechthorenden en doven. De zwaarslechthorenden hadden geen hoortoestellen en horen niks zonder goede hoormiddelen. Vandaar functioneren ze als ware doof. De spraakherkenning loopt tot 55 dB. Effatha had een streng ontmoedigingsbeleid tegen gebarentaal en oralisme ingevoerd om meer doven te krijgen. Ook hanteren H.d Guyot, Ammenschool en RMI hetzelfde beleid. Wat was ik verbaasd dat het instituut voor doven tot 1919 gebarentaal van doven had laten toestaan. Na 1919 moest instituut voor doven een beleid veranderen,omdat ze zagen dat drie dovesncholen hadden vooruitgang geboekt. Katholieken vonden dat ze moesten meedoen bij oralisme,anders verloren ze meer dove leerlingen. het betekende dat gebarentaal werd verboden na 1919. Er waren veel slechthorenden en minder doven maar in dovenschool geplaatst. de slechthorenden konden beter liplezen,maar doven waren slechter met liplezen. Er waren geen duidelijk onderscheiden tussen slechthorenden en doven. want ze hadden nog geen goede gehooronderzoeken. Het komt door de testmethoden zoals audiogram bestonden nog niet. De audiogramtest werd pas in 1975 uitgevonden. Ook zijn er voorlopers van BERA-onderzoek rond 1976 pas uitgevonden. Toen kwamen er een microfoon en versterkingsapparaten op school. Daardoor kwamen er nieuwe slechthorendenscholen in de Nederland dankzij nieuwe hoortechnieken betreft versterking van geluiden. De jonge kinderen moesten met zulke microfoon en koptelefoon dragen. Dankzij nieuwe hoortechnieken worden er langzaam onderscheiden tussen slechthorenden en doven. Maar de gehalte van slechthorenden was echter niet duidelijk onderscheiden. De zwaarslechthorenden en ernstigslechthorenden werden als doven behandeld. Alleen doven moesten maar kleine restgehoor gebruik maken met koptelefoon en versterkingsgeluiden. De leraren en audiologen wisten niet dat harde versterking slecht voor slakkenhuis waren. de Doven moesten maar met maximale volume draaien om te horen. ze moesten leren liplezen. Er kwamen ook nieuwe kleinere kasthoortoestellen en hoortoestellen. Deze nieuwe mobiele hoorapparaten bevrijden veel slechthorenden uit geisoleerde wereld. Daardoor werd dovengemeenschap in eind jaren 60 van vorige eeuw gereduceerd tot groepen doven (laatdoven en vroegdoven). Meeste hoortoestlelen geven goede ondersteuning voor liplezen. Er waren resultaten ver vertekend,omdat er geen duidelijke onderscheid tussen slechthorenden en doven waren. De horenden dachten dat hoortoestellen goed voor doven EN slechthorenden waren. Ze wilden nu maximale versterking (zelfs boven 120 dB!) voor doven. De hoorteostellen werken helaas echter niet voor doven. daardoor hebben ze meer moeite met liplezen,omdat ze geen geluiden konden horen ondanks 'schadelijke' versterking. Ze moesten dus gokken. Eerder voelen ze wel zich meer dan horen. De kleine groep doven waren hardnekkige probleem voor onderwijzers en audiologen. De oralisme werkt alleen bij zwaarslechthorenden en doven met kleine restgehoor die de hoortoestellen gebruiken. De laatdove jonge kinderen hadden al spraakontwikkeling gehad en moesten leren liplezen. Er was geen duidelijk onderscheid tussen vroegdoven en laatdoven. Men dacht dat dove die voor 5 jaar waren doofgeworden niet geschikt voor cochleair implantaten. Want ze hadden taalverwerving niet afgemaakt. Het werd dus een tussenvorm tussen prelinguaal en postlinguaal doven toegevoegd: perilinguaal doven. Het blijkt dat perilinguaal doven meer baat met cochleair implantaten hebben. De leeftijdsgrens van prelinguaal doven werd van 5 jaar tot 2 jaar teruggeschroeven. De prelinguaal doven die tussen 8 maanden en 2 jaar doofgeworden hebben wel auditief geheugen opgebouwd en hebben wel omgevingsomstandigheden en zeer kleine woordenschat opgebouwd. De perilinguaal doven hebben de taalverwerving en spraakontwikkeling ontwikkeld,maar de taalverwerving en spraakontwikkeling werd afgebroken wanneer ze doofgeworden zijn. Ze spreken bepaalde klanken wel,maar hadden beperkte woordenschatje opgebouwd. Het moet dus tussen 2 jaar tot 5 jaar. Daar worden ze door dovenschool goed getraind op basis van hun spraakontwikkeling en bruikbare restgehoor om liplezen te leren. de horenden wisten ook niet goed welke doven wel en niet. Ze dachten dat spraaksproblemen aan lage intelligentie of verstandelijke handicap zou wijten. Later werd er ontdekt dat spraaksproblemen niet gebonden met intelligentie waren,maar het veroorzaakt door gehoorproblemen. Het was antwoord op vraag waarom de oralisme had gefaald. Conclusie: De versterkingsapparaten, hoortoestellen en kasthoorapparaten werken alleen voor slechthorenden maar niet voor doven. Om goed te liplezen heb je inderdaad ondersteuning met hoorteostellen nodig. De slakkenhuis waren al uitgevallen en versterking werkt niet meer bij doven. Door nieuwere testmethoden worden doven en slechthorenden meer duidelijker gescheiden. De slechthorenden worden opgedeeld in bepaalde gehalten. Doven worden als zwaar of ernstigslechthroenden behandeld toen ze 'nieuwe restgehoor' hadden ontdekt. Het was een periode rond 1980-2000. Door opkomst van cochleaire implanraten in de jaren 90 van vorige eeuw worden doven opnieuw opgedeeld tussen prelinguaal en postlinguaal. Binnen postlinguaal worden er twee groepen onderscheiden: plotsdoven en laatdoven. er waren verschillen tussen laatdoven en plotsdoven duidelijker. In laatste jaren worden prelinguaal doven opnieuw opgedeeld tussen doofgeworden en doofgeboren. Ze hebben iets verschillen tussen doofgeboren prelinguaal doven en doofgeworden prelinguaal doven pas ontdekt. Zo was ik ook in aanmerking voor CI gekomen,omdat ik zelf doof geworden door trauma was,toen ik 9 maanden oud was.
Mijn vraag is of je denkt dat CI gaat winnen daar waar oralisme "gefaald" heeft? Mijn antwoord is helaas Ja.Cochleair implantaat is een nieuwe wapen volgens oralisten. De strijd tussen gebarentaalgebruikers en oralisten zijn dus lang niet gesteden. Het strijd werd heviger. De gebarentaalgebruikers probeerden gezondheidsrisico's rond cochleair implantaten te vinden,hoewel risico erg klein was. 17 doden op 180.000 gebruikers vormt maar kleine risico. Gezien mijn ervaring met mijn cochlear implantaat was er duidelijke zichtbaar resultaten gekomen. Ik merk dat verschil tussen mijn 'vroegere' hoortoestel en mijn 'huidige' cochleair implantaat zeer duidelijk was. Toen ik ging proberen liplezen ,ging het naar mijn verbazing wel gemakkelijker. Maar ik vond erg vreselijk en misselijk van mijn CI. omdat ik niet thuis voelde. De stelling dat CI gelijk is aan oralisme is bewezen. Ik merkte dat de klanken bepaalde tonen hadden. Vroeger zaten we op school. Onze schoolhoortoestellen en hoortoestellen helpen niks bij oralisme. De hoortoeestellen gaven onvoldoende ondersteuning voor liplezen. Het oralisme heeft inderaad gefaald. Maar de oralisme wint wel omdat veel laatdove kinderen en doofgeworden prelinguaal kinderen kunnen goed liplezen en goed praten met cochlear implantaten.Maar ze hebben meer verstaan dan liplezen. Ze functioneren als slechthorenden. Al hebben ze een Cochleair implantaat gekregen. De recente onderzoeken wijzen dat kinderen met slechts een CI hetzelfde syndromen van eenzijdige doofheid ofwel SSD vertoonden. Men was overtuigd dat ze nu tweede Cochleair implantaat moeten hebben. Cochlear implatanten werken niet wanneer kleine groep doven die GEEN gehoorzenuw hebben ontwikkeld (dus doofgeboren!) en dove kinderen die kapotte gehoorzenuw hadden. het vormt slechts 10 procent van alle doven hebben geen gehoorzenuw of zeer slechtere gehoorzenuw. Meeste doven hadden geen baat met CI,omdat ze verstandelijke handicap hebben. Edwtie 15 okt 2009 01:00 (CEST)

ESM[bewerken | brontekst bewerken]

ESM betekent Extreme Spraaktaalmoeilijkheden. Het is de Nederlandse vertaling van SLI (Specific Language Impairment). ESM houdt in dat er een ernstige stoornis is in de taalontwikkeling. Kinderen met ESM worden gerekend tot de communicatieve gehandicapten en kunnen onderwijs krijgen in cluster 2. Kinderen met spraakstoornissen horen ook tot deze groep, maar ook kinderen met bijvoorbeeld auditieve verwerkingsproblemen. ESM is een verzamelnaam voor een breed spectrum aan stoornissen in de taalontwikkeling.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.217.212.164 (overleg · bijdragen) 26 okt 2009 20:11 (CET).

Beste 82.217.212.164,
Bedankt voor de uitleg maar ik ben niet onbekend met de afkorting ESM. Indien u een artikel wil starten hierover, dan kunt u op de door mij aangemaakte rode link hier klikken. Mocht u hulp nodig hebben hierbij, of verdere vragen hebben, dan ben ik u graag terwille. Met vriendelijke groet, --BlueKnight 26 okt 2009 20:11 (CET)

terugdraaien op camping[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Blueknight, ik zag deze terugdraaiing van jou, uiteraard prima, zou ik ook gedaan hebben. Is het echter niet verstandiger ook een berichtje op de OP achter te laten, zodat hij ook weet dat dat niet de bedoeling is? Akoopal overleg 29 okt 2009 19:12 (CET)

Hoi André, Uitgevoerd Uitgevoerd (check), doe ik in het vervolg meteen. Bedankt voor de feedback Glimlach, BlueKnight 3 nov 2009 19:40 (CET)

met excuses[bewerken | brontekst bewerken]

Geachte Blueknight, Sorry dat ik niet eerder op uw bericht heb gereageerd. Excuses!
Ik kan mij uw probleem voorstellen. Hopelijk begrijpt u ook mijn kant van de zaak. (Ook de huidige perikelen met Gebruiker:Solejheyen hangen hier mee samen.)

Voor we verdergaan wil ik u verzoeken om de volgende discussies te lezen:

Hopelijk wordt dan duidelijk wat het probleem is. Alvast bedankt!

vriendelijke groet, S.Kroeze 7 nov 2009 15:28 (CET)
Geachte heer Kroeze, excuses zijn niet nodig hoor. Ik kan mij goed indenken dat verschil van inzicht met andere mede-wikipedianen veel energie vergt (als dat het geval is bij u). Uw bijdrage aan wikipedia:over de toekomst/S.Kroeze tips geeft dat eigenlijke tussen de regels ook weer. Ik neem graag de tijd om mij in de door u aangehaalde archieven en pagina's te duiken. In ieder geval ben ik het ermee eens dat wikipedia:bronvermelding zo verbeterd dient te worden dat er geen twijfel meer aan de inhoud is. Met vriendelijke groet en succes met lopende kwesties, --BlueKnight 7 nov 2009 21:28 (CET)

I.v.m. lemma Attaubah[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Blueknight, ik heb de aanmaker van dit lemma op mijn overlegpagina even doorwezen naar jou, als je het niet erg vindt. --ErikvanB 8 nov 2009 22:21 (CET)

  • Beste Erik, bedankt voor het doorverwijzen. Ik heb ook een reactie op jouw overlegpagina achtergelaten voor jou.
  • Beste JMvB / 84.192.117.68, op uw vraag hoe u te werk dient te gaan ga ik graag uitgebreid in; u kunt in de reeks Soera's van de Koran / Qor'aan de artikelen helpen te uitbreiden. Voor de door u bijgedragen artikel Attaubah heeft een andere collega-wikipediaan voorgesteld om deze te samenvoegen naar het artikel Soera Het Berouw. Uw kennis van deze Soera en vele andere soera's is meer dan welkom Glimlach; ik hoop dat u overweegt om een gebruikersnaam te aanvragen. Dat heeft een aantal voordelen. Voor het schrijven van eigen werk kunt u ook terecht op http://nl.wikibooks.org.
  • Mijn vermoeden dat uw bijdrage ergens vandaan gekopieerd is komt door de opmaak en de volgende opmerkelijke slotzin U vindt het hoofdstuk zelf o.a. op de pagina van Wikipedia bij de links over de vertalingen van de Heilige Koran., waardoor ik de indruk krijg dat de oorspronkelijke tekst niet op wikipedia stond maar wel ernaar verwees. Op dit moment lijkt het mij beste dat het artikel Attaubah een redirect wordt naar Soera Het Berouw en dat u dit Soera verder uitbreidt met uw kennis. Kunt u daarmee instemmen? Met vriendelijke groet, --BlueKnight 9 nov 2009 20:54 (CET) PS Zie ook een meer uitgebreide versie hier(en) en andere korankenners kunt u hier vinden.
    • Beste Blueknight, ik heb de stijl en opmaak van het artikel verbeterd, en de aanmaker verdere uitleg gegeven op zijn OP. Ik twijfel nog over de feitelijke juistheid van zijn tweede alinea, zoals ik daar heb uitgelegd. Vr.gr. --ErikvanB 9 nov 2009 23:36 (CET)
      • Beste Erik, ik zie het, goed werk! Mogelijk verwacht ie nu een e-mail van een van ons op de door hem opgegeven mailadres op jouw OP. Zal ik hem mailen via een anonieme mail dat hij zijn IP-OP en de onze maar even moet checken? Anders komt ie pas na anderhalve week terug, als het lemma dan allang verwijderd is? --BlueKnight 11 nov 2009 22:20 (CET)
        • Ja, als jij hem kan mailen, graag. Dank je. --ErikvanB 12 nov 2009 02:55 (CET)
        • PS: Een complicatie is nog dat in de box aan de rechterkant van het artikel Soera Het Berouw het woord "Attaubah" is gespeld als "At-Tawbah" (met een w). --ErikvanB 12 nov 2009 03:13 (CET)

Sudo[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo, Ik heb zojuist email van nieuwsbrief van mijn dove vriend. Op 30 oktober 2009 hadden ze aangekondingd dat bestuur wordt afgetreden en niet vervangen. Meeste vrijwilligers hadden al gestopt. het wordt niet meer vervangen. En ik ging zelf domeinnaam checken. De domeinnaam blijkt dat sudo heeft opzegging bij hostingsprovider gedaan. Edwtie 9 nov 2009 23:56 (CET)

Hallo Edwtie, goed zoekwerk van jou. De domeinnaam is nu inderdaad in quarataine. Ik geloof graag dat het bestuur afgetreden is. Echter, de stichting staat waarschijnlijk nog ingeschreven in KvK. Stel dat jij morgen je aanmeldt als bestuurslid (is maar een voorbeeld), dan heeft stichtin SUDO weer een bestuur(slid). Op dit moment is het daarom nog niet officieel opgeheven volgens mij. Maar ik verwacht (net als jij waarschijnlijk) dat de stichting straks ook officieel ermee gaat stoppen, dus laat de einddatum 1 november maar staan. Edwtie, ik vind dat je nu goed bezig bent met dit soort bijdragen ga zo door. --BlueKnight 11 nov 2009 22:12 (CET)

De vertaling van railgun e.d.[bewerken | brontekst bewerken]

Geantwoord op mijn OP. --ErikvanB 16 nov 2009 01:54 (CET)

Glaucoom[bewerken | brontekst bewerken]

Wat nou niet-opbouwend? Ik communiceer op satirische wijze dat normaal zicht toch behoorlijk wat scherper is dan wat hier wordt getoond, *Voeg hier een denigrerende, kwetsende term naar keuze toe*! 86.82.249.111 20 nov 2009 21:42 (CET)

Dat laatste is natuurlijk volkomen overbodig. Kort lontje, meneer/mevrouw de anoniem? Lexw 20 nov 2009 22:12 (CET)

Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Blueknight/Archief1, ik heb je artikel Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies ter beoordeling aan de gemeenschap voorgelegd omdat ik het (in deze vorm) niet geschikt acht voor Wikipedia. Wellicht heb je er iets aan om de conventies door te lezen; daar kun je zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de verwijderlijst. Voor verdere vragen kun je altijd terecht bij onze helpdesk. Veel plezier op Wikipedia!, mvg Agora 24 nov 2009 08:43 (CET)

Bedankt Agora, ik beleef al enige tijd veel plezier aan Wikipedia. Zodoende kon ik al een beetje vooraf inschatten dat je het artikel zou nomineren. Dat heb je verder op een keurige wijze gedaan; waarvoor dank. Ik heb een reactie op de geplaatst. Met vriendelijke groet, --BlueKnight 24 nov 2009 22:14 (CET)

Ongedaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo, Raar, dacht dat ik dat niet had opgeslagen.. Bedankt.

Mvg, Diarto

Hallo Diarto, als u deze bijdrage vanaf een ip-adres bedoelde: kan gebeuren hoor geeft niet, met vriendelijke groet, --BlueKnight 10 dec 2009 13:58 (CET)


Van Agt[bewerken | brontekst bewerken]

Niets selectief verwijderd hoor, ik heb de tweede simpelweg over het hoofd gezien. Eddy Landzaat 12 dec 2009 08:32 (CET)

Ah kan gebeuren, dan was mijn commentaar in betreffende samenvatting misplaatst. --BlueKnight 12 dec 2009 08:57 (CET)

CI[bewerken | brontekst bewerken]

Prima gedaan. Lexw 13 dec 2009 21:46 (CET)

Analoge hoortoestellen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is nog zeldzaam geworden. Navragen bij winkels. Het kan wel op bestelling verkrijgbaar maar het wrodt moeilijker. Edwtie 13 dec 2009 22:07 (CET)

Bedankt voor jouw extra bevestiging dat het dus nog steeds gewoon verkrijgbaar is. --BlueKnight 13 dec 2009 22:10 (CET)
Het is wel moeilijker verkrijgbaar. Meeste fabrikanten hebben gestopt met maken analoog hoortoestellen. Maar levertijd is wel langer geworden dan vroeger.Edwtie

VO-raad en Wikiwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Blueknight,

De bron die je hebt gebruikt voor Wikiwijs is verouderd. Zie de websites van Wikiwijs: [1], [2] en [3].

Zou jij het terug aan willen passen? Bedankt! Galwaygirl 11 jan 2010 12:31 (CET)

Duim omhoog Ik kijk later nog even hiernaar. Graag gedaan :) --BlueKnight 11 jan 2010 22:51 (CET)

Hoi Blueknight ![bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb je gebruikerspagina aangepast. In veel gevallen is het aanpassen van andermans gebruikerspagina niet de bedoeling, maar omdat je hierboven schreef: "Verbeter m'n gebruikerspagina gerust hoor, zo steek ik er nog eens wat van op" heb ik dit foutje voor je verbeterd. Met vriendelijke groet, Kwiki overleg 4 feb 2010 23:08 (CET)

Ook heb ik even je overlegpagina aangepast. Je overlegpagina kwam namelijk voor in de categorie Soera. Ik denk dat het je bedoeling was om een linkje te plaatsen naar die categorie, en niet om je overlegpagina in die categorie te plaatsen. Door een dubbele punt op de juiste plek te zetten (van [[Categorie:Soera|soera's]] naar [[:Categorie:Soera|soera's]]) heb ik er nu een linkje van gemaakt en komt je overlegpagina niet meer in deze categorie voor. Met vriendelijke groet, Kwiki overleg 4 feb 2010 23:21 (CET)

Hey Kwiki, thx Duim omhoog --BlueKnight 5 feb 2010 17:05 (CET)
Graag gedaan natuurlijk! Groeten, Kwiki overleg 5 feb 2010 17:25 (CET)

Motivatietekst[bewerken | brontekst bewerken]

Hey medekandidaat!

Pieter2 verbetert hier een spelfoutje van jou, eigenlijk is dit not done maar ik weet niet hoe zwaar je hier aan wilt tillen. Het leek me in ieder geval wel gepast jou op zijn minst even te informeren over de 'verbetering'.

Mvg,

Fontes 4 feb 2010 23:13 (CET)

Hey Fontes, vond die bijdrage mogelijk goedbedoelend maar ook een tikje brutaal; verder niet teveel aandacht aan geven. Enne, ik wens jou (en andere medekandidaten!) graag ook succes met de verkiezing de komende weken! Mvg, BlueKnight 5 feb 2010 17:11 (CET)

Oxfam Novib[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Blueknight, ik heb het nieuw gevoerde overleg op Overleg:Oxfam Novib onderaan de pagina geplaatst. Om het voor de eerste plaatser vindbaar te maken heb ik hem ingelicht, zie Overleg gebruiker:Joop Versteggen. Met vr. groet, Gouwenaar 7 feb 2010 11:24 (CET)

Zag ik, prima. Nog een opmerking terzijde; als nieuwe gebruikers op de overlegpagina lezen dat er heel snel een blokaanvraag gedaan wordt (bij meningsverschillen) of dat zij dit zelf regelmatig meemaken (achter hun rug om geblokkeerd worden), dan gaan zij dit (volstrekt verkeerde) voorbeeld overnemen en dit ook bij anderen doen. Bij Oxfam Novib is dit volgens mij nu (minstens) tweemaal gebeurd, waarbij jij de ene keer pech had. Het is daarom van belang om andere gebruikers (die hier langer actief zijn) steeds erop te wijzen dat het doen van blokaanvraag alleen dient om de encyclopedie te beschermen, niet om meningsverschillen te beslechten. --BlueKnight 7 feb 2010 11:35 (CET)
Helemaal met je eens. Gouwenaar 7 feb 2010 11:46 (CET)

Blackberry[bewerken | brontekst bewerken]

beste blueknight De blackberry curve heeft geen track pad maar een TRACKBALL – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.176.74.230 (overleg · bijdragen)

Inderdaad, vond het al zo vreemd dat u 'trackpad' schreef. Ik heb de tekst inmiddels hierop aangepast, maar u mag gerust altijd zelf dit verder aanvullen / verbeteren / wijzigen. Zie ook .
Met vriendelijke groeten, --BlueKnight 11 feb 2010 02:03 (CET)