Gebruiker:Davv69/Klad4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Davv69/Klad4
Davv69/Klad4
Persoonsgegevens
Volledige naam Herman Diederik Johan van Schevichaven
Geboren 14 oktober 1827
Overleden 12 oktober 1918
Nationaliteit Nederlandse
Beroep(en) auteur, tekenaar, acquarellist en archivaris
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur


Herman Diederik Johan van Schevichaven (Nijmegen, 14 oktober 1827– aldaar, 12 oktober 1918 was een Nederlands auteur, tekenaar, aquarellist en archivaris.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Van Schevichaven groeide op in een welvarend milieu in Nijmegen. Zijn vader, Diederik van Schevichaven was oud-militair en rentenier. Toen Van Schevichaven vier jaar oud was overleed zijn vader. Zijn moeder, Henriëtte van Noort, hertrouwde in 1883 met Paul Guyot. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde Van Schevichaven rechten in Leiden. Hij interesseerde zich weinig voor zijn studie en besteedde zijn tijd liever aan tekenen en het leren van vreemde talen.

Meerderjarig[bewerken | brontekst bewerken]

Toen hij op 23-jarige leeftijd meerderjarig werd, kon hij beschikken over zijn vaders erfenis. Hij reisde naar Frankrijk, Spanje en Groot-Brittanië. Op 26-jarige leeftijd nam hij dienst in het Franse leger, bij de Chasseurs d’Afrique. Schevichaven vertrok na een korte opleiding naar de Krim en vocht tijdens de Slag bij Balaklava tegen de Russen. Hij kreeg dysenterie en malaria en werd in Constantinopel verpleegd. Na zijn herstel waren de vredesonderhandelingen al begonnen en hij werd niet meer ingezet aan het front.

Londen[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1860 trok Van Schevichaven naar Londen, waar hij zich verdiepte in letterkunde en geschiedenis. Hij volgde een opleiding aan de South Kensington School of Arts. Onder het pseudoniem Jacob Larwood publiceerde hij daar enkele boeken, waaronder “The History of Signboards, From the Earliest Times to the Present Day” met als onderwerp de geschiedenis van uithangborden.

Halfzus[bewerken | brontekst bewerken]

In 1869 overleed de moeder van Van Schevichaven. Zijn halfzus Jacqueline Guyot was toen 27 jaar oud, ongetrouwd en woonde in het ouderlijk huis. Vanaf dat jaar reisden Van Schevichaven en zijn halfzus 23 jaar lang door Europa en Noord-Afrika.

Nijmegen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1893 keerden de broer en zus terug naar Nijmegen, Van Schevichaven is dan 66 en Guyot 51 jaar oud. Van Schevichaven dook in de geschiedenis van zijn geboortestad en werd in 1897, op 70-jarige leeftijd, benoemd tot gemeentearchivaris. Hij vulde deze functie, met een bescheiden vergoeding, voornamelijk in door uitgebreid te publiceren over diverse aspecten van de geschiedenis van Nijmegen en omgeving. In 1918 overleed hij in zijn slaap. Al tijdens zijn leven werd een straat naar hem vernoemd.

Zie de categorie Davv69/Klad4 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.