Gebruiker:De klantenman/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

niveau1==Ontstaan==niveau1[bewerken | brontekst bewerken]

Er waren begin 1900 twee ontwikkelingen die de voedingsbodem vormden voor het ontstaan van de cosmetische industrie. Vrouwen streden voor meer rechten en vrijheden. Het kiesrecht was daar een prominent voorbeeld van, maar ook hun uiterlijk. Zo protesteerden ‘suffragettes’ bij een staking van vrouwelijke textielarbeiders en droegen ze daarbij felrode lipstick. Een tweede ontwikkeling is de opkomst van de filmindustrie in de VS en Hollywood in het bijzonder. Cosmetica moest bijdragen aan de illusie die film creëerde. Vrouwen zagen de actrices als rolmodellen en wilden lijken op hun idolen.

Make-up De in 1914 naar de VS geëmigreerde Pool Maksymilian Faktorowicz (Max Factor), heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van (camouflerende) cosmetica. Hij was de leverancier van schmink en make-up voor de rijzende sterren van het witte doek. Marlène Dietrich, Ava Gardner en Jean Harlow behoorden tot zijn clientèle. In 1916 startte hij als eerste met de verkoop van oogschaduw en oogpotloden aan particulieren. Vier jaar later bracht hij een breed aanbod aan producten op de markt en introduceerde de term ‘make-up’.

Eerste camouflerende make-up Max Factor werkte ook samen met plastisch chirurgen. De eerste wereldoorlog had veel mensen verminkt. Mensen zochten naar manieren om hun zelfvertrouwen terug te krijgen. Dit vormde de basis voor de ontwikkeling van de plastische chirurgie. Om het resultaat van operaties nog beter te maken ontwikkelde Max Factor de eerste speciale make-up voor cosmetische camouflage.

Introductie Europa De tweede wereldoorlog versnelde de groei en ontwikkeling van de plastische chirurgie en de cosmetische camouflage. Het fenomeen waaide over vanuit de VS. In Groot-Brittannië vroeg de vooraanstaande plastisch chirurg Sir Archibald McIndoe in 1952 aan zijn vriend Thomas Blake om een huidkleur crème te ontwikkelen. Hij wilde zo littekenweefsel minder zichtbaar maken. De chemicus Thomas Blake ontwikkelde drie huidkleuren: naturel, medium en donker. Thomas Blake was een pionier en ontwikkelde uiteindelijk tientallen verschillende huidskleuren en voegde daar een aantal complementaire kleuren aan toe. Zo kunnen felle kleuren (rood, zwart, blauw) beter gecamoufleerd worden. Ook verhoogde hij de pigmentatie van de crème, waardoor camouflerende make-up veel beter 'dekt'.

Gebruik bij huidaandoeningen Mensen met de volgende huidaandoeningen maken gebruik van cosmetische camouflage

- Wijnvlekken - Rosacea - Vitiligo - Acne littekens - Blauwe adertjes - Littekens van brandwonden - Littekenweefsel - Lentigo - Moedervlek - Eczeem

Andere toepassingen Cosmetische camouflage wordt inmiddels ook door veel andere groepen en doeleinden gebruikt. In Nederland is het aantal tattooshops in enkele jaren verdubbeld. Binnen veel beroepsgroepen is een zichtbare tattoo niet wenselijk. Veel mensen met een tattoo kiezen daarom voor het gebruik van camouflerende make-up. Daarnaast zijn er nog veel andere groepen die camouflerende cosmetica om verschillende redenen gebruiken. Ook door travestieten, sollicitanten, balletdansers, uitvaartondernemers en door criminelen wordt camouflerende cosmetica gebruikt.