Gebruiker:Dennis1986/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Dennis1986.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak


PlayStation 4
Dennis1986/Kladblok
Algemene informatie
Fabrikant Sony
Uitgebracht Vlag van Japan 2013
Vlag van Verenigde Staten 2013
Vlag van Europa 2013[1]
Type Spelconsole
Generatie Achtste generatie
Technische gegevens
Processor AMD "Jaguar" 8-core[2]
Geheugen 8 GB
Media Blu-raydisk, dvd
Controller DualShock 4
Online dienst PlayStation Network
Chronologie
Voorloper PlayStation 3
Website
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

De PlayStation 4 (PS4) is een toekomstige spelcomputer van Sony Computer Entertainment. De opvolger van de Playstation 3 is op 20 Februari 2013 aangekondigd [3] [4] in New York. Sony hield daar een persconferentie die volledig in het teken stond van de nieuwe console. Het is de tweede officiële aankondiging van de achtste generatie consoles. Er wordt verwacht dat de PS4 in het 4de kwartaal van 2013 uitkomt.[5]

Sony doet afstand van de Cell architectuur, in plaats daarvan hebben ze gekozen voor de x86 architectuur.[6] Dit is een breed platform dat regelmatig wordt gebruikt in moderne PC's. De reden voor deze keuze is omdat het voor ontwikkelaars op deze manier veel makkelijker wordt om spellen te maken. Hierdoor kan een grotere groep van ontwikkelaars de stap nemen om PS4 spellen te gaan ontwikkelen, zowel kleine als grote bedrijven. Deze veranderingen zijn tot stand gekomen door de lessen die Sony heeft geleerd tijdens de ontwikkeling, productie en lancering van de PS3. Andere noemenswaardige hardware zijn een snellere Blu-ray speler en 8GB GDDR5 geheugen.[7]

Wat betreft nieuwe applicaties en services is Sony van plan om de zogenaamde Playstation App[8] uit te brengen. Deze app, die gebruikt kan worden op de iPhone, iPad en Android toestellen, stelt de PS4 gebruiker in staat om hun smartphone of tablet te gebruiken als tweede scherm. Hierdoor krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om de spelervaring nog uitgebreider te maken. Ook zal Gaikai[9] zijn debuut maken op de Playstation 4. Gaikai is een game-netwerk dat volledig is gebaseerd op de Cloud technologie, waardoor je spellen en andere content kan streamen via het internet.[10] Door middel van de share knop[11] op de nieuwe DualShock 4 controller wordt het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens het spelen een vriend of vriendin mee te laten kijken met je spel. Sony is tevens van plan om meer nadruk te leggen op het sociale aspect van computerspellen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens het hoofd van de systeem-architectuur afdeling, Mark Cerny, begon de ontwikkeling van de PlayStation 4 (PS4) al in 2008. Twee jaar daarvoor lanceerde Sony nog de PlayStation 3[12], die al een aantal maanden was uitgesteld wegens problemen tijdens de productie. Het uitstel zorgde ervoor dat de PS3 bijna een jaar later dan de Xbox 360 op de markt kwam, terwijl de console van Microsoft al bijna 10 miljoen keer was verkocht. Jim Ryan, directeur van PlayStation Europa, zei dat Sony wil voorkomen dat ze dezelfde fouten maken.

Begin 2013 kondigde Sony aan dat er een evenement werd georganiseerd. De PlayStation Meeting 2013 zou worden gehouden op 20 Februari 2013, om het publiek de toekomst van PlayStation te laten zien. Op het evenement werd dan ook de PlayStation 4 aangekondigd. De console zelf werd niet getoond, maar er werd wel een uitgebreide demonstratie gegeven van toekomstige spellen en een aantal technische functies. Aan het einde van de persconferentie werd bekend gemaakt dat de console in het vierde kwartaal van 2013 uit moet komen.

Hardware[bewerken | brontekst bewerken]

De console is nog niet onthuld, omdat er aan het ontwerp en de specificaties nog het een en ander moet gebeuren. Er is echter wel een hoop technische informatie over de PS4 prijsgegeven. De technologie van de PlayStation 4[13] zal bijvoorbeeld veel lijken op dat van een PC. Deze gelijkenis moet ervoor zorgen dat ontwikkelaars makkelijker en goedkoper spellen kunnen maken.[14]

Console[bewerken | brontekst bewerken]

De PlayStation 4 zal gebruik maken van een aangepaste "accelerated processing unit" (APU) ontwikkeld door AMD in samenwerking met Sony. De PS4 APU is een chip die processor (CPU) en videogeheugen (GPU) combineert, evenals de memory controller en video decoder. De CPU (Engels: central processing unit) zal bestaan uit acht x86-64 cores, gebaseerd op de toekomstige Jaguar CPU architectuur van AMD. Deze processor moet het beter gaan doen dan de Cell processor van de Playstation 3, die krachtig was maar ook erg moeilijk om mee te werken voor ontwikkelaars. De GPU (Engels: graphics processing unit) zal bestaan uit 18 computer eenheden die samenwerken om een theoretische piek van 1.84 TFLOP/s te bereiken. Deze rekenkracht kan worden gebruikt voor zeer gedetailleerde grafische beelden, natuurkundige simulaties of een combinatie van de twee. Er wordt tevens een secundaire chip inbegrepen in de PS4, die online functies zoals downloaden, uploaden en sociale gameplay op zich neemt. Deze taken kunnen hierdoor moeiteloos worden gedraaid op de achtergrond, tijdens het spelen of terwijl het systeem in de slaapstand staat.

De PS4 krijgt 8GB aan GDDR5 systeem geheugen, wat een bandbreedte van 176GB/s toestaat. Het geheugen, dat 16 keer sneller is dan het geheugen van de PS3, moet de console naar verwachting een langere levensduur geven. De architectuur van het geheugen zorgt ervoor dat zowel de CPU als de GPU aanspraak kunnen maken op de hoeveelheid die ze nodig hebben, hierdoor is het niet meer nodig om apart toegewijd geheugen te gebruiken, wat bij de PS3 nogal wat problemen veroorzaakte.

De Blu-ray speler [15] van de PS4 zal discs kunnen lezen met een snelheid van 6x CAV (Engels: constant angular velocity) wat een snelheid van 27MB/s oplevert. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de PS3, die discs leest met een snelheid van 9MB/s. Vroege rapporten geven aan dat de Blu-ray speler van de PS4 geen quad-layer discs van 100GB kan lezen, die worden gemaakt om 4K resoluties te ondersteunen[16]. Er wordt verwacht dat het systeem niet hoger zal gaan dan 1080p (1920x1080). Een harde schijf wordt ook inbegrepen, maar het is nog niet bekend wat voor type het is en hoeveel capaciteit de schijf heeft.

De PS4 maakt gebruik van 802.11 b/g/n draadloze netwerk connectiviteit, ethernet, Bluetooth 2.1 en een nog onbekend aantal USB 3.0 poorten. Tevens wordt er een aux aansluiting toegevoegd, om verbinding te maken met de Playstation 4 Eye, een digitale camera met bewegings detectie. Een mono headset, die kan worden aangesloten op de DualShock 4, wordt inbegrepen bij de console. Output mogelijkheden zijn er in de vorm van HDMI, analoge audio/video en optische S/PDIF.

Controllers[bewerken | brontekst bewerken]

De DualShock 4[17] is de hoofd-controller van de PlayStation 4 en gebruikt net als zijn voorganger Bluetooth 2.1+EDR om te verbinden met de console. De DualShock 3 zal echter niet compatible zijn met de PlayStation 4. De DualShock 4 wordt uitgerust met een aantal nieuwe functies, zoals een touchpad aan de voorkant van de controller die ook kan worden ingedrukt als knop. De controller ondersteunt tevens bewegingsdetectie via een gyroscoop en versnellingsmeter met drie assen, en heeft een verbeterde vibratie. De niet-verwijderbare lithium-ion batterij in de DualShock 4 heeft een capaciteit van 1000 mAh. De controller weegt 210 gram, heeft een afmeting van 162 x 52 x 98 mm en een rubberen vlak om de grip te verbeteren. De controller die werd getoond bij de PlayStation 4 onthulling kan nog enigszins veranderd worden, de uiteindelijke versie wordt op de E3 2013 onthuld.

De DualShock 4 heeft diverse output aansluitingen. Een stereo aansluiting (3.5 mm TRS plug) zorgt er voor dat je een headset kunt aansluiten om met anderen te kunnen praten. Ook heeft de controller een micro USB poort en een extensie poort. Via MicroUSB kan de controller worden opgeladen, maar ook via een toegewijd laadstation of de console (zelfs als deze uitstaat). Een mono speaker is ingebouwd in de controller.

De DualShock 4 heeft de volgende knoppen: PS knop, Share knop, Options knop, d-pad, actie knoppen (driehoek, cirkel, kruis, vierkant), schouder knoppen (R1/L1), trigger knoppen (R2/L2), klikbare analoge sticks (L3/R3) en een touch pad knop. Er zijn een aantal verschillen ten opzichte van de DualShock 3 en voorgaande PlayStation controllers. De start en select knoppen zijn samengevoegd in een enkele options knop en de share knop zorgt ervoor dat spelers een gameplay video kunnen uploaden. De analoge sticks en trigger knoppen zijn opnieuw ontworpen voor een betere spelervaring.

Aan de bovenkant van de controller zit een lichtgevend element die verschillende kleuren kan weergeven. Deze kleuren kunnen belangrijke informatie aangeven, als je gezondheidsmeter bijna leeg is bijvoorbeeld, of aangeven welk karakter je bestuurd in het spel. Er zal ook interactie zijn met de Playstation 4 Eye camera, die de bewegingen van de DualShock 4 kan waarnemen. Deze technologie werd ook gebruikt voor de Playstation Move controllers, die de PS4 ook zal ondersteunen.[18]

PlayStation 4 Eye[bewerken | brontekst bewerken]

De PlayStation Eye[19] is opnieuw ontworpen. Er zitten twee 1280x800 camera's ingebouwd. De lenzen hebben een formaat van f/2.0, met een focus afstand van 30 cm en een gezichtsveld van 85 graden. Dankzij het gebruik van twee camera's kan de diepte van een object worden ingeschat in het gezichtsveld van de Playstation Eye, zoals bij de Microsoft Kinect ook het geval was. Ook kan een enkele camera worden gebruikt om het videobeeld vast te leggen, terwijl de andere camera de bewegingen waarneemt. Dit is volledig afhankelijk van de applicatie waar de Playstation Eye voor wordt gebruikt.

Er zit een vier-kanaals microfoon ingebouwd in de Playstation Eye, die ervoor zorgt dat ongewenste achtergrondgeluiden worden gefiltert. Je kunt er mogelijk ook commando's mee inspreken tijdens een spel. De afmetingen van de Playstation Eye zijn 186 x 27 x 27 mm, met een gewicht van 183 gram. Video's worden opgenomen in RAW en YUV formats. De PlayStation Eye kan worden aangesloten via de AUX poort op de PlayStation 4, en wordt meegeleverd met de console.

Ondersteunde apparaten[bewerken | brontekst bewerken]

Sony staat diverse apparaten toe om te worden gebruikt als tweede scherm voor de Playstation 4, zoals smartphones, tablets en de PlayStation Vita. Deze kunnen in een spel worden gebruikt om extra informatie, zoals een landkaart weer te geven, maar ook om op afstand de console te besturen. Zo kun je bijvoorbeeld de console op afstand inschakelen, een download starten en zelfs een game spelen.

Sony heeft diverse functies ontwikkeld voor het gebruik van een tablet, smartphone of andere mobiele apparaten op het PlayStation Netwerk.[20] Dit is vergelijkbaar met de SmartGlass applicatie voor de Xbox 360. Een zogenaamde PlayStation App zorgt voor functionaliteit op mobiele apparaten en zal beschikbaar zijn voor de iPhone, iPad en Android toestellen. Spelers kunnen deze applicatie gebruiken om PlayStation 4 games aan te schaffen en te laten downloaden naar de console. Ook kun je meekijken met andere spelers via een live stream van hun gameplay.[21]

De PlayStation Vita kan worden gebruikt als tweede scherm en je kunt video's die op de console staan direct afspelen op de Vita. Mits ondersteunt kan een spel ook op afstand worden gespeeld. Sony hoopt de meeste PlayStation 4 games speelbaar te maken op de PlayStation Vita[22]. Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om specifieke besturingen in te stellen voor het spelen van een spel op afstand.

Software and services[bewerken | brontekst bewerken]

Sony gaat het software en service aanbod uitbreiden als de PlayStation 4 op de markt is. Het PlayStation Netwerk (PSN) bied spelers diverse services aan die via de Gaikai Cloud[23] werken, zoals Sony's Music Unlimited en Video Unlimited. Gebruikers kunnen winkelen in de PlayStation Store en games streamen om ze direct uit te proberen.[24]

Gebruikers interface[bewerken | brontekst bewerken]

De interface[25] op de PS4 is volledig aangepast, de XrossMediaBar is verwijderd uit de layout. Het ontwerp zal in plaats daarvan meer gelijkenissen vertonen met de PSN interface, en content van vrienden zal direct zichtbaar zijn in het home scherm. Services van derde partijen, zoals Netflix en Amazon Instant Video, worden ook toegankelijk in de nieuwe interface. Tevens zal het mogelijk zijn om meerdere taken uit te voeren tijdens het spelen, zoals een web browser openen of een download starten.

Tijdens de PlayStation persconferentie is niets losgelaten over trophies op de PlayStation 4. Op de interface was echter te zien dat trophies wel aanwezig zijn op de nieuwe console. De PS4 heeft een verbeterd gebruikers profiel voor spelers, waarin recente activiteit, trophies en andere details worden getoond.

Social Media[bewerken | brontekst bewerken]

"Social" was één van de vijf basis principes die werden besproken tijdens de Playstation 4 persconferentie in 2013. Hoewel de console een breed scala aan mogelijkheden heeft op het gebied van sociale functionaliteit, zijn de functies wel optioneel en kunnen worden uitgeschakeld.

De DualShock 4 controller heeft een share knop. Zodra de speler deze knop indrukt komt er een menu tevoorschijn met clips van de gameplay, die vervolgens geselecteerd en gedeeld kunnen worden.[26] Het uploaden van video's gebeurt direct vanaf de console en kan gebruikt worden voor websites of om met vrienden te delen op het PlayStation Netwerk.

Spelers kunnen hun echte naam zichtbaar maken voor vrienden en live gameplay streamen via services zoals Usteam. Vrienden kunnen vervolgens meekijken, commentaar geven en in sommige gevallen zelfs helpen.

Games[bewerken | brontekst bewerken]

Topman bij Sony Computer Entertainment Amerika, Jack Tretton, heeft verklaard dat PlayStation 4 spellen in prijs zullen variëren van $0.99 tot $60.00. In Nederland kunnen we dezelfde prijs verwachten, maar dan in Euro's. Er is dus geen stijging in de prijs ten opzichte van de huidige generatie. Sony hoopt dat het makkelijker en goedkoper wordt voor onafhankelijke ontwikkelaars om spellen te maken voor de PlayStation 4. Ontwikkelaars moeten echter nog wel de development kit aanschaffen.

Downloadbare content[bewerken | brontekst bewerken]

De PlayStation 4 heeft diverse mogelijkheden op het gebied van downloadbare content. Zo kan men bijvoorbeeld complete spellen downloaden. Op het moment dat een spel is gekocht hoeft er maar een klein deel worden gedownload voordat je kunt gaan spelen. Het resterende gedeelte download de PlayStation 4 op de achtergrond tijdens het spelen. Dit werkt via de secundaire processor die toegewijd is aan het uitvoeren van taken op de achtergrond. Het systeem bevat ook een technologie die probeert in te schatten welke games een speler mogelijk zou kunnen kopen en download deze titels automatisch op de achtergrond om tijd te besparen.

Backwards compatibility[bewerken | brontekst bewerken]

De PlayStation 4 is niet in staat om PlayStation 3 titels af te spelen. Dit komt door de overstap van de Cell architectuur naar de AMD x86-64 architectuur. Deze technologieën verschillen zoveel van elkaar dat het onmogelijk is om een PS3 game direct af te spelen op de PS4. Ook PlayStation Network spellen voor de PS3 kunnen niet worden afgespeeld op de PS4. Sony overweegt de mogelijkheden om deze spellen via de Gaikai Cloud beschikbaar te maken, zodat ze kunnen worden gestreamt. Het plan is om ook oudere titels, van de eerste twee PlayStation consoles beschikbaar te maken op de PlayStation 4.

Tweedehands spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Shuhei Yoshida, de president van Sony, heeft bevestigd dat de PlayStation 4 tweedehands spellen kan afspelen.[27] Voorheen ging namelijk het gerucht dat Sony deze mogelijkheid wou blokkeren. Yoshida gaf aan dat de consument verwacht dat ze hun fysieke kopie kunnen gebruiken waar ze willen.

In ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Van een aantal spellen[28] wordt verwacht dat ze beschikbaar zijn bij de lancering van de PlayStation 4, zoals Knack, Killzone: Shadow Fall, Watch Dogs en DriveClub. Sommige ontwikkelaars hebben aangeven dat ze een titel aan het ontwikkelen zijn voor de PlayStation 4, maar zij hebben verder geen specifieke details onthuld. Volgens Sony werken al hun studio's aan software voor de PlayStation 4.

Aangekondigde titels

Titel Ontwikkelaar Release datum Ref.
Assassin's Creed IV: Black Flag Ubisoft Montreal 2013
Battlefield 4 EA Digital Illusions CE 2014 [29]
Cyberpunk 2077 CD Projekt RED 2015
Deep Down Capcom n.t.b. [30]
Destiny Bungie n.t.b. [31]
Diablo III Blizzard Entertainment n.t.b. [32]
DriveClub Evolution Studios PlayStation 4 lancering [33] [34]
Final Fantasy Square Enix n.t.b. [35]
Infamous: Second Son Sucker Punch Productions n.t.b. [36] [37]
Killzone: Shadow Fall Guerrilla Games PlayStation 4 lancering [38] [39]
Knack SCE Japan Studio PlayStation 4 lancering [40] [41]
Rocketbirds 2: Evolution Ratloop n.t.b.
Star Wars 1313 Lucas Arts n.t.b. [42]
The Witcher 3: Wild Hunt CD Projekt RED 2014 [43]
The Witness Jonathan Blow n.t.b. [44] [45]
Thief Eidos Montreal 2014
Watch Dogs Ubisoft Montreal PlayStation 4 lancering [46] [47]
  1. Destiny voor de huidige en volgende generatie consoles
  2. PlayStation 4 Specification
  3. Playstation 4 officieel aangekondigd door Sony
  4. De PlayStation 4 is aangekondigd
  5. PS4 Release Datum
  6. PS4 gebruikt AMD technologie
  7. Playstation 4 specs
  8. PlayStation App komt naar iPhone, iPad en Android
  9. Gaikai service onthuld door Sony
  10. PS4 Apps & Media
  11. Playstation 4 controller onthuld
  12. PlayStation geschiedenis
  13. Playstation 4 hardware in detail
  14. De visie achter de PlayStation 4
  15. Blu-ray blijft het primaire medium voor PS4 games
  16. Playstation 4 ondersteunt foto’s en video’s in 4K
  17. DualShock 4 controller
  18. Playstation 4 zal PS Move ondersteunen
  19. PlayStation 4 Eye
  20. Playstation 4 ondersteunt mobiele apparaten en social media
  21. Ustream beschikbaar op alle next-generation consoles
  22. Speel al je PS4 games op je PS Vita
  23. Gaikai Cloud
  24. Alle PS4 games beschikbaar als digitale download
  25. Volledig nieuw systeemmenu voor de PlayStation 4
  26. Social Media op de PS4
  27. PlayStation 4 speelt gewoon gebruikte spellen af
  28. Playstation 4 games
  29. PS4 game: Battlefield 4
  30. CapCom presenteert Deep Down
  31. Destiny krijgt exclusieve content op de PS consoles
  32. Diablo III komt naar de PS3 en PS4
  33. PS4 game: DriveClub
  34. Driveclub voor PS4 al tien jaar in ontwikkeling
  35. PS4 game: Final Fantasy
  36. PS4 game: Infamous: Second Son
  37. inFamous: Second Son wordt de derde game in de franchise
  38. PS4 game: Killzone: Shadow Fall
  39. KillZone Shadowfall aangekondigd voor de PlayStation 4
  40. PS4 game: Knack
  41. Knack voor PlayStation 4 aangekondigd
  42. Star Wars 1313 voorlopig uitgesteld
  43. PS4 game: The Witcher 3: Wild Hunt
  44. PS4 game: The Witness
  45. Sony biedt ook indie developers een platform op de PS4
  46. PS4 game: Watch Dogs
  47. Watch Dogs voor PS4 geeft je de controle over de hele stad