Gebruiker:Haaftjlv/ChristopherSteele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Christopher Steele

Christopher David Steele, Aden,Staat Aden, 24 juni 1964 is een voormalige Britse geheim agent. Steele werd in januari 2017 bekend als auteur van een dossiers over President-elect Donald Trump van de V.S..

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Steele werd geboren in Aden, in de Zuid-Arabische Federatie. Zijn vader diende bij de strijdkrachten van het Verenigd Koninkrijk. Hij groeide op in Surrey (graafschap) bij Londen en bezocht het Girton College van de elite Universiteit van Cambridge. Tijdens zijn tijd in Cambridge schreef hij voor het studentenblad "Varsity". In 1986 zat hij als president de debatingclub de Cambridge Union Society voor. Zijn tegenhanger in de Oxford Union was Boris Johnson. In hetzelfde jaar studeerde hij af in sociale en politieke wetenschappen.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie trad hij in dienst bij de Britse Inlichtingendienst, Secret Intelligence Service (M16) en werkte daar circa 20 jaar. In 1998 werd hij overgeplaatst als Eerste secretaris naar de ambassade in Parijs. In 1999 werd hij voor M16 in Moskou gestationeerd. In verband daarmee werd hij met 114 personen in een DSMA (Defence and Security Media Advisory Notice) afgeschermd voor publieke bekendheid. Na het verlaten van M16 stichtte hij samen met Christopher Burrows, net als hij een voormalige agent van de Geheime dienst, in 2009 het commerciele inlichtingenbureau Orbis Business Intelligence Ltd., gevestigd aan de Grosvenor Gardens 9-11, in de nabijheid van Buckingham Palace.

Medio 2017 werden de Britse media opnieuw in een DSMA-notitie gevraagd, de naam van Steele, niet te noemen. Steele is getrouwd en heeft vier kinderen. Na de publicatie van het dossier over Donald Trump dook hij onder. Steele geniet bij zijn voormalige Amerikaanse en Britse collega's en uitstekende reputatie en geldt bij Amerikaanse instanties zonder meer als geloofwaardig.

Onderzoeken[bewerken | brontekst bewerken]

Toekenning Wereldkampioenschappen Voetbal 2018 en 2022

In 2009 stelde de Engelse Voetbalbond zich - in het kader van de toewijzing van de toernooien van 2018 en 2022 kandidaat als gastland voor het Wereldkampioenschap Voetbal van 2018. In het kader van de voorbereiding op de uitverkiezing huurde het comité van voorbereiding onder andere bureauOrbis in om informatie over de andere concurrenten te verkrijgen. Na bekendmaking van de beslissingen ontmoette Steele onderzoekers van de Eurasian Organized Crime Unit van de FBI, die onderzoek deden naar corruptie binnen de FIFA. De inlichtingen van Steele zouden volgens berichten van verscheidene media eraan hebben bijgedragen dat arrestatiebevelen tegen FIFA-functionarissen konden worden uitgevaardigd. Na aanhouding konden zij vervolgens worden uitgeleverd aan de Amerikaanse Justitiële instanties.

Trump-Dossier

Steele begon zijn onderzoek naar de contacten tussen Trumps Campagneteam en Russische autoriteiten in juni 2016 in opdracht van de in Washington D.C. gevestigde firma Fusion GPS. Fusion GPS werd daarvoor betaald door personen uit de Democratische Partij (Verenigde Staten). Daaraan voorafgaand was de firma al sinds begin 2016 met hetzelfde doel ingeschakeld door een Republikeinse Partij (Verenigde Staten)-lid in het kader van de interne strijd binnen die partij tijdens de voorverkiezingen. Steele had voor een andere opdrachtgever daarvoor Russische beïnvloedingen van Europese verkiezingen onderzocht.

Reeds in juni 2016 stelde Steele een memo op, waarin hij inging op de jarenlange bemoeiingen van president Vladimir Poetin om Trump te charmeren. Dit lukte na de Nationale Democratische Conventie in juli via tussenpersonen van de FBI en van andere inlichtingendiensten, nadat de eerste gehackte e-mails van de Democratische partijorganisatie DNC openbaar waren gemaakt. De FBI had eind juli 2017 eigen onderzoeken ingesteld naar mogelijke samenzwering van de Trump Organisatie met Russische overheidsinstanties. In oktober kwam Steele met de FBI overeen, dat deze hem zou betalen voor zijn voortgezette werkzaamheden aan dit onderzoek, omdat zijn opdrachtgevers uit de rijen van de Democraten de financiering van Steele's werkzaamheden voor de dag van de verkiezing (8 november 2016) wilden stopzetten. Het zou uiteindelijk niet tot zo'n betaling door de FBI komen.

Volgens Steele's dossier moet de Russische regering Trumps verkiezingscampagne gesteund hebben. Bovendien zouden Russische overheidsinstanties over compromitterende bewijzen van Trumps gedrag beschikken, die gebruikt zouden kunnen worden om hem te chanteren. Verder zou volgens het dossier Igor Setsjin, de CEO van het Russische gas- en oliebedrijf Rosneft, Trump een aandeel van 19 % hebben geboden als tegenprestatie voor het opheffen van de sinds 2014 geldende sancties. Setsjin zou dit aanbod in Moskou aan Trumps campagnemanager Carter Page hebben overgebracht. Tegen Sechin en het olieconcern zijn sancties van kracht, die door de Regering Obama werd afgekondigd vanwege de Russische annexatie van de Krim. Een samenvatting van 2 A4-tjes van het dossier van 35 bladzijden werd aan een document toegevoegd, waarmee de nog fungerende president Obama en President-elect Donald Trump begin januari 2017 werden geïnformeerd over de stand van zaken van het onderzoeken naar de Russische connectie met de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016. Op 10 januari 2017 publiceerde Buzzfeed het volledige document, dat weliswaar voor zijn beweringen geen bewijzen overlegt, maar wereldwijd groot opzien baarde. [1].

Donald Trump kenschetste Steele op 12 januari 2017 als een "mislukte spion". Vier dagen later eiste hij dat Groot Brittannië tegen Steele zou optreden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov betitelde hem op een persconferentie als een "ontsnapte oplichter".

Andrew Wood (ambassadeur), Brits ambassadeur in Moskou van 1995 tot 2000, was door het dossier zo verontrust, dat hij Senator John McCain erover aansprak tijdens het Halifax International Security Forum in Canada op 18 november 2016. Wood zou weliswaar de exacte inhoud van het dossier niet gekend hebben, maar zich borg hebben gesteld voor Steele's professionaliteit en integriteit. Tegenover het blad The Times verklaarde Wood dat het dossier had bevestigd wat hij elders had gehoord en dat inhoud moest worden nagegaan, omdat - als deze klopte - dit onweerlegbaar betekende dat de president van de V.S. chantabel zou zijn. Over zijn voormalige medewerker Steele zei Wood in interview met CBS News, dat deze "een rechtschapen vakman" is.