Gebruiker:Haaftjlv/JullietteKayyem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Juliette Kayyem
[[Bestand:
|266px|alt=]]
Kayyem op de Suffolk University Law School, maart 2014
Geboren 16 augustus 1969
Los Angeles, Californie, V.S.
Politieke partij Democratische Partij (Verenigde Staten)
Partner David Barron
Beroep Onderminister van Binnenlandse Veiligheid en intergouvernementele Zaken]]
Aangetreden 2009
Einde termijn 2010
President Barack Obama
Voorganger Anne Petera
Opvolger Betsy Markey
Portaal  Portaalicoon   Politiek


Juliette N. Kayyem, Los Angeles (Californië), V.S., 16 augustus 1969 is een Amerikaanse zakenvrouw, auteur, columnist en nationale veiligheidsexpert.

Zij fungeert als een nationale veiligheidsanalist voor CNN en is een wekelijkse gast op Boston Public Radio. Zij is de Belfer Lecturer in Internationale Veiligheid aan de John F. Kennedy School of Government aan Harvard, lid van de Homeland Security Advisory Council, en lid van de Council on Foreign Relations en de Pacific Council on International Policy.

Zij is een voormalige kandidate voor Gouverneur van Massachusetts en voormalig columnist van The Boston Globe, waarin zij schreef over onderwerpen betreffende nationale veiligheid en buitenlandse aangelegenheden voor de opiniepagina.

Haar autobiografie, Security Mom: An Unclassified Guide to Protecting Your Home and Our Homeland, werd in april 2016 uitgegeven door Simon and Schuster.

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Kayyem werd in 1969 geboren in Los Angeles in een gezin van Libanese ouders. Zij behaalde in 1991 haar bachelorgraad aan Harvard University en in 1995 zijn Juris. Doc. aan de Harvard Law School.

Carriere[bewerken | brontekst bewerken]

Als aankomend jurist begon zij haar juridische loopbaan in 1995 op het Departement van Justitie, uiteindelijk fungerend als adviseur van minister van Justitie Janet Reno tot 1999.

Van 1999-2000 fungeerde Kayyem als voormalig afgevaardigde van Richard Gephardt, minderheidsleider in het Huis in de National Commission on Terrorism, een door het Congres gemandateerde denktank over hoe de regering zich beter kan voorbereiden op de toenemende terroristische dreiging. Onder voorzitterschap van Paul Bremer, deed dat gremium in het jaar 2000 een dringend beroep op de natie om de toenemende terroristische acties tegen de Verenigde Staten te erkennen en zich daarop in te stellen.

Kayyem werd door Gouverneur Deval Patrick in januari 2007 benoemd tot Massachusetts’ eerste onderminister voor Binnenlandse Veiligheid, met supervisie over de National Guard, strategische veiligheidsplanning van de maatschappij en de verdeling van binnenlandse veiligheidsfondsen in consistentie met de prioriteiten van de gouverneur.

In oktober 2017 werd Kayyem hoofd uitvoerend functionaris van Zemcar, een on-demand en ingeroosterde deelvervoer-maatschappij, in het bijzonder voor kinderen en senioren.

Kennedy School of Government[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf eind 2011 is Kayyem teruggekeerd naar de Kennedy School als leraar in "openbare publiek". Zij is lid van de bestuursraad van het Belfer Center for Science and International Affairs, en co-faculteitshoofd van het Dubai Initiative.

Sinds 2001 is zij vaste leerkracht geweest aan het Belfer Center, zowel functionerend als directeur van het Executive Session on Domestic Preparedness van de Kennedy School of Government, een onderzoeksprogramma naar bestrijding van terrorisme en binnenlandse veiligheid, als zijnde co-directeur van Harvard's Lange-termijn Juridische Strategie tot Bestrijding van Terrorisme. Zij gaf ook cursussen in Recht en Nationale Veiligheid.[1]

Departement van Binnenlandse Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 maart 2009 benoemde minister Janet Napolitano van Binnenlandse Veiligheid Juliette N. Kayyem tot onderminister voor intergouvernementele aangelegenheden. Als onderminister was Kayyem verantwoordelijk voor gecoordineerde en consistente planning tussen het department en alles op het niveau van staat,lokaal, tribaal, en territoriale partners over onderwerpen, zo gevarieerd als immigratie, delen van inlichtingen, militaire aangelegenheden, grensbewaking en het reageren op operationele gebeurtenissen, zoals de uitbraak van het H1N1 griepvirus, de aardbeving in Haiti en de olieramp van BP oil. In deze hoedanigheid, functioneerde zij ook als door het Congres gemandateerde co-voorzitter van de Operationele Task Force en als president Obama's Task Force voor Puerto Rico en als lid van de Raad van Gouverneurs van het departement van Defensie. Ook leidde zij de beveiligings-inspanningen rond grote sportevenementen, waaronder het Olympisch bid van Chicago, de Olympische Spelen in Vancouver, de Caribbean Games, en de World Equestrian Games. Ze was het meest vooraanstaande Arabisch-Amerikaanse vrouwelijke lid van het kabinet-Obama. Zij verliet het Departement van Binnenlandse Veiligheid 2010.[2]

Op 7 mei 2015 benoemde minister Jeh Johnson Kayyem tot lid van de Homeland Security Advisory Council.

Deepwater Horizon olieramp[bewerken | brontekst bewerken]

In de onmiddellijke nasleep van de Deepwater Horizon -olieramp in 2010 in de Golf van Mexico, werd Kayyem belast met de supervisie over de samenwerking van alle betrokken instanties en de intergouvernementele aangelegenheden voor het National Incident Command. Zij gaf leiding aan de diverse meewerkende instanties en de interdisciplinaire staf namens het Witte Huis en het Departement van Binnenlandse Veiligheid bij het antwoord geven onvoorziene uitdagingen, waaronder publieke beveiliging, publiek engagement, milieubescherming, en juridische schikkingen. Voor haar werk werd ontving zij de hoogste civiele onderscheiding die de Coast Guards kennen.[9]

Gouverneursverkiezing 2014 in Massachusetts[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2013 maakte Kayyem bekend dat zij zich voor de Democratische Partij kandidaat stelde voor de gouverneursverkiezing van 2014 in de staat Massachusetts. In februari 2014 meldde The Boston Globe dat zij had nagelaten te stemmen in 2009 een 2010.In die tijd woonde zij tijdelijk in Washington D.C., en vroeg zij niet om een absentie-oproep of een registratie om te kunnen stemmen in het district van Columbia. Gevraagd naar haar stemgedrag, verklaarde haar woordvoerder aanvankelijk dat zij zich in die jaren had geregistreerd in het district van Columbia. De administratie liet later zien dat zij zich nooit had geregistreerd in Washington. Geconfronteerd met dit bewijs, zei Kayyem's campagne-woordvoerder dat zij niet dacht in Massachusetts te kunnen stemmen zolang zij in Washington verbleef. Tijdens de partijconventie van de staat Massachusetts op 14 juni 2014 slaagde Kayyem er niet in de vereiste 15 % van de stemmen van gedelegeerden te behalen om deel te kunnen nemen aan de stemming voor de voorverkiezing.

President Donald Trump[bewerken | brontekst bewerken]

Kayyem gelooft dat het ontslag van FBI-directeur James Comey door president Trump tot zijn uiteindelijke verwijdering en opvolging door vicepresident Mike Pence zal leiden. Haar toekomstvoorspelling luidt: "De geschiedenis zal deze tijd met helden en schurken herzien!".[3]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • First to Arrive: State and Local Responses to Terrorism, met Robyn L. Pangi., The MIT Press, sept. 2003
  • Protecting Liberty in an Age of Terror, met Philip Benjamin Heymann., The MIT Press, sept. 2005.
  • Security Mom: An Unclassified Guide to Protecting Your Home and Our Homeland, Simon and Schuster, april 2016.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Genomineerd als een van CNN/Fortune Magazine's "People to Watch," trad Kayyem op als een omroep analist voor NBC, MSNBC News, en CNN. Haar tweewekelijkse Boston Globe-column wordt gedistribueerd via de kabelservice van The New York Times. Ze was finalist voor de Pulitzer Prize van 2013 voor Commentaar "voor haar kleurrijke, knap geschreven columns over een veelheid van onderwerpen, van vrouwen in gevecht tot olieboringen in Alaska".

Kayyem is getrouwd met David J. Barron, rechter aan het First Circuit Court of Appeals. Zij hebben een dochter en twee zoons.