Gebruiker:Jos1950/Ignacio María González Santín2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ignacio María González Santín
Jos1950/Ignacio María González Santín2
Geboren 26 januari 1838
Geboorteplaats Santo Domingo
Overleden 8 februari 1915
Overlijdensplaats Santo Domingo
Partij Partido Verde
President van de Dominicaanse Republiek
Ambtstermijn 2 januarie - 22 januari 1874,
6 april 1874 - 23 februari 1876,
11 november 1876 - 9 december 1876,
6 juli 1878 - 2 september 1878
Voorganger Buenaventura Báez,
Generaalsregime,
Opperste Regerende Junta,
Cesareo Guillermo
Opvolger Generaalsregime,
Raad van Secretarissen van Staat,
Marcos Antonio Cabral Figueredo,
Jacinto del Rosario de Castro
-----------
Partner Dolores Roselló Miret
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ignacio María González Santín , Santo Domingo 26 januari 1838 - Santo Domingo 8 februari 1915, was een politicus, stichter van de politieke partij Partido Verde (groene partij) en verschillende perioden president in de Dominicaanse Republiek.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn ouders waren Ignacio González Infante en María Francisca Santín Bustamante. Hij trouwde met Dolores Roselló Miret en kregen 5 kinderen.

Ignacio María González Santin overleed op 8 februari 1915 in Santo Domingo waarna zijn stoffelijk overschot in de kathedraal van Santo Domingo werd bijgelegd.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

González, die lid was van de Partido Rojo (rode partij) met Buenaventura Báez als leider, stichtte de Partido Verde (groene partij) dat de derde politieke macht in de Dominicaanse Republiek werd. Hierdoor kon hij in 1874, met steun van de Partido Azul (blauwe partij), de eerste van zijn 4 presidentverkiezingen winnen.

Zijn populariteit groeide door het afwenden van de dreiging van annexatie door de Verenigde Staten en door het annuleren van de overeenkomst met de Samana Bay Company waarmee Baéz in 1872 het hele schiereiland Samaná had verhuurd. De betaling van de contractuele jaarlijkse vergoeding vertraagde, wat de regering de nodige rechtvaardiging gaf om deze overeenkomst te annuleren.

Gonzalez richte zich op onderhandelingen over een verdrag van vrede, vriendschap, handel en scheepvaart met Haïti waarmee hij probeerde de problemen met betrekking tot de definitie van de grens op te lossen. Zijn economische beleid richte zich op het stimuleren van buitenlandse investeringen, het verlenen van vergunningen voor het planten van suikerriet en suikerproductie, de productie van textiel, chocolade, zout en stenen.

Hij wantrouwde de instabiliteit van het land en plaatste zichzelf op 10 september 1874 boven de nationale regering. Tijdens de Nationale Conventie werd de nieuwe grondwet vastgelegd en in maart 1875 bekrachtigd. Hierdoor werden zijn dictatoriale machten per wet gerechtvaardigd. Deze autoritaire houding betekende de definitieve breuk met Azules.

De economische situatie was ernstig en de weinige middelen werden door Gonzalez aangewend voor gunsten voor militairen en politici, die daarmee ook hun positie konden behouden. De Azules starten een manifestatie tegen Gonzalez waarmee zelfs de Rojos aan meewerkten. De spanning en politieke afwijzing werd zo groot dat de oppositie de overeenkomst Acuerdo de El Carmelo ondertekende. Hierdoor werd Gonzalez gedwongen af te treden en werd een Raad van staatssecretarissen gevormd totdat door middel van verkiezingen een nieuwe president werd gekozen.

Deel 2 Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

González, die na de Spaanse annexatie lid werd van de Partido Rojo (rode partij) van Buenaventura Báez, was daarna zes jaar Douane accountant en werd ook gouverneur van Puerto Plata. Door de als maar grotere staatsschuld kwam hij in opstand tegen Báez. In februari werd hij de leider van de Movimiento Unionista, waaruit hij later de Partido Verde (groene partij) stichtte, dat de derde politieke macht in de Dominicaanse Republiek werd. Hierdoor kon hij in 1874, met steun van de Partido Azul (blauwe partij), de eerste van zijn 4 presidentverkiezingen winnen.

Door het afwenden van de annexatie door de Verenigde Staten onder Báez en het annuleren van de overeenkomst met de Samana Bay Company, waarmee Baéz in 1872 het hele schiereiland Samaná had verhuurd, steeg zijn populariteit. De betaling van de contractuele jaarlijkse vergoeding van de Samana Bay Company vertraagde en gaf de regering de nodige rechtvaardiging om deze overeenkomst te annuleren.

Tijdens zijn tweede termijn wantrouwde hij de instabiliteit van het land en tijdens de Nationale Conventie op 10 september 1874, plaatste hij zichzelf boven de nationale regering en werd er een nieuwe grondwet vastgelegd die in maart 1875 werd bekrachtigd. Deze autoritaire houding betekende de definitieve breuk met Azules.

De economische situatie verslechterde en de weinige middelen werden door Gonzalez aangewend om militairen en politici te kopen voor zijn beleid. De Azules starten een manifestatie tegen Gonzalez waarmee zelfs de Rojos aan meewerkten. De spanning en politieke afwijzing liepen zo hoog op dat de oppositie de overeenkomst Acuerdo de El Carmelo opstelden. Hierdoor werd Gonzalez gedwongen af te treden en werd een Raad van staatssecretarissen gevormd totdat door middel van verkiezingen een nieuwe president werd gekozen.

Hierna heeft hij nog twee (3) korte periodes van enkele maanden het hoogste ambt bekleed.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van presidenten van de Dominicaanse Republiek

Voorganger:
Buenaventura Báez
2 mei 1868 - 2 januari 1874
President van de Dominicaanse Republiek
2 januari 1874 - 22 januari 1874
Opvolger:
Generaalsregime
22 januari - 6 april 1874
Voorganger:
Generaalsregime
22 januari - 6 april 1874
President van de Dominicaanse Republiek
6 april 1874 - 23 februari 1876
Opvolger:
Raad van Secretarissen van Staat
23 februari - 29 april 1876
Voorganger:
Opperste Regerende Junta
5 oktober - 11 november 1876
President van de Dominicaanse Republiek
11 november 1876 - 9 december 1876
Opvolger:
Marcos Antonio Cabral Figueredo
10 december - 26 december 1876
Voorganger:
Cesareo Guillermo
5 maart - 6 juli 1878
President van de Dominicaanse Republiek
16 juli 1878 - 2 september 1878
Opvolger:
Jacinto del Rosario de Castro
7 september - 29 september 1878


[[Categorie:President van de Dominicaanse Republiek]]