Gebruiker:Novel50/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wim Betz

Willem (Wim) Betz (22 februari 1943) is een Vlaamse arts en emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij tot november 2007 diensthoofd was van het centrum voor huisartsenopleiding. Hij doceerde psychosomatiek, kritische studie van “alternatieve” behandelingen, seksuologie, EBM (Evidence Based Medicine), bewijsvoering en kritisch lezen. Vervolgens geneeskunde aan de Universiteit Gent (1962-1964) en aan de Vrije Universiteit Brussel (1964-1970) en studeerde daar in 1970 af als doctor in de Genees- Heel- en Verloskunde, in 1974 werd hij erkend huisarts. Na bijna twintig jaar huisarts te zijn geweest, is hij zich daarna, eerst geleidelijk, daarna volledig met de opleiding van artsen en met wetenschappelijk onderzoek gaan bezighouden.

Hij was lid van de Hoge Raad voor Geneesheren Specialisten en Huisartsen (Ministerie Volksgezondheid) 1989-2009

Hij was Belgisch afgevaardigde in het COST Action B4 programma van de European Commission 1993-1998 (Co-operation in Science and Technology – Member of the Managment Committee Unconventional Medicine)

Hij was projectleider in EU PHARE, programma voor de Hervorming van de Gezondheidszorg in Bulgarije (1993 - 1997 Health Restructuring In Bulgaria - training for General Medicine )

Hij is fellow of the CSI (ex-CSICOP Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal)

Hij is lid van de Kamer Homeopathie, de kamer Acupunctuur en de Paritaire Commissie, die binnen het Ministerie van Volksgezondheid de aanvragen onderzoeken van niet-conventionele (alternatieve ) praktijken die officiele erkenning zoeken in het kader van de “wet Colla”,

Na twintig jaar huisarts te zijn geweest, is hij zich daarna volledig met de opleiding van artsen en wetenschappelijk onderzoek gaan bezighouden. Als beginnend huisarts kwam hij ervaren collega's tegen die hem in vertrouwen vertelden dat zij hun geneeskunde juist buiten de universiteit hadden geleerd. Hiermee doelend op de alternatieve geneeswijzen.[1] Hij volgde opleidingen in verschillende alternatieve geneeswijzen (homeopathie, neuraaltherapie, manuele therapie) en paste ze ook met succes toe. Hij ging zich vragen stellen over de verklaringen van de successen die alternatieve behandelingen claimden en ging zich verdiepen in de bestaande bewijsvoering voor deze methodes. Hij meent de verklaringen te kunnen vinden in de psychosomatiek, de studie van ziekten die veroorzaakt worden door de inwerking van de geest op het lichaam, het placebo-effect, het feit dat vele aandoeningen ook spontaan verdwijnen (verkoudheden) of fluctueren (allergie), en in de misleidingstechnieken van de kwakzalverij.

Betz gaf onder andere een cursus in de kritische studie van alternatieve geneeswijzen en hield daarover voordrachten. Hij stelt zich ook zeer kritisch op tegenover sommige aspecten van de reguliere geneeskunde.

Scepticus[bewerken | brontekst bewerken]

Betz is medestichter van SKEPP, waarvan hij sinds 2006 voorzitter is. Hij is in Vlaanderen een bekende scepticus. Binnen SKEPP is hij gespecialiseerd in alternatieve geneeswijzen en de daarop betrekking hebbende wetgeving. Hij is deelnemer aan het debat over bijna-doodervaringen n.a.v. een artikel van de Nederlandse cardioloog Pim van Lommel. Hij was een van de organisatoren van de mediamieke zelfmoordstunt met homeopathie: een aantal sceptici nam homeopathische verdunningen van bepaalde sterke gifstoffen tot zich om aan te tonen dat die verdunningen geen werkzame stof meer bevatten.

April 2014 organiseerden SKEPP en Oudstudentenbond VUB een symposium ter ere van Wim Betz met sprekers waaronder Edzard Ernst en Johan Braeckman.[2]

EU COST B4-rapport[bewerken | brontekst bewerken]

Wim Betz was ook betrokken bij de totstandkoming van het EU COST B4-rapport (European Cooperation in the field of Science and Technology). Het rapport omschrijft de wetenschappelijke criteria en voorwaarden voor alternatieve behandelwijzen om aanvaard te kunnen worden als een beroepsgroep. In april 1999 is de Wet Colla aangenomen. De wet geeft de mogelijkheid voor niet-conventionele behandelwijzen om tot een erkenning als beroepsgroep te komen. Zoals de behandelwijzen: Accupunctuur, Osteopathie en Chiropraxie en Homeopathie. Een erkenning van deze beroepen is echter na bijna tien jaar nog niet rond. De Wet Colla en het EU COST B4-Rapport stellen een aantal criteria voor kwaliteitseisen en regels die bepalen wanneer de genezende werking van de behandeling is aangetoond. Deze belangrijke stappen in de wet zijn echter nog niet genomen. Ook de beoordeling van de Orde der Geneesheren en de Raad voor het Verbruik zijn hier van belang.


Wim Betz is in oktober 2007 met emeritaat gegaan.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]


Categorie:Belgisch alternatief behandelaar Categorie:Hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel Categorie:Belgisch homeopaat Categorie:Belgisch scepticus Categorie:Belgisch medicus