Gebruiker:Starwarsfan1512/Love, Simon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Love, Simon
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Greg Berlanti
Producent Marty Bowen
Wyck Godfrey
Isaac Klausner
Pouya Shahbazian
Scenario Isaac Aptaker
Elizabeth Berger
Hoofdrollen Nick Robinson
Josh Duhamel
Jennifer Garner
Muziek Rob Simonsen
Cinematografie John Guleserian
Productiebedrijf Fox 2000 Productions
Temple Hill Productions
Distributie 20th Century Fox
Première Vlag van Verenigde StatenVlag van Canada 16 maart 2018
Vlag van Nederland 14 juni 2018
Vlag van België 20 juni 2018
Speelduur 110 minuten
Taal Vlag van Verenigde Staten Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $17 miljoen (€13,7 miljoen)
Opnamelocaties Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Opbrengst $53,3 miljoen (€43,8 miljoen)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Love, Simon is een Amerikaanse romantische comedy-drama film uit 2018, geregisseerd door Greg Berlanti, geschreven door Isaac Aptaker en Elizabeth Berger, en gebaseerd op de roman Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld (Engels: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda) van Becky Albertalli. De film volgt Simon Spier, een homoseksuele, nog niet uit de kast gekomen, tiener die gedwongen wordt om zijn vrienden, zijn familie ??? (and the blackmailer threatening to out him to the entire school), terwijl hij tegelijkertijd probeert de identiteit te ontdekken van de anonieme klasgenoot waar hij verliefd op is geworden op het internet.

Love, Simon ging op 27 februari 2018 in première op het Mardi Gras Film Festival, en kwam op 16 maart 2018 in de bioscopen in de Verenigde Staten. Critici prezen de film vanwege zijn "grote hart, diverse en getalenteerde cast en revolutionaire normaliteit", omschreven het als een "instant klassieker" die "zachtaardig, zoet en aandoenlijk" is en een "enorm charmante publiekstrekker" die "grappig, warmhartig en levensbevestigend" is, velen vergelijken het met de romantische comedy-drama films van John Hughes. Het is de eerste grote studiofilm die zich concentreert op een homoseksuele tienersromance.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Simon Spier is een homoseksuele tiener die naar de middelbare school gaat in een buitenwijk van Atlanta, Georgia. Hij heeft een hecht en liefdevol gezin: zijn ouders Emily en Jack, en zus Nora, evenals drie beste vrienden: Nick en Lea, die hij het grootste deel van zijn leven heeft gekend, en nieuwkomer Abby. Op een dag informeert Leah Simon over een online bekentenis van een verholen (nog niet uit de kast gekomen) homo-student op hun middelbare school, alleen bekend onder het pseudoniem "Blue". Simon gaat vervolgens verder met het bereiken van hem onder zijn eigen pseudoniem, "Jacques". Ze vertrouwen elkaar zeer persoonlijke details toe, en spoedig vormen hij en Blue een ??? (genuine connection). Hun e-mails worden echter ontdekt door een andere student, Martin, die verliefd is op Simon's vriend Abby.

Simon begint te vermoeden dat een van zijn klasgenoten, Bram, Blue is. Op een Halloween-feest probeert hij contact te maken met Bram, maar Simon komt hem tegemoet en ziet hem en een vrouwelijke studente zoenen. Simon wordt dronken op het feest en Leah brengt hem naar huis en blijft bij hem slapen. Ze spreekt vaag over het gevoel dat ze is gedoemd om één persoon heel intens lief te hebben, en Simon denkt dat ze verwijst naar hun vriend, Nick.

Later ontmoet Simon Abby en Martin bij een lokaal diner nadat Simon ze overtuigt om samen een nieuwe musical uit te laten voeren. Terwijl ze daar zijn, hecht Simon zich aan hun ober, een klasgenoot genaamd Lyle, en gelooft dat Lyle Blue is. Martin en Abby beginnen elkaar steeds leuker te vinden. Later op de avond komt Simon naar Abby en wordt aangemoedigd als ze positief reageert. Bij een schoolvoetbalwedstrijd loopt hij Lyle tegen het lijf en probeert hem uit te vragen. Voordat hij de kans krijgt, ontdekt Simon dat Lyle een romantische interesse in Abby heeft.

Een boze Simon vertelt een pestende Martin het "groot te maken of naar huis te gaan" met Abby. Tijdens het volkslied tijdens de voetbalwedstrijd grijpt Martin, gekleed als de schoolmascotte, de microfoon en verklaart zijn gevoelens voor Abby tegenover het hele stadion, maar ze geeft toe dat ze niet hetzelfde voelt. Een vernederd Martin wordt het onderwerp van intense spot.

Op kerstavond publiceert Martin impulsief de screenshots van de e-mails van Blue en Simon op de roddelsite van school. Simon's jongere zusje Nora rapporteert het misbruik, en de e-mails worden van de site gehaald, maar niet voordat de meeste leerlingen ze hebben gezien. Nora probeert haar broer te troosten, maar Simon sluit haar uit en beantwoordt de gekke teksten van zijn vrienden niet. Op kerstochtend komt Simon voor zijn ouders uit de kast, tot hun grote verbazing maar acceptatie. Later vertelt Blue Simon dat ze elkaar niet meer moesten spreken, en hij verwijdert zijn account.

Na Kerstmis ontdekken Nick en Abby dat Simon Abby manipuleerde om te proberen haar met Martin te laten daten, en confronteren hem met de leugens die hij heeft verteld. Leah bekent dat ze verliefd was op Simon, niet op Nick, en is boos dat hij eerst voor Abby uit de kast kwam.

Op school probeert Simon de identiteit van Blue tevergeefs te achterhalen. In een café/cafetaria worden Simon en een ander openlijk homoseksuele student, Ethan, publiekelijk vernederd. Ethan en Simon hechten veel waarde aan de moeilijkheden die ze hebben ondervonden. Na school probeert Martin zich te verontschuldigen tegen Simon, die de poging boos afkeurt.

Nadat zijn ouders hun hand hebben uitgestoken om hem te troosten, verontschuldigt Simon zich bij Leah en geeft hij toe dat hij verliefd is op Blue. Leah helpt hem het goed te maken met Nick en Abby, die nu een stel zijn.Simon plaatst vervolgens een bekentenis op zoek naar Blauw en vraagt hem om naar voren te komen. Terwijl hij op de schoolkermis op Blue wacht, neemt hij heel veel ritjes in het Reuzenrad, en trekt een grote menigte peers, totdat hij geen tickets meer heeft. Dan komt Martin naar voren en koopt, om het goed te maken, nog één ticket voor Simon. Het wordt onthuld dat Bram Blue is; de kus die Simon zag met de vrouwelijke student was een dronken misverstand. Simon en Bram nemen samen een ritje in het reuzenrad en zoenen.

Simons leven keert geleidelijk weer terug naarmate Simon opnieuw contact maakt met zijn familie en vrienden en een relatie met Bram begint.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Soundtrack[bewerken | brontekst bewerken]

De soundtrack van de film omvat onder andere muziek van Bleachers, Troye Sivan, Amy Shark, Brenton Wood, The 1975, Normani en Khalid. Het eerste nummer dat werd uitgebracht van de soundtrack was "Alfie's Song (Not So Typical Love Song)" van Bleachers.

Release[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

Love, Simon ging op 27 februari 2018 in première op het Mardi Gras Film Festival.

De film kwam, zowel in de Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten als in Vlag van Canada Canada, op 16 maart 2018 uit.

Vlag van Nederland Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Love, Simon is vanaf 14 juni 2018 in alle bioscopen in Nederland te zien.

Vlag van België België[bewerken | brontekst bewerken]

Love, Simon is vanaf 20 juni 2018 in alle bioscopen in België te zien.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Box office[bewerken | brontekst bewerken]

Love, Simon hield vroege voorbeeldvertoningen op 9 maart, een week voor de officiële release, en verdiende $800.000 uit 927 theaters, die door Deadline Hollywood als 'sterk' werden beschouwd. In de Verenigde Staten en Canada werd de film tegelijkertijd met Tomb Raider en I Can Only Imagine uitgebracht, en werd geprojecteerd om $10-12 miljoen te bruteren van 2.401 bioscopen in het openingsweekend. De film verdiende $4,6 miljoen op de eerste dag (inclusief $850.000 vanaf donderdagvoorstellingen in 2.125 bioscopen). De film ging door met debuut bij $11,8 miljoen en eindigde als vijfde aan de kassa; 58% van het publiek in het openingsweekend was vrouw en 59% was jonger dan 25. In het tweede weekend zakte de film met 33% naar $7,8 miljoen en eindigde als zevende.

Kritische reactie[bewerken | brontekst bewerken]

Op recensiewebsite Rotten Tomatoes, heeft de film een goedkeuringsscore van 91%, op basis van 113 beoordelingen, met een gemiddelde score van 7.5/10. De kritische consensus van de website luidt: "Love, Simon raakt zijn coming-of-age beats handiger dan veel inzendingen in dit doorreisde genre - en vertegenwoordigt een achterstallige, zo niet volledig succesvolle, mijlpaal van inclusie." Op Metacritic heeft de film een gewogen gemiddelde score van 73 van de 100, gebaseerd op 36 critici, wat aangeeft "over het algemeen gunstige beoordelingen". Het publiek ondervraagd door CinemaScore gaf de film een gemiddeld cijfer van "A+" op een A+ tot F-schaal, een van de minder dan 80 films in de geschiedenis van de dienst om een dergelijke score te behalen.

Benjamin Lee van The Guardian gaf de film 4/5 sterren en noemde het een "enorm charmante publiekstrekker". Pete Hammond van Deadline Hollywood gaf de film 4/5 sterren, waarin stond dat het publiek "gegarandeerd verliefd wordt op deze lieve, grappige coming-of-age-film".

Molly Freeman van Screen Rant gaf de film 4/5 sterren, waarin stond dat "Love, Simon een grappige, oprechte en echt ontroerende romantische komedie is die onmiddellijk een moderne klassieker wordt voor de generatie van vandaag." Josh Winning van GamesRadar+ gaf de film 4/5 sterren, beschrijft het als een "warme, gevoelige en boeiende coming-out-of-ager" en "een van de nieuwste teen-coms in tijden"

Meredith Goldstein van The Boston Globe gaf de film 3,5/4 sterren en verklaarde: "Love, Simon is een lieve, moderne romantische komedie die de tienerfilmklassiekers van wijlen John Hughes weet te kanaliseren, maar alleen de goede dingen." Colin Covert van de Star Tribune gaf de film 3/4 sterren en schreef: "Als John Hughes een slimme LGBT-liefhebber van meerderjarigheid zou zijn geworden, zou dit hoogstwaarschijnlijk op deze film lijken."

Bruce Demara van de Toronto Star gaf de film 3/4 sterren en verklaarde: "De casting is van hoge kwaliteit, het script - met een verleidelijk mysterie als kern - is bijzonder goed gemaakt en het verhaal raakt de juiste emotionele noten bij het leveren van een grappig, hartelijk en levensbevestigend verhaal." Brian Truitt van USA Today gaf de film 3,5/4 sterren en schreef: "Jong en oud, jongens en nerds, geeks en freaks, en iedereen daar tussenin zou iets moeten vinden om te aanbidden in Love, Simon."

Joyce Slaton van Common Sense Media gaf de film 4/5 sterren en beschreef het als "teder, lief en aandoenlijk", waarbij de film ook The Common Sense Seal ontving, die films herkent die gezinnen een uitzonderlijke mediabeleving bieden. MJ Franklin van Mashable schreef: "Love, Simon voelt als een instant-klassieker die je keer op keer zult willen zien."

Peter Debruge van Variety, terwijl hij beweert dat de film gemiddeld in uitvoering is, prees de inhoud als "baanbrekend op zoveel niveaus, niet in het minst van hoe anders het allemaal lijkt". Jesse Hassenger van The A.V. Club gaf de film een C + en schreef dat de film "een gebaar is", maar als entertainment "het is niets dat Degrassi niet beter heeft gedaan".

Becky Albertalli, de auteur van het boek, bekeek een vroege snit en prees de film met de vermelding: "Het is grappig en relevant en tijdloos en charmant en eerlijk en pijnlijk en zo romantisch.. Het zegt precies wat ik wilde dat het boek zei."