Geodetische afbeelding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de wiskunde, speciaal in de differentiaalmeetkunde, is een geodetische afbeelding een afbeelding die geodeten behoudt.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Een afbeelding , tussen twee (pseudo-)Riemann-variëteiten en wordt een geodetische afbeelding genoemd, als

  • een diffeomorfisme is van op , en
  • het beeld onder van een geodetische boog in een en geodetische boog in is, en
  • ook omgekeerd het beeld onder de inverse van een geodetische boog in een geodetische boog in is,

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Laat en beide de euclidische ruimte zijn met de gewone riemann-metriek. Dan is iedere eclidische isometrie een geodetische afbeelding van op zichzelf.

Analoog is voor en beide de -dimensionale eenheidssfeer met de gebruikelijke bolmetriek, iedere isometrie van de sfeer een geodetische afbeelding van op zichzelf.

De gnomonische projectie van de hemisfeer op het vlak is een geodetische afbeelding, omdat grootcirkels op lijnen worden afgebeeld en omgekeerd lijnen op grootcirkels.

Zij de eenheidsschijf in uitgerust met de euclidische metriek, en de eenheidsschijf uitgerust met de hyperbolische metriek van het Poincaré-model in de hyperbolische meetkunde. Hoewel de twee structuren diffeomorf zijn door middel van de identiteit , is geen geodetische afbeelding, omdat geodeten in de zin rechte lijnen in zijn, terwijl geodeten in de zin gebogen kunnen zijn.

Wordt daarentegen de hyperbolische metriek op gegeven door het Beltrami-Klein-model, dan is de identiteit wel een geodetische afbeelding, aangezien hyperbolische geodeten in het Beltrami-Klein-model euclidische rechte lijnsegmenten zijn.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]