Gewoon knopjesmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gewoon knopjesmos
Gewoon knopjesmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryidae
Orde:Bryales
Familie:Aulacomniaceae
Geslacht:Aulacomnium
Soort
Aulacomnium androgynum
Schwaegrichen (1827)
Gewoon knopjesmos
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewoon knopjesmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gewoon knopjesmos (Aulacomnium androgynum) is een mossoort in de familie Aulacomniaceae. Hij groeit vrijwel altijd op vermolmd hout in bossen, ook wel op boomvoeten en op oude humus. Meer incidenteel komt de soort terrestrisch voor op bijvoorbeeld steile oude noordhellingen of in dicht struweel in de duinen van het waddengebied. Het knopjesmos is kalkmijdend.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken

Het mos vormt geelgroene kussens. Individuele, meestal onvertakte planten bereiken een hoogte van 1 tot 3 cm. Hij vormt zeer zelden kapsels in Europa maar de vrijwel altijd aanwezige broedkorrels zorgen voor een prima verbreiding van de soort. In Noord-Amerika vormt hij wel regelmatig sporenkapsels.

De schaarse, stervormige spreidende bladeren zijn breed lancetvormig, onregelmatig gezaagd aan de punt en hebben geen bladrand. Ze zijn niet langer dan 1,5 mm. De hoofdnerf eindigt in de punt van het blad.

Het sporenkapsel staat op een lange, roodbruin gekleurde seta, is elliptisch van vorm, is horizontaal of rechtopstaand, is leeg gestreept en gegroefd. Het heeft een dubbele peristoom. Sporenkapsels worden meestal in de vroege zomer gevormd.

Microscopische kenmerken

De lamina-cellen zijn rond en dikwandig. Collenchymatische, papillaire cellen verschijnen vaak in de hoek van het blad. Aan de bladvoet bevinden zich enkele langwerpige cellen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het komt in heel Europa voor en strekt zich uit tot grote delen van Azië. Het is ook te vinden in Noord-Amerika. In Nederland komt hij algemeen voor. Hij staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd. De soort komt vaak samen met Tetraphis pellucida voor die hetzelfde biotoop prefereert.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]