Griepprik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een griepprik is een vaccinatie, met daarin een cocktail van griepvirussen, die voor de komende periode worden verwacht. De injectie moet de gevaccineerde daarmee resistent maken tegen de meeste griepvirussen, maar geeft geen garantie dat er geen griep wordt gekregen. Van oorsprong kregen hart-, long-, suiker- en nierpatiënten en 60+'ers deze injectie als voorzorgsmaatregel, omdat zij bij griep het meeste risico lopen. Er zijn tegenwoordig echter ook bedrijven die uit voorzorg hun personeel een griepprik geven, om zo het ziekteverzuim actief te bestrijden.

Samenstelling en werking[bewerken]

De samenstelling van de griepprik wordt ieder jaar bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zij hebben over de hele wereld uitkijkposten die informatie verzamelen over actieve griepvirussen, zodat de WHO jaarlijks een effectieve griepprik kan samenstellen.

Het griepvirus van een bepaald jaar is meestal een mutatie van een griepvirus van het jaar daarvoor. Dit wordt cyclische variatie genoemd. Hierdoor kan tot op zekere hoogte worden voorspeld welke varianten dit jaar actief zullen zijn. Van deze varianten worden de onschadelijk gemaakte virussen tot een vaccin ontwikkeld. Na het krijgen van het vaccin duurt het nog twee weken voordat men immuun is.

In Vlaanderen wordt vanwege de afnemende bescherming de griepprik bij ouderen en bij risicogroepen vaak tweemaal per jaar toegediend (in september van zodra het vaccin beschikbaar is en in januari).

Bijwerkingen[bewerken]

Mensen die een griepprik hebben gekregen krijgen soms een pijnlijke rode plek op de plek van de injectie. Ook kan de plek dik worden. Dit verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf. Mensen met een eier-allergie kunnen een allergische reactie krijgen. Een enkeling wordt er ook ziek van (lichte vorm van griep).

NPG[bewerken]

Het Nationaal Programma Grieppreventie heeft als doel om de doelgroep, 65+'ers (60+'ers vanaf 2008) en hart-, long-, suiker- en nierpatiënten, een griepprik te geven. De huisarts selecteert uit zijn patiëntenbestand wie tot de doelgroep behoort, en deze personen krijgen dan een invitatie voor een gratis preventieve vaccinatie. Anderen kunnen hun huisarts verzoeken op eigen kosten een griepprik te krijgen, sommige verzekeringen zullen de kosten dan vergoeden.

Effectiviteit[bewerken]

De effectiviteit van de griepprik voor gezonde mensen is nog nooit afdoende bewezen. Het Geneesmiddelenbulletin stelde in 2012:

"Derhalve kan worden vastgesteld dat er geen valide bewijs is uit gerandomiseerd onderzoek of meta-analysen daarvan dat de jaarlijkse influenzavaccinatie bij ouderen en risicopatiënten werkzaam en effectief is" [1]

Huisarts Van der Linde en de Nederlandse Staat vochten hun conflict over de effectiviteit uit bij de rechtbank te Middelburg.[2]

Bronnen, noten en/of referenties