Gustave Le Gray

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gustave Le Gray

Gustave Le Gray (Villiers-le-Bel, 30 augustus 1820Cairo , 30 juli 1884) is bekend als de belangrijkste Franse fotograaf van de negentiende eeuw vanwege zijn technische innovaties in de fotografie, zijn rol als leraar van andere bekende fotografen en de zeer bijzondere verbeeldingskracht die hij gaf aan fotograferen.

Le Gray was van origine opgeleid, onder Paul Delaroche, als schilder maar stapte over op het toen nieuwe medium fotografie. Hij was meer dan een fotograaf, hij breidde de mogelijkheden van dit medium uit met zijn technische innovaties. Eén van de meest bepalende is die van gewaxed papieren negatief. Deze ontdekking maakte en perfectioneerde hij in Frankrijk rond 1849, zoals verklaard wordt in A World History Of Photography door Naomi Rosenblum.[1]

Op hetzelfde moment werkte Le Gray ook aan het collodiumprocedé, maar publiceerde en ontdekte nog niets tot 1851. Dit zorgde ervoor dat de ontdekking van het collodium proces werd toegeschreven aan Frederick Scott Archer die het proces ontdekte in 1850 en het in 1851 publiceerde.

Later in zijn leven verbreedt Le Gray zijn horizon door samen met de schrijver Alexandre Dumas père te gaan trekken door de Mediterraan. Hij eindigt zijn reis in Caïro waar hij les geeft als tekenleraar en waar hij uiteindelijk in 1884 sterft.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties