Hartklep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In het hart zitten verschillende hartkleppen, die de bloedstroom tussen de hartboezems en de hartkamers, en tussen de hartkamers en de slagaders kunnen afsluiten. De functie van de kleppen is het voorkomen van het terugstromen van het bloed. De kleppen bestaan uit materiaal van het endocard, de eerste laag van de hartwand.

De geluiden die het hart produceert, stammen van de hartkleppen.

De hartkleppen[bewerken]

De atrioventriculaire kleppen of zeilkleppen:

De slagaderkleppen of halvemaanvormige kleppen:

  • pulmonalisklep (longslagaderklep), tussen de rechterkamer en de longslagader
  • aortaklep (lichaamsslagaderklep), tussen de linkerkamer en de lichaamsslagader

De werking van de hartkleppen[bewerken]

Van bovenaf zien hartkleppen eruit als een cirkel die door drie is gedeeld, behalve de mitralisklep, die in tweeen gedeeld is. Er loopt een spier door de kamers die van boven vastzit aan de hartkleppen, en van onderen aan de wand van de hartkamer. Als deze spier samentrekt, trekt die de klepjes open. Ontspannen de spieren, dan gaan ze weer dicht. De spiertjes, waar hier sprake van is (zogenaamde papillairspieren) trekken samen tegelijk met de rest van de linker hartkamer; hierdoor wordt voorkomen dat de kleppen in de richting van de boezems "doorslaan" en worden ze dus dicht gehouden. Het openen van de kleppen gebeurt tijdens ontspanning van de hartkamers waarbij de papillairspieren ook ontspannen zijn en de kleppen uiteindelijk openen als de druk in de kamers lager wordt dan in de boezems.

Aandoeningen[bewerken]

De aandoeningen kunnen onderscheiden worden in drie typen:

De pompfunctie van het hart is dan verminderd, hetgeen leidt tot een verhoogde activiteit van het hart en op de lange duur hartfalen.

Bronnen, noten en/of referenties