Hengelaarvissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Melanocetidae
Hengelaarvissen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Infraklasse:Teleostei (Beenvissen)
Superorde:Paracanthopterygii (Kabeljauwachtige beenvissen)
Orde:Lophiiformes (Vinarmigen)
Familie
Melanocetidae
Gill, 1878
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Melanocetidae op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De hengelaarvissen (Melanocetida) zijn kleine diepzeehengelvissen. Er worden vijf soorten onderscheiden. Ze komen voor in de tropische en gematigde wateren van de Atlantische Oceaan, Indische Oceaan, en de Grote Oceaan. Eén soort komt enkel voor in de Rosszee.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke familienaam Melanocetidae komt uit het Oudgrieks: μέλας, melas betekent "zwarte", en κῆτος, kētos betekent "walvis" of "zeemonster".

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De hengelaarvissen worden gekenmerkt door de pikzwarte huid, een gelatineachtig lichaam, een grote kop en grote scherpe glazige tanden in hun holle schuine mond. Deze tanden zijn enkel aanwezig bij vrouwtjes.

De ogen van hengelaarvissen zijn klein. Diepzeehengelvissen hebben een sterk seksueel dimorfisme: terwijl de wijfjes een lengte van 18 centimeter of meer kunnen bereiken, blijven de mannetjes kleiner dan 3 centimeter. De mannetjes beschikken niet over scherpe kaaktanden en ook niet over een hengel.

Hengel[bewerken | brontekst bewerken]

Net als andere diepzeehengelvissen hebben deze vissen een gemodificeerde dorsale stekel ("hengel"). Bij de soorten van deze familie is het einde bolvormig en bevat het een bioluminescent lokmiddel.

De bioluminescentie wordt veroorzaakt door symbiotische bacteriën. Deze bacteriën worden verondersteld de "esca" via een externe buis in te gaan. Bij ten minste twee soorten is de esca niet lichtgevend tot deze buis zich ontwikkelt. Vermoedelijk komen deze bacteriën uit het omringende zeewater. De bacteriën, die tot de familie Vibrionaceae behoren, zijn waarschijnlijk per soort hengelvis verschillend.

Predatoren van de hengelaarvissen zijn de lansvissen.

Geslacht[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]