Hervé Niquet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hervé Niquet
Hervé Niquet
Algemene informatie
Geboren 28 oktober 1957
Geboorteplaats Abbeville
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Werk
Genre(s) barokmuziek
Beroep dirigent, klavecinist
Instrument(en) klavecimbel, piano, orgel
Zangstem tenor
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Hervé Niquet (Abbeville, 28 oktober 1957) is een Franse dirigent en klavecinist. Hij specialiseerde zich in barokmuziek.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hervé Niquet was chef-dirigent bij het Vlaams Radio Koor van 2011 tot 2019. Hij studeerde klavecimbel, piano en orgel, maar ook lyrische kunst en directie. Hij benadert het muzikantenberoep vanuit het onderzoek en geeft daarbij de voorkeur aan de primaire bronnen, om zo conventies en gebruiken te overstijgen. De ervaring die hij bij enkele grote barokke ensembles opdeed legde de kiem voor de speciale band die hij ontwikkelde met het Franse ‘Grand Motet’ van de 17e en 18e eeuw. Deze affiniteit resulteerde in 1987 in de oprichting van Le Concert Spirituel, dat in twintig jaar tijd uitgroeide tot een beroemd barokensemble. Zij concerteren onder meer in Frankrijk in zalen en op grote festivals.

Vanuit diezelfde geest, en vanuit het idee dat er door de eeuwen heen slechts één ‘Franse muziek’ bestond, leidt Hervé Niquet verschillende beroemde orkesten, waaronder de Akademie für Alte Music Berlin, Sinfonia Varsovia, l’Orchestre Philharmonique de Radio France, het Rias Kammerchor, het Kammerorchester Basel, alsook Brussels Philharmonic.

Daarnaast wijdt Hervé Niquet zich ook aan pedagogische projecten met jonge muzikanten. Hij wordt ook regelmatig als gastdirigent uitgenodigd voor opera’s. Zo werkte hij al samen met de Opéra de Nantes-Angers en met de Opéra National in Montpellier. In 2006 richtte hij een groot symfonisch koor op in de regio Languedoc-Roussillon, waarmee hij vooral het grote romantische repertoire uitvoert.

Repertoire[bewerken | brontekst bewerken]

Hervé Niquet staat bekend voor zijn interpretaties van barokmuziek, en specifiek Franse barokmuziek. Daarnaast dirigeert hij regelmatig werken uit de 19e eeuw en begin 20e eeuw (onder anderen Saint-Saëns, Debussy, Ravel, Stravinsky). In 2009 werd hij mede-oprichter van Palazzetto Bru Zane, het Centre de musique Romantique Française in Venetië. Dit leidde onder meer tot een project in samenwerking met het Vlaams Radio Koor en Brussels Philharmonic: een cd-collectie met muziek van de Prix de Rome en zelden uitgevoerde werken van Franse romantische componisten. Een eerste album opgedragen aan Debussy kwam uit in 2009, gevolgd door albums opgedragen aan Saint-Saëns, Gustave Charpentier en Max d’Ollone.

Opnames[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Chevalier de l’Ordre National du Mérite
  • Officier in de Ordre des Arts et des Lettres