Iğdır (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Iğdır
Provincie in Turkije Vlag van Turkije
Kaart van Iğdır
Situering
Regio Oost-Anatolië
Algemeen
Oppervlakte 3539 km²
Inwoners (2007) 181.866 (51 inw/km²)
Hoofdplaats Iğdır
Foto's
Het symbool van Iğdır: De Ooievaar
Het symbool van Iğdır: De Ooievaar
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Iğdır is een provincie in Turkije. De provincie is 3539 km² groot en heeft 181.866 inwoners (2007[1]). De hoofdstad is het gelijknamige Iğdır.

Etymologie[bewerken]

Het gebied is vernoemd naar de Iğdıroğlu. De Iğdıroğlu behoren tot een tak van de Oghuz Turken.

Geschiedenis[bewerken]

Iğdır heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in het Hurritische tijdperk, 4000 jaar voor Christus. 800 voor Christus maakte het gebied onderdeel uit van het Urartu Koninkrijk. De geschiedenis weerspiegelt zich vandaag de dag nog in de vele nederzettingen uit deze periode.

Na de Urartu werd het gebied vervolgens veroverd door de Perzen, Alexander de Grote, Koninkrijk van Armenië, Seleuciden, Parthen, Romeinen en Byzantijnen. In het jaar 646 werd het veroverd door de Arabieren waarna de Turken, Georgiërs en Mongolen 400 jaar lang om heerschappij vochten.

Vanaf 1064 tot 1746 kwam het gebied onder Ottomaans gezag. Het Ottomaanse Rijk was destijds verwikkeld in een langdurige oorlog met buurland Perzië, als gevolg hiervan kwam het gebied in 1746 in handen van het Kanaat van Jerevan, een Perzische vazalstaat in het zuiden van de Kaukasus.

Na de Russisch-Perzische Oorlog tussen 1826-1828 kwam Iğdır met het Verdrag van Turkmenchay onder Russisch bestuur. Het zuidelijkste deel van de provincie was echter nog steeds in handen van de Turkse Ottomanen. Na een Russisch-Turkse oorlog tussen 1877-1878 komt Iğdır volledig onder Russisch bestuur. Tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog was het hele gebied onder Russische controle, die het bestuur overdroeg aan de Democratische Republiek Armenië. Tijdens de Armeense overheersing vinden er grote slachtpartijen plaats onder de Turkse bevolking. Nadat meer dan 25.000 Turken uit hun dorpen worden verdreven en vermoord, begint de Turkse generaal Kazim Karabekir een offensief om het gebied te bevrijden. Op 16 maart 1921 wordt het Verdrag van Kars met Rusland getekend, waarna Iğdır definitief onder Turks gezag komt.

Bevolking[bewerken]

Iğdır is door haar ligging altijd een kruispunt geweest waar vele beschavingen en volken elkaar hebben ontmoet. Na de stichting van de Turkse Republiek zijn echter vele Armeense bewoners van Iğdır naar Armenië verhuisd. Tegelijkertijd zijn er vele honderdduizenden Turken uit omringende landen zoals Armenië, Iran en Azerbeidzjan naar Iğdır verhuisd. Vanaf 1960 is er een nieuwe emigratiegolf vanuit Iğdır naar de grote Turkse steden en Europa ontstaan. De huidige bevolkingssamenstelling bestaat uit ca. 70% Turken, 28% Koerden en 2% Armeniërs. Mede door de onrust tegen de toename van de Koerdische bevolking en de spanningen met Armenië is Iğdır politiek gezien een bolwerk van de nationalistische Milliyetçi Hareket Partisi. Ondanks de onderhuidse spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen zijn er in Iğdır geen incidenten.

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

1997 2000 2007
84.133 102.648 119.432

Cultuur[bewerken]

De lokale bevolking, die voor een groot gedeelte Kaukasische roots heeft, kent nog steeds een sterke band met haar verleden. Dit komt o.a. in uitdrukking in haar taal (sterk verwant aan het Azerbeidzjaans), muziek en gebruiken.


Traditionele kledij
Muziek

Geloof[bewerken]

De meeste inwoners zijn aanhangers van het sjiisme. De Shia's of Şiat-ı Ali letterlijk: volgeling van Ali, is een van de twee grote ideologische stromingen binnen de islam waarvan de andere het soennisme is.

Lokale gebruiken[bewerken]

Nevruz: Het nieuwjaars- en voorjaarsfeest dat op of rond 21 maart wordt gevierd. Sinds 2009 staat Nevruz vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Nevruz betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het nieuwjaarsfeest op 1 januari in Europa. En net als hier de dag voor het nieuwjaarsfeest vaak wordt gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken, wordt ook de tijd voor Nevruz gebruikt om te denken aan de overledenen. Nevruz is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest: het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

Economie[bewerken]

Door de strategische ligging op een drielandenpunt is Iğdır altijd een verzamelplaats geweest van handelaren. Alhoewel de bevolking met name gericht is op vee en landbouw, zijn er de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt om de strategische ligging ook in andere sectoren goed te benutten. Een luchthaven is in aanbouw en een hogesnelheidslijn moet in 2023 klaar zijn om de reistijd naar Iğdır drastisch te verminderen.

Geografie[bewerken]

Binnen de grenzen van Iğdır ligt de berg Ararat (Ağrı dağı).

Bijzondere is dat Iğdır aan drie landen grenst: Iran, Azerbeidzjan en Armenië. Er worden diverse dialecten gesproken in Igdir.

Districten[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties