Ian McLagan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mclagan tijdens een optreden met de Bump Band

Ian Patrick McLagan, (Hounslow, Middlesex, 12 mei 1945) is een Britse toetsenist, bekend van zijn werk met de Small Faces en The Faces.

McLagan voegde zich in 1965 bij de Small Faces, die dat jaar als Londens antwoord op The Who was gelanceerd. Deze Mod-band had zich met het nummer Watcha gonna do (about it) in de hitlijsten gespeeld. Toetsenman Jimmy Winston paste echter niet in de stijl die het management voor de band had uitgedacht en McLagan werd zijn plaatsvervanger bij de band die verder bestond uit zanger Steve Marriott, bassist Ronnie Lane en drummer Kenney Jones. Na het vertrek van Marriott, die Humble Pie formeerde, werd Ronnie Wood als vervanger aangetrokken en kreeg Rod Stewart de rol van zanger. De groep noemde zich later The Faces. Na het uiteenvallen van The Faces (1976) vormde McLagan zijn eigen Bump Band (1977) en hij verhuisde naar Austin, Texas. In 1978 trouwde hij met Kim, de ex-echtgenote van The Who-drummer Keith Moon. Zij kwam in 2006 bij een verkeersongeluk om het leven.

Ian McLagan heeft als sessiemuzikant meegewerkt aan albums en optredens van uiteenlopende artiesten als Jackson Browne, Joe Cocker, Bob Dylan, Melissa Etheridge, Bonnie Raitt en Bruce Springsteen.

Hij maakte ook onder eigen naam platen, onder meer met Keith Richards, gitarist van The Rolling Stones.

Externe link[bewerken]