Isabella van Brazilië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prinses-Regentes Isabella van Brazilië

Isabella Christina Leopoldina Augusta Michaela Gabriela Rafaela Gonzaga van Orléans-Bragança (geboren van Bragança-Bourbon-Sicilië) (Rio de Janeiro, Brazilië, 29 juni 1846 - Château d’Eu, Eu, Frankrijk, 14 november 1921) (Portugees: Dona Isabel do Brasil), was de kroonprinses van het Braziliaanse Rijk. Als titel droeg ze: keizerlijk prinses tijdens de laatste jaren van haar vaders regering was ze ook bekend als de prinses-regentes. Nadat de monarchie in Brazilië was afgeschaft, werd ze het hoofd van de Braziliaanse Keizerlijke Familie en de titulaire keizerin van Brazilië.

Ze regeerde drie maal als regentes van Brazilië, toen haar vader niet aanwezig was in het land. In de Braziliaanse geschiedenis staat Isabella bekend als de eerste vrouwelijke leider in het postkolonialistische tijdperk. In 1888 ondertekende Isabella de Lei Aurea de totale afschaffing van de slavernij in het Braziliaanse Rijk. Voor haar vrome karakter en haar rol in de afschaffing van de slavernij in Brazilië werd ze door paus Leo XIII bekroond met de Gouden Roos. In 1889 werd haar vader, keizer Peter II, door het leger van de troon gestoten en werd er een einde gemaakt aan de Braziliaanse monarchie, dit voorkwam haar bestijging van de Braziliaanse troon. Titulair keizerin Isabella stierf op 14 november 1921 in het kasteel van Eu in Frankrijk.

Jeugd[bewerken]

Isabella werd geboren als het oudste kind van Keizer Dom Pedro II en diens vrouw Keizerin Dona Theresia van Bourbon-Sicilië die haar jeugd overleefde. Keizerin Theresia was de jongste dochter van koning Frans I der Beide Siciliën. Isabella werd geboren op het Paço de São Cristóvão, Quinta da Boa Vista te Rio de Janeiro op 29 juli 1846. Haar oudere broer, Alfonso, was voor haar geboorte gestorven, en haar jongere broer, Peter, stierf eveneens op jonge leeftijd. Omdat het keizerlijk paar alleen maar dochters had wees keizer Peter, Isabella de beoogde troonopvolgster, aan als zijn opvolgster en werd Isabella kroonprinses van Brazilië. Isabella kreeg daardoor de titels Princess Imperial en Prinses van Brazilië.

Huwelijk[bewerken]

Prinses Isabella met haar man en hun zoons. Van links naar rechts: Gaston, Pedro, Antonio, Isabella en Luis.

Isabella trouwde op 15 oktober 1864 met prins Lodewijk Filips Maria Ferdinand Gaston, prins van Orléans en graaf van Eu. Lodewijk Filips was de oudste zoon van prins Lodewijk van Orléans, de hertog van Nemours, die weer een zoon was van de Franse koning Lodewijk Filips I. Lodewijk Filips werd in Brazilië bekend als Prins Gastão d' Orléans.

Isabella’s enige (jongere) zuster prinses Leopoldina van Brazilië trouwde op 25 december 1864 te Rio de Janeiro met prins Augustus van Saksen-Coburg-Gotha. Eigenlijk werd Augustus naar Brazilië gestuurd om met Isabella te trouwen en Gaston zou trouwen met Leopoldina, maar de prinsessen besloten om dat om te draaien. De keizer, zelf wetend van een ongelukkig huwelijk dat gearrangeerd was, stemde toe met de beslissing van de dames.

Isabella was tijdens haar hele leven bekend als Hare Keizerlijke Hoogheid. Behalve in de tijd dat haar jongere broertje, Peter, in leven was. Toen werd haar titel Hare Hoogheid. Haar officiële titel werd keizerlijke prinses, behalve in de periode toen haar broertje nog leefde, toen was haar titel prinses. In de tijden dat haar vader buiten het land was, moest Isabella optreden als regentes van het Rijk. Isabella werd toen bekend als De Keizerlijke Prinses Regentes. Maar in de volksmond stond ze bekend als prinses Isabella of als a Redentora (de Verlosser).

Uit Isabella’s huwelijk met Gaston kwamen drie zonen en een dochter voort, de oudste zoon, die de naam droeg van de keizer, kreeg de titel Prins van Grao Para:

Prinses Isabella

Politieke rol[bewerken]

Ook al dachten keizer Peter II en prinses-regentes Isabella een goede beslissing te maken met de afschaffing van de slavernij, toch stootte dit op fel verzet van de conservatieve samenleving van Brazilië. Uiteindelijk kwam het leger in opstand tegen de keizer en werd Peter II op 15 november 1889 door de militaire staatsgreep afgezet. Dit tot ieders verbazing, omdat keizer Peter II en vooral prinses Isabella erg populair waren bij het Braziliaanse volk. Toen de monarchie viel gingen Isabella en haar familie in ballingschap te Frankrijk.

Toen de afgezette keizer stierf op 5 december 1891 te Parijs, werd Isabella de titulaire Keizerin van Brazilië, volgens de monarchisten.

In 1908 wilde haar oudste zoon, prins Peter, de keizerlijke prins en prins van Grao Para, trouwen met een adellijke vrouw, maar Isabella ging niet akkoord want ze vond dat de vrouw niet voldoende van adel was. Maar prins Peter wilde trouwen met de vrouw, en deed afstand van zijn rechten op de keizerlijk troon. Vanaf dat moment was de tweede zoon van Isabella de nieuwe keizerlijke prins, prins Lodewijk (Luiz). Echter stierf Lodewijk voor Isabella in 1920. Isabella stierf zelf op 14 november 1921 in Frankrijk.