Jack Smith (jurist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jack Smith
Jack Smith in 2023
Algemene informatie
Geboortenaam John Luman Smith
Geboren 5 juni 1969
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Jurist
Carrière
2018-2022 Hoofdaanklager Kosovotribunaal
2022- Speciale aanklager, onderzoeken tegen Donald Trump

Jack Smith (5 juni 1969) is een Amerikaanse jurist. Van 2018 tot 2022 was hij hoofdaanklager in het Kosovotribunaal bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Eind 2022 werd Smith speciale aanklager bij de Amerikaanse federale overheid om twee onderzoeken tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump te leiden.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jack Smith groeide op in Clay, een gehucht in de stad Syracuse in de Amerikaanse staat New York. Hij studeerde eerst politieke wetenschappen aan de State University of New York in het stadje Oneonta. En verder van 1991 tot 1994 rechten aan de Harvard-universiteit.

Smith ging direct na zijn studies aan de slag als openbaar aanklager bij Openbare Ministeries in New York, eerst in Manhattan, daarna in 1999 in Brooklyn.[1] Hij leidde aanklachten met betrekking tot bendes, geweldsmisdrijven, financiële fraude en corruptie bij de overheid.[2] Van 2008 tot 2010 deed Smith dienst bij het Internationaal Strafhof in Den Haag om oorlogsmisdaden te onderzoeken. Daarna kwam hij aan het hoofd van de afdeling politieke en overheidscorruptie bij het Amerikaanse ministerie van Justitie.[3] In 2015 verhuisde Smith naar Tennessee om meer tijd te kunnen spenderen met zijn familie. Hij kreeg er een functie bij de federale openbare aanklager in Nashville.[4] Na het mankeren van een vaste benoeming als hoofdaanklager voor het Middendistrict van Tenessee nam Smith in september 2017 een kaderfunctie in de lokale gezondheidszorg aan.

In mei 2018 werd Smith hoofdaanklager in het Kosovotribunaal bij het Internationaal Strafhof. Een van zijn voornaamste resultaten was de veroordeling in 2022 van Salih Mustafa, een voormalig commandant van het Bevrijdingsleger van Kosovo. Mustafa kreeg tot 26 jaar cel voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De commandant werd verantwoordelijk geacht voor de foltering van en moord op tientallen burgers.[4]

In november 2022 werd Smith door Amerikaans justitieminister Merrick Garland aangesteld als "Speciale Raadsman" bij het federaal ministerie van Justitie om twee onderzoeken te leiden die betrekking hebben op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Achtereenvolgens in juni en augustus 2023 diende Smith twee federale aanklachten in tegen Trump.[5][6]

Priveleven[bewerken | brontekst bewerken]

  • Smith trouwde in 2011 met de Amerikaanse documentairemaakster Katy Chevigny. Samen hebben ze een dochter.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jack Smith (jurist) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.