Japurá (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yapura/Caqueta
Zicht op de Japurá rivier
Zicht op de Japurá rivier
Lengte 2280 km
Van Páramo de las Papas, Colombia
Stroomgebied van de Río Amazonas
Zijrivieren Caquetá
Stroomt door Vlag van Colombia Colombia
Vlag van Brazilië Brazilië
Stroomgebied van de Caquetá
Stroomgebied van de Caquetá
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Colombia

De Japurá (Brazilië) (in Colombia de Río Caquetá ) is een grote Amazonerivier met een lengte van 2280 kilometer. De rivier stroomt door Colombia en Brazilië.

Geografie[bewerken]

Colombiaanse loop[bewerken]

De Caquetá/Japurá ontstaat in de Macizo Colombiano, in de Páramo de las Papas, op 10 kilometer afstand van de oorsprong van de Magdalena in het departement Huila. In haar hoge loop stroomt ze naar het zuiden, en loopt door het zuidelijk deel van het departement Cauca. De rivier vormt hierbij de natuurlijke grens tussen Cauca en het departement van Putumayo. Ze buigt nu naar het zuidoosten, dringt door in het dichte Amazoneregenwoud, en vormt ook grens tussen Putumayo en het departement Caquetá, in een lange strekking van meer dan 400 kilometer. Hier loopt de rivier door de plaatsen Solita en Tres Esquinas.

Na Tres Esquinas voegt de Orteguaza zich bij de Caquetá/Japurá. In deze zelfde strekking, verderop, na het binnenkomen van Ecuador, komt ook de sterk stromende Caguán bij de Caquetá/Japurá. De rivier buigt zich steeds meer naar het oosten, en vormt nu de grens tussen Caquetá en het departement van de Amazone, in een andere lange strekking van ongeveer 500 kilometer waarin vele stroomversnellingen en watervallen voorkomen. In de omgeving van de bergen van Munoir vormt de Caquetá/Japurá de stroomversnellingen Araracuara en ontvangt een van haar belangrijkste zijrivieren, de Yari. In het Amazonedepartement voegen nog twee rivieren bij: de Cahuinari en de Miritiparaná.

Loop in Brazilië[bewerken]

Op de grens met Brazilië vloeit de Japurá samen met de lange Apaporis (806 kilometer). Vervolgens gaat ze rond de La Pedrera. Dan dringt ze Brazilië binnen, in de Amazonia. In haar lage loop ontvangt ze de Auati Parana en de Mirim Pirajuana.

De Japurá mondt uit aan de linkerkant van de Amazone, (nog met de naam Solimões), voor de Tefé. Ofschoon het een sterk stromende brede rivier is, is de aanwezigheid van stroomversnellingen en watervallen over haar ganse loop een belemmering voor de navigatie.

Overig[bewerken]

De rivier is leefgebied voor een groot aantal vissen en reptielen, waaronder vooral de meerval, sidderaal, piranha's, schildpadden en alligators. De rivier wordt gebruikt voor transport en wordt bevaren door boomstamkano's, motorboten en binnenvaartschepen die lokaal bekend staan onder de naam Lanchas. De aanwezigheid van guerrilla's in het gebied beperkt het transport af en toe.

In de Braziliaanse deelstaat Amazonas ligt de gemeente Japurá.

Referenties[bewerken]

Zie ook[bewerken]