Joodmonofluoride

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joodmonofluoride
Structuurformule en molecuulmodel
Moleculaire structuur van
Ruimtelijk model van
met jood links en fluor rechts
Algemeen
Molecuulformule
IUPAC-naam Joodmonofluoride
Andere namen Joodfluoride
Jodoniumfluoride
Jood(I)fluoride
Molmassa 145,903 g/mol
SMILES
FI
CAS-nummer 13873-84-2
PubChem 139637
Wikidata Q419914
Beschrijving Witte, vaste stof (bij −78 °C[1]
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Fysische eigenschappen
Smeltpunt (ontleed) -14 °C
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Joodmonofluoride is een anorganische verbinding, een interhalogeen, opgebouwd uit jood en fluor met de formule . In 2007 werd de verbinding als een witte, vaste stof beschreven, maar in 1994 als chocola-bruine, vaste stof. In onderstaande tabel zijn een paar van de opvallendste verschillen genoteerd die in de loop van de jaren geconstateerd zijn. In het stof-overzicht in de infobox zijn zoveel mogelijk de gegevens uit 2007 gebruikt.

Ontwikkelingen in de tijd rond joodmonofluoride
1994[2] 2007[1]
Beschrijving chocola-bruine vaste stof Witte vaste stof
stabiel bij < 0 °C < −78 °C
smeltpunt −45 °C −14 °C
(ontleed)

Los van de vraag bij welke temperatuur de stof disproportioneert, de producten zijn jood en joodpentafluoride. De ontledingsproducten jood (bruin-rode vaste stof) en joodpentafluoride (kleeurloze vloeistof), en de veel lagere temperatuur waarbij de verbinding stabiel is, verklaart ook meteen het kleurverschil tussen beide beschrijvingen: in 1994 ging het om een monster dat al gedeeltelijk ontleed was. Ook het in 2007 veel hogere smelt/ontledingspunt wijst in die richting.

Ondanks de instabiliteit van de verbinding is een groot aantal fysische gegevens ervan met behulp van spectroscopie bepaald. De interatomaire afstand bedraagt 190,9 pm en de dissociatie-energie van de binding is ongeveer 277 kJ mol−1. Bij 298 K is de vormingsenthalpie, ΔHf° = −95,4 kJ mol−1, en de Gibbs vrije energie, ΔGf° = −117,6 kJ mol−1.

Joodmonofluoride kan bereid worden via de reactie van de elementen bij −45 °C in CCl3F:

Een tweede syntheseroute verloopt via jood en joodtrifluoride bij −78 °C in CCl3F:

De reactie van jood met zilver(I)fluoride bij 0 °C geeft ook joodmonofluoride:

Reacties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Met water reageert joodmonofluoride op dezelfde wijze als de andere interhalogenen: het meest elektronegatieve element vormt het waterstofhalogenide, hier dus waterstoffluoride, het andere halogeen vormt een oxozuur met het zelfde oxidatiegetal als dit had in het interhalogeen, hier dus onderjodigzuur.
  • Joodmonofluoride kan gebruikt worden om uit boornitride puur stikstoftrijodide te bereiden (wat overigens geen enkele praktische toepassing heeft):

Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel joodmonofluoride zelf te instabiel is om goed onderzocht te zijn, is op grond van zijn gelijkenis met stabielere interhalogenen te verwachten dat het een giftige verbinding zal zijn.