Juriaan van Streek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Juriaan van Stree(c)k
Juriaan van Streek
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, gedoopt 29 februari 1632
Overleden Amsterdam, begraven 12 juni 1687
Signatuur Signatuur
Oriënterende gegevens
Leerling(en) Hendrik van Streek
Jaren actief 1653-1680
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Juriaan van Streek (ook Juriaen van Streeck, gedoopt Amsterdam, 29 februari 1632 - aldaar, begraven 12 juni 1687) was een Nederlands kunstschilder en tekenaar uit de periode van de Gouden Eeuw. Hij vervaardigde portretten, genrestukken en (voornamelijk) stillevens.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Streeck was een zoon van Hendrick Claesse van Streeck en Annetje Jurriaens. Hij was een navolger van het werk van Willem Kalf en Barend van der Meer. Werk van Van Streek bevindt (of bevond) zich in musea in onder andere Aken, Göteborg, Keulen, Leiden (Lakenhal), Moskou (Poesjkinmuseum), München, Parijs (Louvre en Musée des Arts Décoratifs), Princeton, Rotterdam (Boijmans Van Beuningen), Sint-Petersburg (Hermitage), Schwerin, Stockholm en Wenen.

Houbraken vermeldt dat hij met name bekwaam was in het weergeven van vanitas-elementen, waaronder schedels, dode dieren, boeken, brieven, muziekinstrumenten en dergelijke.[1] Volgens Bredius behoorden zijn latere stillevens tot de beste werken van de Hollandse schilders.

Van Streek trouwde in 1653 met Grietje Claesdr. Klock. Een van hun zonen - Hendrik - werd door zijn vader tot schilder opgeleid.