Kaardebol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaardebol
Dipsacus fullonum
Dipsacus fullonum
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde: Dipsacales
Familie: Dipsacaceae (Kaardebolfamilie)
Geslacht
Dipsacus
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Echte weverskaarde

.

Kaardebol (Dipsacus) is een geslacht van ongeveer veertien soorten bloeiende planten uit de Kaardebolfamilie (Dipsacaceae). De Nederlandstalige naam kaarde' is afgeleid van het Latijnse 'carduus' dat distel betekent. De botanische naam Dipsacus gaat terug op het Griekse 'dipsao' = 'ik heb dorst' of 'dipsa' = 'dorst'. De tegenoverstaande bladen zijn aan de voet vergroeid, zodat er een kommetje wordt gevormd waarin gemakkelijk water kan blijven staan.

Hoewel de planten stekelige stengels hebben, behoren ze toch niet tot de distels, die tot de composietenfamilie (Asteraceae) behoren. De bloembouw van de kaarden is geheel anders.

In de Benelux komen drie soorten in het wild voor:

Verschillende flora zijn niet eensluidend in hun beschrijvingen van de kaardebol. In tegenstelling van als zodanig in menig literatuur genoemd, werd de kaardebol nooit gebruikt voor het kaarden van wol dan wel vlas. De kaardebol D. f. subsp. sativus (L.) (echte weverskaarde) werd, en wordt nog zelden gebruikt om gevolde stoffen te ruwen (lakense stof e.d.). Dit ruwen wordt ook kaarden genoemd.

Wikibooks Wikibooks heeft een studieboek over dit onderwerp: Ecologisch tuinieren - Kaardebol.