Karel Cogge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Borstbeeld van Karel Cogge in Veurne (12 sep 2004)

Karel Lodewijk Cogge (Veurne, 31 januari 185515 juni 1922) was een opzichter van de Noordwatering van Veurne (NWV).

In de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog trekt het Belgische leger bij de Slag om de IJzer, onder druk van de Duitsers, terug tot achter de IJzer. Op zondag 25 oktober 1914 ondervraagt de Belgische stafofficier Prudent Nuyten, Karel Cogge over de mogelijkheden om de streek tussen de verhoogde spoorwegberm Diksmuide-Nieuwpoort en de linkeroever van de IJzer onder water te zetten. Als gevolg van deze gesprekken gaat Cogge met kapitein-commandant van de genie Victor Jamotte op verkenning langs de spoorwegberm. Gedurende twee opeenvolgende nachten (26 op 27 en 27 op 28 oktober) gaat Karel Cogge met reservekapitein Robert Thys van de genie mee naar het Kattesas (ook bekend als Spaanse sluis) in Nieuwpoort (zie Ganzepoot in Nieuwpoort) om dit te openen.

Voor zijn bijdrage aan de inundatie kreeg Karel Cogge op 4 november 1914 door koning Albert I het ridderkruis van de Leopoldsorde opgespeld. Hem werd ook tweeduizend Belgische frank beloofd (in die tijd het jaarsalaris van een dorpsschoolhoofd), maar het staat vast dat deze som in juli 1916 nog steeds niet uitbetaald was.

Een andere burger die een belangrijke rol gespeeld had bij het stellen van een eerste inundatie tijdens de nacht van 21 op 22 oktober, Noord van de IJzer, was de schipper Hendrik Geeraert. In de nacht van 29 op 30 oktober zou hij ook helpen bij het openen van de schuiven van de Noordvaart. Pas na de oorlog leerden Karel Cogge en Hendrik Geeraert mekaar kennen. Op 30 oktober 1920 werden ze samen door de “Ligue du Souvenir” in de Parkschouwburg te Brussel gehuldigd.

Karel-Lodewijk Cogge was gehuwd met Marie 'Mietje' Libbrecht. Samen hadden ze twaalf kinderen, van wie er tien op jonge leeftijd stierven. Zoon Camiel was in de Eerste Wereldoorlog beroepsofficier en bracht het later tot kolonel. Dochter Clementine bleef ongehuwd. Karel overleed op 15 juni 1922.

Bron[bewerken]

  • Vols, Jos, De overstromingen in de IJzerstreek, Heemkring Bachten de Kupe, v.z.w., 1964, (28 p. )

Externe links[bewerken]