Kindercantate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een kindercantate is een zangstuk voor kinderen met instrumentale begeleiding. Het gaat om een muzikaal-verhalend (oftewel lyrisch-episch) werk voor koor en solisten. Het stuk bestaat uit verschillende onderdelen (voor koor, solozang en soms ook instrumentale gedeeltes), die samen één samenhangend verhaal vormen.[1][2]

Een cantate heeft gewoonlijk een beperkte duur, van zo'n 20 à 40 minuten. Het wordt vaak opgevoerd bij een feestelijke gelegenheid, zoals een jubileum of een sinterklaasviering (een zogeheten gelegenheidsmuziekstuk).[1] Anders dan bij een musical wordt er bij een cantate géén toneel gespeeld of gedanst.

Kindercantates waren in het Nederlandse taalgebied met name in zwang in de periode 1850-1950. Een bekend liedje uit een kindercantate is het marslied 'De paden op, de lanen in / Vooruit met flinken pas', geschreven door Antoon de Rop en Richard Hol (in: In den zomer uit, 1888).[3]

Lijst van Nederlandstalige kindercantates[bewerken | brontekst bewerken]

De kindercantates in onderstaande lijst staan op chronologische volgorde naar het jaar van verschijnen. Deze lijst is niet volledig.

Lijst van anderstalige kindercantates[bewerken | brontekst bewerken]

Duits
  • Der kleine Klaus und der große Klaus. Singe-Spiel für Kinder, naar het sprookje van Andersen (muziek: Jens Rohwer, 1934)
  • Des Kindes Freud und Leid (muziek: Hugo Herrmann, 1948)
  • König Midas (tekst: Günter Kunert; muziek: Kurt Schwaen, 1960)
  • Weihnachtskantate für Kinder (Colin Mawby)
Engels
Tsjechisch