La mala educación

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
La mala educación
Regie Pedro Almodóvar
Producent Agustín Almodóvar
Pedro Almodóvar
Esther García
Scenario Pedro Almodóvar
Hoofdrollen Gael García Bernal
Fele Martínez
Muziek Alberto Iglesias
Montage José Salcedo
Première Vlag van Spanje Spanje , 19 maart 2004
Vlag van Frankrijk Frankrijk, 12 mei 2004
Vlag van België België, 12 mei 2004
Speelduur 105 minuten
Taal Spaans
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

La mala educación (De slechte opvoeding) is een film uit 2004 van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar. Het gaat over de vriendschap tussen twee jongens op een katholieke school in de jaren '60 die elkaar in de jaren '80 weer ontmoeten. Centrale thema's in de film zijn seksueel misbruik door katholieke priesters, transseksualiteit, homoseksualiteit, drugsmisbruik en metafictie. De film duurt 106 minuten.

Filmcast[bewerken]

In de marge[bewerken]

  • Pedro Almodóvar geeft toe dat hij meer dan 10 jaar bezig was met het uitschrijven van het verhaal, dat alhoewel intiem, niet echt autobiografisch is. Het verhaal is wel geïnspireerd door herinneringen uit drie belangrijke periodes, het Franquistisch absolutisme, het einde van dat regime en de Movida madrileña .
  • De film opende in 2004 het 57e Filmfestival van Cannes, de eerste Spaanse film.
  • De film bracht 40 miljoen $ op, waarvan 5,2 miljoen in de Verenigde Staten, bijzonder veel voor een film in een vreemde taal.
  • De van oorsprong Mexicaanse acteur Gael García Bernal moest een Spaans accent aannemen in de film en typisch Spaanse gebaren aanleren. In de film deed hij een volledige playback van het lied "Quizás, quizás, quizás".