Land van Beveren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het Land van Beveren van de 14e tot 18e eeuw, zie: Land van Beveren (kasselrij).
Land van Beveren
Leen van het Graafschap Vlaanderen
 Land van Aalst ca. 1135 – 1334 Land van Beveren (kasselrij) 
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Beveren
Regering
Regeringsvorm Heerlijkheid
Dynastie Van Beveren
Staatshoofd Heer

Het Land van Beveren was een heerlijkheid in het graafschap Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de invallen van de Noormannen in de negende eeuw kregen de plaatselijke vazallen van de graaf van Vlaanderen opdracht om de streek langs de Schelde te verdedigen. Uit deze vazallen zijn de heren van Beveren uit de heren van Amstel voortgekomen. Diderik, broer van Egbert van Amstel (1105-1172) huwde Anna, dochter van Boudewijn, Heer van het Land van Aalst en Waas, die hem het Land van Beveren bij het huwelijk aanbracht. Hij en zijn opvolgers noemden zich daarna "Heren van Beveren".[1] Het oudste document waarin "het land van Beveren" vermeld wordt, dateert van 965. Het Land van Beveren was veel groter dan het huidige Beveren. Het land omvatte naast Beveren ook Doel, Kallo, Kieldrecht en Verrebroek, samen met belangrijke gedeelten van Haasdonk, Melsele, Meerdonk, Vrasene en Zwijndrecht. Ook had de "Heer van Beveren" zeggenschap over gebieden, die in het toenmalige Land van Waas gelegen waren. Het ging over gronden in het centrum van Sint-Niklaas, in het centrum van Lokeren, in Sombeke (Waasmunster) en in Belsele.

Hoewel de heren van Beveren als vazallen van de graaf van Vlaanderen ontstaan waren, konden ze lange tijd een zelfstandige koers varen. Daaraan kwam in 1335 een einde toen Hugo Van Lotharingen[2] de heerlijkheid Beveren verkocht aan Lodewijk II van Nevers, graaf van Vlaanderen. Beveren bleef wel lange tijd bestuurlijk een aparte entiteit, met onder meer eigen maten en gewichten.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Historische Geslachtswapens: Cornelis de Bevere
  2. Poschet, Kevin (24 december 2023). Hugo Van Lotharingen. De laatste zelfstandige heer van Beveren?. Land van Beveren LXVI nr 4, 4de trimester 2023

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]