Langebrug (Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Langebrug
Langebrug
Algemene gegevens
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 38′ OL
Overspant Spaarne
Breedte 10,90m m
Doorvaarthoogte 2,20m m
Beheerder Gemeente Haarlem
Ook bekend als De Verfroller
Bouw
Bouwperiode Jaren 90
Gebruik
Huidig gebruik wegverkeer
Architectuur
Type Ophaalbrug
Architect(en) Thijs Asselbergs
Langebrug (Haarlem-centrum)
Langebrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Langebrug is een ophaalbrug over het Spaarne in het centrum van de Noord-Hollandse hoofdstad Haarlem. De brug verbindt de Antoniestraat en de Burgwal aan de oostoever met de Turfmarkt, de Kampervest en de Kampersingel op de westoever van het Spaarne.

Eerdere bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

Boedapester tramstel van de tramlijn Amsterdam - Zandvoort is net de Langebrug gepasseerd en rijdt via Antoniestraat richting Lange Herenvest op weg naar Amsterdam. Links is een deel van de Spaarnekerk te zien. 1953
De oude en de nieuwe Langebrug nog naast elkaar

Er ligt op deze plaats al heel lang een brug. Oorspronkelijk een houten ophaalbrug die toegang gaf tot de Eendjespoort en Turfmarkt. Deze stadspoort werd ook wel Leidse Waterpoort genoemd toen hier nog de beurtvaarten naar Leiden vertrokken.

De voorlaatste brug stamde uit 1932 en was een ijzeren ophaalbrug waarover tot en met 31 augustus 1957 ook de tramlijn Amsterdam - Zandvoort reed vanuit de toen daar nog smalle Antoniestraat naar de Kampervest. Vlak naast de brug stond tot 1983 aan de oostzijde de Spaarnekerk.

Vervanging[bewerken | brontekst bewerken]

Ter vervanging van de oude versleten brug ontwierp Thijs Asselbergs begin jaren negentig een nieuwe brug. Deze ligt schuin over het water en sluit daarmee goed aan op het stratenpatroon. Het ingenieursbureau Witteveen+Bos uit Deventer werkte het ontwerp uit en berekende de constructie. De brug is 10,90 meter breed met een doorvaarthoogte van 2,20 meter.[1] Het ophaalmechaniek rust op één pyloon, zodat alle krachten samenkomen op één punt. Aan de andere kant bevindt zich het rolvormige contragewicht waaraan de brug haar bijnaam de Verfroller dankt.

Tijdens de bouw van de nieuwe brug, die aan de zuidkant naast de oude werd gebouwd, bleef de oude brug in gebruik. De brug kwam in 1995 in gebruik, waarna de oude brug afgebroken werd. In 2012 werd de brug gerenoveerd waarbij de gele unit die dienst deed als brugwachtershuisje werd vervangen door een volwaardige bedieningspost.

Over de brug rijden de Connexxion stadslijnen 2 en 73 en R-net lijn 300.

Zie de categorie Langebrug, Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.