Laurent Devin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Laurent Devin (Binche, 16 maart 1970)[1] is een Belgisch politicus voor de PS.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Als licentiaat in de communicatie en in de journalistiek aan de Université Libre de Bruxelles, een diploma dat hij in 1992 behaalde, ging hij als vrijgestelde aan de slag bij het jeugdhuis van Marcinelle. Later werd hij wijkcoördinator van een sociaal ontwikkelingsproject van het OCMW van Charleroi in Dampremy en Marchienne-Docherie. Tezelfdertijd ontplooide hij activiteiten in zijn geboorteplaats Binche. Hij richtte er in 2000 de vereniging "Culture en Marge" op, alsook de vzw Un Soir à Binche, dat jongeren in aanraking wil brengen met uitvoerende kunsten. In Binche stampte hij tevens het jongerenhuis "Espace Jeunes" uit de grond en werd er de voorzitter van.[2]

Van 1999 tot 2004 werkte hij als attaché op de kabinetten van de toenmalige ministers van de Franse Gemeenschap Robert Collignon en Rudy Demotte. Ook was hij betrokken bij het opstellen van het dossier dat naar de UNESCO gestuurd werd om het carnaval van Binche met de Gilles te erkennen op de lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid, wat in november 2003 effectief gebeurde. Zelf was hij ook Gille van Binche en werd de ondervoorzitter van de vereniging van de Gilles: "Les Incas".

Sinds 2001 is hij voor de PS gemeenteraadslid van Binche. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd Devin burgemeester van de stad, een functie die hij nog steeds uitoefent. In die hoedanigheid werd hij in 2014 de derde voorzitter van de Communauté urbaine du Centre, vanaf 2023 Centropôle, een samenwerkingsorgaan van twaalf steden en gemeenten in de Centrestreek.

In 2004 werd hij ook verkozen in het Waals Parlement en in het Parlement van de Franse Gemeenschap en bleef dit tot in 2009. Enkele weken nadien werd hij opnieuw lid van beide parlementen ter opvolging van Waals minister Paul Furlan. In 2010 nam Devin ontslag als regionaal parlementslid vanwege zijn verkiezing in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Hij zou er twee legislaturen lang zetelen, tot aan de verkiezingen van 2019.

Bij deze verkiezingen werd Devin als lijsttrekker voor de PS in de nieuwe kieskring Zinnik-La Louvière opnieuw verkozen in het Waals Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap. In dat laatste parlement werd hij in september 2019 derde ondervoorzitter en voorzitter van de PS-fractie. In december 2022 nam Devin ontslag uit zijn functie van fractieleider in het Parlement van de Franse Gemeenschap en volgde hij André Frédéric op als PS-fractievoorzitter in het Waals Parlement.[3]