Parlement van de Franse Gemeenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Parlement van de Franse Gemeenschap
Frans: Parlement de la Communauté française de Belgique / Parlement de la Fédération Wallonie-Bruxelles
Wetgevend orgaan van de Franse Gemeenschap van België
Logo
Logo
Algemene informatie
Opgericht in 1995
Aantal leden 94 (75 WP + 19 BP)
Voorzitter Jean-Charles Luperto (PS)
Ontmoetingsplaats Hôtel de Ligne, Brussel
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Hôtel de Ligne in Brussel

Het Parlement van de Franse Gemeenschap of Franse Gemeenschapsparlement (Parlement de la Communauté française de Belgique, of zoals het zichzelf noemt, Parlement de la Fédération Wallonie-Bruxelles of PFWB) is de volksvertegenwoordiging van Franse Gemeenschap van België, bestaande uit de Franssprekende inwoners van België van zowel Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Franstalig parlement bestaat uit 94 leden en heeft zijn zetel in Brussel.

De historische voorloper van dit parlement is de Franse Cultuurraad, die in de Belgische Grondwet omgevormd werd tot de Franse Gemeenschapsraad. Al deze raden van gewesten en gemeenschappen zijn intussen omgedoopt tot Parlement.

Bevoegdheid[bewerken]

Het Parlement van de Franse Gemeenschap heeft in principe dezelfde bevoegdheden als die van de Vlaamse en Duitstalige Gemeenschappen, namelijk de persoonsgebonden aangelegenheden (cultuur, onderwijs ...).

Waar het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap werden samengevoegd tot één parlement en één regering, bestaat er aan de Franstalige kant de omgekeerde neiging om de nadruk te leggen op Wallonië en Brussel (vandaar ook de naam "Fédération Wallonie-Bruxelles"). Per artikel 138 van de Belgische Grondwet kan het Franse Gemeenschapsparlement immers bevoegdheden afstaan aan het Waals Parlement en het Brussels Parlement. Dit is ook gebeurd voor onder andere het toerismebeleid, leerlingenvervoer, immigratiebeleid en bejaardenbeleid.

Samenstelling[bewerken]

Voor het Franse Gemeenschapsparlement worden geen verkiezingen gehouden. 19 van de 72 Franstalige leden van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en alle 75 leden van het Waals Parlement bezetten namelijk samen alle zetels van de Franse Gemeenschapsraad. Behalve als een lid van het Waals Parlement Duitstalig is, dan neemt een Franstalige partijgenoot plaats.

partij 1999-2004 2004-2009 2009-2014
Parti Socialiste 28 40 35
Mouvement Réformateur 30 27 23
Ecolo 18 5 18
Centre démocrate humaniste 16 17 16
Fédéralistes Démocrates Francophones - - 2
Front National 1 5 -
Onafhankelijken 1 - -

Externe link[bewerken]