Leiolepis ngovantrii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leiolepis ngovantrii
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Iguania (Leguaanachtigen)
Familie: Agamidae (Agamen)
Geslacht: Leiolepis
Soort
Leiolepis ngovantrii
Grismer & Grismer, 2010
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Leiolepis ngovantrii is een hagedis uit de familie van de agamen.[1]

De soort onderscheidt zich van zijn verwanten door de bovenarm waarop negen rijen met grote, gekielde schubben aanwezig zijn en door de 37 tot 40 lamellen of huidlobben onder de vierde teen.

Naamgeving[bewerken]

Leiolepis ngovantrii is vernoemd naar Ngo Van Tri van de Vietnam Academy of Science and Technology die de onderzoekers Jesse Leland Grismer en zijn vader Larry Lee Grismer foto's van het dier doorstuurde die aanleiding gaven tot het onderzoek. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 2010.

Leefgebied[bewerken]

De hagedis komt voor in delen van Azië en is endemisch in Vietnam. De agame is bekend uit het natuurgebied Binh Chau-Phuoc Buu bij de Mekong-delta, een gebied tussen zandduinen aan de kust en struikgebied. Hoewel de soort pas in 2010 wetenschappelijk is beschreven, wordt de hagedis in de Vietnamese keuken al langere tijd gebruikt als onderdeel van gerechten.

Voorplanting en fylogenie[bewerken]

Alle exemplaren van L. ngovantrii zijn vrouwelijk. Ze planten zich voort door zich te klonen via parthenogenese. De onderzoekers vermoeden dat de soort een hybride is van twee andere soorten. Volgens onderzoek op het mitochondriaal DNA is de moedersoort waarschijnlijk L. guttata. De vadersoort kan niet op deze manier bepaald worden en is anno 2010 nog onbekend.

Bronnen, noten en/of referenties

Referenties

  1. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Leiolepis ngovantrii

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Leiolepis ngovantrii - Website Geconsulteerd 3 oktober 2014
  • Grismer, J. L., Grismer, L. L. (2010). Who's your mommy? Identifying maternal ancestors of asexual species of Leiolepis Cuvier, 1829 and the description of a new endemic species of asexual Leiolepis Cuvier, 1829 from Southern Vietnam. Zootaxa 2433: 47–61 .
  • New Self-Cloning Lizard Found in Vietnam Restaurant. National Geographic (8 november 2010) Geraadpleegd op 11 november 2010