Leopold Wiener

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leopold Wiener
Persoonsgegevens
Geboren Venlo, 2 juli 1823
Overleden Brussel, 11 februari 1891
Nationaliteit Vlag van België België
Beroep(en) beeldhouwer, muntmeester en medailleur
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Leopold Wiener (Venlo, 2 juli 1823 - Brussel, 11 februari 1891) was een Nederlands-Belgisch beeldhouwer, muntmeester en medailleur.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

1840 - 1845 : In de leer bij zijn oudere broer beeldhouwer Jakob Wiener (Jacques). Zijn opleiding genoot hij ook aan de Académie des Beaux-Arts te Parijs en aan de École des Beaux-Arts te Brussel.[1]

Zijn broers Jacques en Charles Wiener waren ook succesvolle kunstenaars.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1847 was de beeldenaar van koning Leopold I die gebruikt werd op het zilvergeld aan vervanging toe. Om deze reden werd in dat jaar voor de eerste en tot nu toe enige keer in de Belgische geschiedenis een openbare wedstrijd uitgeschreven voor ontwerpen voor een nieuwe beeldenaar. De wedstrijd stond open voor alle Belgische graveurs. Wiener werd als winnaar gekozen. Hierna kreeg hij de functie van hoofdgraveur aan de Koninklijke Munt van België te Brussel. In deze functie zou hij nog vele andere munten ontwerpen. Na zijn dood werd de functie van hoofdgraveur opgeheven en vervangen door de functie van chef van de fabricage van muntstempels.

Hij was 20 jaar (1872 - 1891) burgemeester van Watermaal-Bosvoorde in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. (in De Burgemeesters sinds 1830)[2].

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Léopold Wiener van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.