Letters to Juliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Letters to Juliet
Tagline "Wat als je een tweede kans had om de ware liefde te vinden?"
Regie Gary Winick
Scenario Jose Rivera
Tim Sullivan
Hoofdrollen Amanda Seyfried
Gael García Bernal
Vanessa Redgrave
Muziek Andrea Guerra
Première Vlag van Verenigde Staten 25 april 2010
Vlag van Nederland 17 juni 2010
Vlag van België 25 augustus 2010[1]
Genre Romantische film
Speelduur 105 min.
Taal Engels, Italiaans
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$30 miljoen[2]
Opbrengst ~US$80 miljoen[2]
Overige nominaties 3
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Letters to Juliet (Nederlands: Brieven aan Julia) is een Amerikaanse romantische film uit 2010 met Amanda Seyfried in de titelrol.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De jonge Sophie werkt als feitenonderzoekster voor The New Yorker, al zou ze graag schrijfster worden. Ze gaat met haar verloofde Victor op voorhuwelijksreis naar Verona in Italië. Victor maakt van de gelegenheid gebruik om leveranciers te zoeken voor zijn geplande Italiaans restaurant, en laat Sophie vaak alleen.

Op stap in de stad passeert ze het Casa di Giulietta; het huis van Julia uit Shakespeares beroemde werk Romeo en Julia. Ze ziet hoe jongedames allerlei boodschappen voor Julia achterlaten op de muur en hoe die 's avonds door een jonge vrouw worden verzameld. Sophie volgt haar tot het kantoor van Julia's secretaresses: vier vrouwen op de loonlijst van de stad die alle brieven beantwoorden.

Ze wordt uitgenodigd hen te helpen en gaat de volgende dag mee de brieven ophalen. Achter een losse steen in de muur vindt ze een vijftig jaar oud exemplaar van een Engels meisje over haar Italiaanse liefde en ze besluit hem te beantwoorden. Kortelings later valt de kleinzoon van dat meisje het kantoor binnen. Hij maakt Sophie duidelijk dat hij het ongepast vindt om zijn grootmoeder na al die jaren aan te zetten op zoek te gaan naar haar jeugdliefde.

Sophie volgt hem naar buiten en ontmoet zo Claire die inderdaad afgereisd is om de man met wie ze als vijftienjarig meisje wou trouwen maar uit onzekerheid verliet, Lorenzo, terug te vinden. Tot Charlies ongenoegen mag ze meegaan op de zoektocht en ook het hele verhaal opschrijven. In het telefoonboek vinden ze een hele resem Lorenzo Bartolini's, en die zoeken ze vervolgens een voor een op.

Na tal van Lorenzo's bezocht te hebben, geven ze uiteindelijk de zoektocht op maar op de terugweg merkt Claire een jongeman op die precies op haar Lorenzo lijkt. Ze stoppen en het blijkt zijn kleinzoon te zijn. Na vijftig jaar ontmoeten de twee elkaar en vallen opnieuw voor elkaar — Claire is weduwe en Lorenzo weduwnaar.

Terug in New York verbreekt Sophie haar relatie met Victor. Haar baas vindt het verhaal dat ze meebracht goed en besluit het te publiceren. Dan krijgt Sophie een uitnodiging voor het huwelijk van Claire en Lorenzo en vliegt terug naar Italië, waar zij en Charlie toegeven van elkaar te houden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Seyfried, Amanda Amanda Seyfried Sophie De jonge Amerikaanse protagoniste werkt als feitenonderzoekster voor een tijdschrift.
Bernal, Gael García Gael García Bernal Victor Sophies verloofde die druk in de weer is met de opening van zijn eigen Italiaans restaurant.
Redgrave, Vanessa Vanessa Redgrave Claire Smith-Wyman Oude vrouw die vijftig jaar eerder een brief aan Julia schreef.
Egan, Chris Chris Egan Charlie Wyman Claires kleinzoon die met haar meegaat op zoek naar haar grote jeugdliefde.
Nero, Franco Franco Nero Lorenzo Bartolini Claires grote jeugdliefde.
Ranieri, Luisa Luisa Ranieri Isabella Een van Julia's secretaresses die dagelijks de brieven komt ophalen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Franco Nero en Vanessa Redgrave zijn ook in realiteit man en vrouw.