Lichtenbusch (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over Belgisch Lichtenbusch. Voor het artikel over het Duitse Lichtenbusch zie Lichtenbusch
Lichtenbusch
Plaats in België Vlag van België
Lichtenbusch (België)
Lichtenbusch
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Raeren
Coördinaten 50° 43′ NB, 6° 7′ OL
Overig
Postcode 4739
Netnummer 087
Detailkaart
Lichtenbusch (Luik)
Lichtenbusch
Locatie in Luik (provincie)
Portaal  Portaalicoon   België

Lichtenbusch is een plaats in de deelgemeente Eynatten van de Duitstalige gemeente Raeren in de Belgische provincie Luik. Lichtenbusch ligt op de grens met Duitsland en langs de A3, onderdeel van de E40.

De plaats bestaat uit twee delen die zich aan weerszijden van de Duits-Belgische grens bevinden. Het Duitse deel ligt ten zuiden van de stad Aken (deelstaat Noordrijn-Westfalen) en maakt sinds 1922 deel uit van deze gemeente.

Voor het artikel over het Duitse Lichtenbusch zie Lichtenbusch

Aan de Belgisch-Duitse grens vindt men de Maagd der Armenkapel.

Maagd der Armenkapel

Belgisch Lichtenbusch ligt tussen het Duitse Lichtenbusch en het Belgische Eynatten.

Bronnen van de Geul[bewerken | brontekst bewerken]

De bronnen van de Geul bevinden zich in of nabij het Belgische deel van Lichtenbusch.
Ten oosten van de doorgaande weg naar Eynatten, aan de rand van het Freyenter Wald, bevindt zich een gebouw, dat vroeger een houtvesterswoning was, en daarna een boerderij, aan een weggetje met de naam "Todtleger".[1] Dit gebouw is vooral bekend omdat in de kelder ervan zich een van de bronnen van de Geul bevond. Deze bron vormde, samen met enkele andere bronnen in de directe omgeving, een waterloop door de weilanden en kwam ten westen van de autosnelweg samen met andere brontakken van de Geul. Tegenwoordig wordt het water tot bij de snelweg door een rioolbuis geleid, onder een nieuwe woonwijk door.[2]

Een brontak van de Geul die een stuk door een betonnen bak loopt

Een tweede bron van de Geul bevond zich iets westelijker. Ook deze voerde onder de autosnelweg door. Ten westen van de snelweg wordt het stroompje tegenwoordig door een betonnen bak geleid.[3]

Aan de voet van de Johannisberg, ten westen van de snelweg, in het bosgebied 'Landwehring' (een uitloper van het Aachener Wald), waar zich ook de 'Zyklopensteine' bevinden, ligt een bosvijver, die een derde brontak van de Geul vormt.[4] Ten slotte bevindt zich aan de oostelijke rand van dit bosgebied, tegen de landbouwgrond aan, een bron.[5] Deze laatste brontak wordt onder het station van Fluxys op de Johannisberg door geleid in de richting van de andere brontakken.