Lijst van weg- en veldkruisen in Sittard-Geleen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een onvolledige lijst van weg- en veldkruisen in de gemeente Sittard-Geleen. Onder kruisen wordt verstaan: alle weg-, veld- en hagelkruisen ed. De kruisen op kerkhoven of op gevels en daken van gebouwen zijn buiten beschouwing gelaten.

Bij enkele kruisen staat het huisnummer aangegeven van de woning die erbij ligt.

Adres Plaats Plaatsingsjaar Soort kruis Extra informatie Foto
Getelberg-Putstraat Born 1980
Graetheide-Oude Baan Born 1936
Hondsbroek-Molenstraat Born Kruis zonder corpus
Oude Baan Born 1891 en 2010
Buchterweg-Havenweg Buchten Ca. 1900 Kruis zonder corpus
Dorpsstraat Buchten
Everstraat (bij nr. 25) Einighausen
Heistraat (bij nr. 66) Einighausen
Augustinusstraat-Pastoor van Eijsstraat Geleen 1979 wegkruis. Stond eerder in een weiland aan de voormalige Kloosterstraat en hing later (tot 1970) aan de gevel van een rijwielzaak in die straat. In 1979 op de huidige plaats als wegkruis.
Bachstraat Geleen 1949 wegkruis. Groot eikenhouten wegkruis op het kerkhof aldaar. Het kruis stond eerder op het voormalige kerkhof van de Christus Koningkerk aan de Daalstraat.
Beekhoverstraat t.o. Kinkenweg Geleen 1863 wegkruis Uniek wegkruis, oorspronkelijk door de weduwe van burgemeester Göbbels in een boom gehangen waar het in de loop der tijd mee is vergroeid. In 1961 werd de boom gekapt en door de gemeente chemisch geconserveerd.
Bergerweg-Urmonderstraat Geleen 1955 veldkruis Stond vroeger als grafkruis op het kerkhof van Doenrade, werd later als wegkruis geplaatst
Bloemenmarkt Geleen 1991 kruis in voetval Geplaatst ter gedachtenis aan de zeven voetvallen op de hei te Lutterade die moesten verdwijnen bij de bouw van de Staatsmijn Maurits.
Daniken (bij nr. 23a) Geleen 1823 veldkruis Geplaatst tussen drie lindebomen op de wegsplitsing naar Danikerbos.
Einighauserweg-Urmonderbaan Geleen 1943 betonnen veldkruis Geplaatst door familie Krux-Frenken.
Endepolstraat-Ten Eysden Geleen 1984 wegkruis Houten kruis in een ijzeren nis. Oorspronkelijk in een oude boom die in 1983 door een storm werd vernield. Herplaatst in 1984 in een andere boom.
Geenstraat-De Vaart Geleen n.b. memoriekruis Overblijfsel van het torenkruis van de kapel van het voormalige klooster der Congregatie van de Arme Dienstmaagden van Jezus Christus. Het kruisbeeld is een eerbetoon aan zuster Luise Löwenfels die als voormalig joodse ten slachtoffer viel aan Nazi-regime.
Monument Luise Löwenfels in de Geenstraat in Geleen bij het voormalige klooster.
Geleenderveldweg-Moljeweg, splitsing Geleen n.b. veldkruis als grenskruis Van oudsher staat dit veldkruis op grondgebied van de voormalige gemeente Geleen. Het kruis gaf de begrenzing aan tussen het Spaanse Geleen en het Gülickse Sittard. Molje of moelie betekent grens.
Geleenderveldweg-Pater Karelweg, splitsing Geleen 2013 veldkruis Geplaatst in 2013 door vereniging "Kruisen en Kapellen".
Hegstraat-Molenstraat Geleen 1885 wegkruis Privé-eigendom. In 1983 ernstig vernield.
Heidestraat Geleen n.b. wegkruis Geplaatst op plantsoen waar voormalige Engelbewaarderskerk stond.
Hendriklaan-Irenelaan Geleen 1954 wegkruis Vervangt een oorspronkelijk veldkruis bij een lindeboom. In 1982 werd het corpus geheel vernield door Pinkpopgangers.
Hofkamp-In den Helmstock Geleen 1889 memoriekruis Ter herdenking van de verongelukte Jan Arnold Tummers. In 1990 verplaatst.
Janskamperstraat Geleen n.b. veldkruis Vroeger als veldkruis geplaatst bij splitsing Janskamperweg en Lintjesweg.
Jodenstraat Geleen 1860 (2011) wegkruis In 2011 geplaatst in de tuin van Villa Cantemerle, de plek waar het oorspronkelijk al stond. Het kruis heeft vanaf 1963 in de Nachtegaalstraat gestaan nadat het door aannemer Schutgens het had meegenomen.
Kluis-Lijsterstraat Geleen 1998 wegkruis Geplaatst op een grasveldje voor de Christus Koningkerk ter viering van 50-jarig bestaan parochie.
Norbertijnenstraat Geleen 1867 wegkruis In Oud-Geleen "Kallenkruuts" genoemd.
Oranjehof-Oranjelaan Geleen 1898 wegkruis Meerdere keren verplaatst. In 1994 tevens een herdenkingssteen voor een onbekende soldaat, gesneuveld in WOII.
Oranjelaan (bij nr. 355) Geleen 1893 wegkruis Geplaatst door echtpaar Willems-Vroemen tussen drie nog bestaande lindebomen.
Parallelweg Geleen 1997 wegkruis Geplaatst voor het kerkhof. Betonnen kruis dat werd gered van de slopershamer bij het ruimen van een der graven.
Picardië-Elsenburglaan Geleen 2014 wegkruis Vervangt een veldkruis dat oorspronkelijk geplaatst was op een molensteen bij de ingang van de Elsenburgtunnel.
Raadskuilerweg Geleen 2001 veldkruis Vervangt een oorspronkelijk veldkruis dat "Gallingkruuts" werd genoemd omdat het lag vlakbij de plaats waar vroeger de Geleense bokkenrijders werden terechtgesteld door verhanging aan een galg.
Rijksweg Noord (zijgevel huis nr. 95) Geleen n.b. gevelkruis Stond vroeger op een molensteen bij de ingang van de Hoog Steeg, tegenwoordig Pastoor Vonckenstraat. Later aan de zijgevel van huis hoek Rijksweg Noord-Past. Vonckenstraat. Sinds 1974 aan de zijgevel van Rijksweg Noord 95.
Spaans Neerbeek-Verdistraat Geleen 1836 wegkruis Een replica van het kruis uit 1836. Stond oorspronkelijk aan het einde van de Pieterstraat. Herplaatst op huidige plek ter vervanging van een verdwenen kapel.
Spoorstraat (bij nr. 69) Geleen 1929 memoriekruis Geplaatst ter ere van echtpaar Keulers-Leunissen, wonend aan de overzijde van de straat.
Tunnelstraat Geleen 1930 wegkruis Vervangt een oorspronkelijk wegkruis gelegen aan de Ringovenstraat dat door dronkenlappen werd vernield. In 1998 werd het corpus ontvreemd.
Van Banninglaan Geleen 1997 wegkruis Voor ingang kerkhof. Vervangt een oorspronkelijk Mariabeeldje dat werd ontvreemd.
Vondellaan Geleen 1910 wegkruis Was oorspronkelijk in 1910 geplaatst op de hoek Steinstraat-Napoleonbaan door echtpaar Leunissen-Penders. Staat sinds 1979 op de huidige plek waar het al viermaal werd vernield.
Hoppenhofjeslaan-Merovingenstraat Grevenbicht
Beukenboomsweg-Einighauserweg Guttecoven
Dorpstraat-Wijnrankenstraat Guttecoven 2005
Einighauserweg-Kerkstraat Guttecoven
Ankersweg-Panneshofstraat Holtum
Allee-Kievitsweg Limbricht
Beekstraat (bij nr. 44) Limbricht
Devotiezuil, Bovenstraat-Struckvaren Limbricht
Burgemeester Nelissenstraat-Pagestraat Limbricht Gedachteniskruis
Burgemeester van Boxtelstraat-Pastoor Janssenstraat Limbricht 1894 Gedachteniskruis Geplaatst vanwege het plotseling overlijden op deze plek van Jos van Thoor, op 24 augustus 1894
Henschenveldweg-Onderste Sittarderweg Limbricht
Klinkekoulsweg-Vosdaalstraat Limbricht
Provincialeweg-Trichterweg Limbricht
Botkuilweg-Zwarte Hei Munstergeleen 1999
Bronkboomstraat-Danikerstraat Munstergeleen
Eekerstraat-Kruisstraat Munstergeleen
Erkensweg-Smidserweg Munstergeleen
Geleenderveldweg Munstergeleen
Geleenstraat (bij 2b) Munstergeleen
Heijdenpad Munstergeleen
Kruisstraat-Lichtenberg Munstergeleen
Lichtenberg-Overstraat Munstergeleen
Windraak (bij nr. 32) Munstergeleen
Windraak (bij nr. 35) Munstergeleen
Aan het Broek Sittard
Achter de Hoven-Kruisstraat Sittard
Bergerweg-Middenweg Sittard
Bergerweg Sittard
Broeksittarderweg (bij 167a) Sittard 1947 Geplaatst bij de Mariakapel
Broekstraat-Oude Heerlenerweg Sittard
Eggerweg Sittard
Eggerweg-Veestraat Sittard
Gelderhof Sittard
Geuweg-Kromstraat Sittard
Haagstraat-Jans Kamperweg Sittard
Heinseweg-Walramstraat Sittard 2011
Helweg-Watersley Sittard
Helweg-Sjteinpaedje Sittard
Holleweg-Rijksweg Zuid Sittard 2014
Jozef Habetsstraat-Tuddernderweg Sittard 1880 en 1989
Kerkplein Sittard
Lahrstraat-Lahrhoeveweg Sittard
Leyenbroekerweg (bij nr. 89) Sittard 1937
Leyenbroekerweg (bij nr. 113) Sittard

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]