Limbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Limbeek
Buurt van Vlag Eindhoven Eindhoven
Limbeek binnen Eindhoven
Kerngegevens
Gemeente Vlag Eindhoven Eindhoven
Stadsdeel Woensel-Zuid
Coördinaten 51°26'51,16200"NB, 5°27'55,43219"OL
Oppervlakte 0,49 km²  
- land 0,49 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
4.225[1]
(8.622 inw./km²)
Woningvoorraad 2.402 woningen[1]

Limbeek is een wijk in het stadsdeel Woensel-Zuid in de stad Eindhoven, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De buurt ligt ten noorden van Eindhoven Centrum binnen de ring. De buurt behoort tot de wijk Oud-Woensel. Limbeek wordt begrensd door de spoorlijn Eindhoven-'s-Hertogenbosch, de Marconilaan, de Boschdijk en Fellenoord.

Opbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Karakteristieke Triplexwoningen in Limbeek-Noord
Zicht op de groenstrook uit 1956 die een buffer vormt tussen de wijk en de spoorlijn

De wijk bestaat uit twee duidelijk onderscheidbare buurten; Limbeek-Noord en Limbeek-Zuid. De grens tussen de twee delen wordt gevormd door de Kramerstraat.

Limbeek-Noord ontstond na de sloop van de steenfabriek van Van Hapert in 1930. De gronden waren kort daarvoor door Philips gekocht om ontwikkeld te worden als locatie voor woningen voor medewerkers van het bedrijf. De eerste woningbouw verscheen na 1952. Ze bestaat vooral uit triplex, duplex, en middelhoge portiekflats, met wat hogere bebouwing aan de rand, bij de Marconilaan. Typisch voor de jaren-50 woningbouw zijn de vele open groene ruimtes tussen de bebouwing. Limbeek-Zuid bestaat voornamelijk uit een in één stijl opgebouwd buurtje uit de latere 20e eeuw zonder opvallende kenmerken.

Ten westen van de Lijmbeekstraat bevindt zich een mengeling van vooroorlogse bebouwing, wederopbouwarchitectuur, en jongere woningbouw.

Langs het spoor bevindt zich een groot groen gebied wat zich verder noordelijk van Limbeek uitstrekt langs de Groenewoudseweg en indirect een verbinding vormt tussen de wijk en het Philips de Jongh Wandelpark.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de buurt is afkomstig van de Limbeek of Windgraaf. Dit beekje vormde vroeger de grens tussen Woensel en Strijp.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Limbeek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.