Manouria impressa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Manouria impressa
IUCN-status: Bedreigd[1] (2018)
Opgezet exemplaar
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Familie:Testudinidae (Landschildpadden)
Geslacht:Manouria
Soort
Manouria impressa
Günther, 1882
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Manouria impressa op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Manouria impressa is een schildpad uit de familie landschildpadden (Testudinidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Albert Carl Lewis Gotthilf Günther in 1882. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Geoemyda impressa gebruikt en later werd de schildpad tot het geslacht Testudo gerekend.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De schildpad bereikt een maximale schildlengte van ongeveer 31 centimeter.[2] De enige andere soort uit het geslacht Manouria, de bruine landschildpad (Manouria emys), wordt bijna twee keer zo lang.
Manouria impressa heeft een onmiskenbaar uiterlijk door het opvallende schild. De naden tussen de hoornplaten van het schild zijn verhoogd zodat iedere hoornplaat verzonken lijkt in het schild. Deze naden zijn bovendien licht van kleur en hebben een donkere omzoming zodat het patroon nog beter opvalt.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Manouria impressa komt voor in delen van Azië en leeft in de landen China, Maleisië, Myanmar, Thailand en Vietnam.[3] De habitat bestaat uit relatief droge streken in vergelijking met andere schildpadden. Landschildpadden blijven vaak in de buurt van water maar Manouria impressa kan ver van een waterbron worden aangetroffen. De schildpad leeft in tegenstelling tot de meeste andere schildpadden voornamelijk van paddenstoelen.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]