Marspich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marspich
Maaschpéch
Plaats in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Marspich (Frankrijk)
Marspich
Situering
Regio Grand Est
Departement Moselle (57)
Arrondissement Thionville-Ouest
Kanton Hayange
Gemeente Hayange
Coördinaten 49° 20′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Inwoners
(1968)
8497
Overig
Postcode(s) 57700
INSEE-code 57450
Foto's
Kaart van Marschbach in 1893
Kaart van Marschbach in 1893
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Marspich (Duits: Marschbach, Luxemburgs: Maaschpéch) is een wijk van Hayange en voormalige gemeente in het Franse departement Moselle in de regio Grand Est.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd Marspich totaal verwoest en verlaten. Hierop werd het dorp bij de wederopbouw grotendeels bevolkt door families uit het Prinsbisdom Luik. Deze nieuwe inwoners, die van huis uit Waals spraken, raakten ontheemd in een gebied waar Luxemburgse en Lotharings Frankische dialecten gesproken werden.

In 1659 werd bij de Vrede van de Pyreneeën de Proosdij van Thionville, waar Marspich deel van uitmaakte, afgescheiden van de Spaanse Nederlanden en onderdeel het bisdom Metz, een van de Trois-Évêchés. Deze waren na de Vrede van Westfalen na de Dertigjarige Oorlog geannexeerd door het Koninkrijk Frankrijk. De ontheemde inwoners van Marspich vroegen in 1687 om een priester uit het bisdom Luik, hoewel het gebied niet meer onder dit bisdom viel.

De kerk van Marspich

De inwoners van de plaats kregen de bijnaam d'Maaschpécher Daboën (Luxemburgs) of les dabos de Marspich (Frans), vrij vertaald: De Marspichers van buiten, verwijzend naar hun Waalse afkomst.

In 1817 bestond Marspich uit zo'n 45 gebouwen met 285 inwoners wat toenam tot 2924 inwoners in 1960. Op 13 maart 1971 werd de gemeente opgenomen in de gemeente Hayange. Marspich is geheel opgegaan in Hayange en is een wijk van de stad geworden.

Zie de categorie Marspich van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.