Marsyas (Griekse mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jusepe de Ribera (1591-1652) Apollo vilt Marsyas

Marsyas (Gr. Mαρσύας) is een figuur uit de Griekse mythologie, een satyr afkomstig uit Phrygië.

Volgens bepaalde bronnen is hij de uitvinder van de Aulos_(blaasinstrument), een fluit met twee pijpen.

Gangbaar is ook het verhaal dat de godin Athena dit instrument uitvond. Zij wierp het echter weg en vervloekte het, omdat ze te horen had gekregen dat, wanneer ze speelde, er een lelijke uitdrukking op haar gezicht verscheen.

Marsyas is de vinder. Hij blijkt het instrument goed te beheersen, en geraakt zo overtuigd van zijn muzikale kwaliteiten dat hij Apollon, de god van de muziek (die de lier bespeelt), uitdaagt tot een duel. Apollo neemt de uitdaging aan, op voorwaarde dat de winnaar naar believen met de tegenstander zal mogen omspringen.

Apollon wint uiteindelijk, omdat hij zijn lier ook ondersteboven bespelen kan, en dat kan Marsyas niet. Volgens afspraak mag Apollon doen wat hij wil met de satyr : de god bindt hem aan een boom en vilt hem levend.

Ovidius beschrijft ook hoe de tranen van Marsyas' vrienden de rivier de Marsyas doen ontstaan (Ovid. Metamorphosen 6, 392-400).

Betekenis[bewerken]

Marsyas door de muzen mishandeld, Jacob Jordaens

Centraal in de interpretatie van deze en een reeks andere Griekse mythen, staat de hybris (hoogmoed) en de bestraffing daarvan.

Bovenal geldt het duel tussen de god Apollo met zijn snaarinstrument tegenover de satyr Marsyas met zijn blaasinstrument als een symbool voor de tegenstelling tussen het apollinische (en diens overwinning?) en het dionysische in de antieke cultuur.