Mesoplaneet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een mesoplaneet is een planeet die kleiner is dan de planeet Mercurius maar groter dan Ceres. De aanduiding mesoplaneet is door Isaac Asimov bedacht, maar zij worden tegenwoordig dwergplaneet genoemd. meso komt van het Oudgriekse μέσος voor tussen. Asimov schreef in zijn essay What's in a Name? in 1956 voor het eerst mesoplaneet en deed dat in 1991 weer in zijn boek Frontiers.

Toen Asimov de naam mesoplaneet voorstelde, voldeed enkel Pluto aan deze definitie. Er zijn nu voldoen er verschillende planetoïden en planeten aan deze definitie, onder andere: Eris, Makemake, Haumea, Sedna, Orcus, Quaoar en Varuna. De definitie van planeet werd op het congres van de Internationale Astronomische Unie IAU in augustus 2006 zo geformuleerd dat deze hemellichamen ook als planeet konden worden aangemerkt. Het zijn dwergplaneten.

Sinds het verschijnen van het essay, zijn er verschillende hemellichamen ontdekt waarvan de grootte tussen Mercurius en Ceres ligt. Deze ontdekkingen zetten kracht bij de noodzaak voor het invoeren van een afzonderlijke classificatie zoals mesoplaneet. Plutino werd hiervoor ook voorgesteld, maar dat wordt tegenwoordig alleen voor hemellichamen gebruikt in soortgelijke banen als Pluto. Pluton werd op het congres van de IAU in 2006 ook voorgesteld als aanduiding voor planeten die er meer dan 200 jaar over doen om rond te zon te draaien. De plutonen zouden alle mesoplaneten zijn.

Vergelijking tussen de Maan, Neptunus' maan Triton en verschillende grote mesoplaneten