Mia Zapata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mia Zapata
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Mia Zapata (Louisville, 25 augustus 1965Seattle, 7 juli 1993) was een Amerikaanse zangeres en heeft bekendheid vergaard binnen de punkcultuur van Seattle als zangeres van The Gits. Ze kwam echter op schokkende wijze aan haar einde in 1993 toen zij werd vermoord.

Biografie[bewerken]

Ze werd geboren in Louisville, Kentucky en luisterde als kind vooral naar bluesartiesten als Billie Holiday en Bessie Smith. Toen ze achttien was ging ze naar de Vrije School voor kunsten. Via via ontmoette zij zo een stel muzikanten waarmee zij een paar jaar later The Gits oprichtte. Het geluid van de band klinkt over het algemeen als doodgewone punkrock maar neigt, door Zapata's met blues getinte zangstem, enigszins naar pop. In vergelijking met andere bands uit dezelfde regio en dezelfde tijd valt dit echter wel mee. De rockmuziek uit het einde van de jaren tachtig en begin negentig kreeg de naam grunge en The Gits week van dit algemene geluid af door meer als basispunk te klinken met vaste akkoorden die bleven herhalen en waar in een heel nummer maar een paar veranderingen in voorkwamen. Grunge daarentegen bevat vaak meer een opbouw met een brug tussen het couplet en het refrein een gitaarsolo en een opbouw die als een makkelijk liedje valt te beluisteren, het valt te zeggen dat grunge meer klinkt als de rockmuziek uit de jaren '60.

De band bracht in de eerste jaren na 1990 twee albums uit: Frenching The Bully en Enter: The Conquering Chicken.

Op 7 juli 1993 verliet Zapata na een optreden met de band om 2:00 uur in de nacht alleen een bar. Ze heeft in de twintig minuten die volgden een vriend bezocht die om de hoek woonde, dat was de laatste keer dat ze levend werd gezien. Het kan zijn dat ze daarna een wandeling is gaan maken naar het zuiden van de stad waar zij woonde. Om 3:30 werd haar lichaam gevonden. Toen zij om 2:00 de bar verliet droeg ze een koptelefoon en er is aangenomen dat zij deze ook droeg op straat en dus compleet verrast werd door haar moordenaar. Toen haar lichaam werd gevonden werd vastgesteld dat ze gewelddadig was verkracht en dat ze, als ze niet gewurgd was met het koord van haar trui, was gestorven aan de vele klappen tegen haar hoofd. Er werd een grote muzikale protestcampagne opgericht tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Hier werkten veel bands aan mee als Pearl Jam en Nirvana, dit was dan ook een van de laatste publieke verschijningen van Kurt Cobain.

Op haar lichaam werd speeksel aangetroffen, maar doordat er destijds nog geen goede DNA-onderzoeken konden worden verricht duurde het elf jaar voordat er iemand werd aangehouden. De moordenaar heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Externe links[bewerken]