Minnanyu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Minnanyu
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 閩南語
Vereenvoudigd 闽南语
Hanyu pinyin Mǐnnányǔ
Jyutping (Standaardkantonees) man5 naam4 jyu5
Standaardkantonees IPA: [mɐn na:m jy:]
Yale (Standaardkantonees) man5 naam4 yu5
Dapenghua IPA: [mɐn na:m ji:]
Minnanyu Bân-lâm-gí
Mindong Mìng-nàng-ngṳ̄
Shanghainees [? nø ny]
Andere benamingen Minnan 闽南
Hokkien
Minnanhua 闽南话
Taiwanees
Hoklo

Het Zuidelijk Min of Minnanyu is een Min subtaal, vooral gesproken in de Chinese provincies Zuid-Fujian, Oost-Guangdong en op Taiwan. Het Minnan is een variant binnen de Min-dialecten.

Classificatie[bewerken]

Hoofddialecten en dialecten in het Minnanyu[bewerken]

Fujian[bewerken]

De provincie Fujian werd vroeger in het buitenland Hokkien (spreek uit als "Hok Kjen") genoemd, zo heet de provincie ook in het Zuidelijk Min dialect. Een variant van het zuidelijke Min dialect staat dan ook bekend als het Hokkien.

Het dialect wordt gesproken in het gebied ten zuiden (nan) van de rivier de Min, vandaar Minnan.

Taiwan[bewerken]

De Chinezen die vanaf de 17e eeuw naar Taiwan emigreerden waren vooral afkomstig uit de provincie Fujian (deze provincie ligt het dichtst bij Taiwan). Zij namen hun dialect mee, en daardoor spreekt een groot deel van de Taiwanezen Hokkien, aldaar noemt men het tegenwoordig Taiwanees (Taiyu).

In 1949 kwam het eiland onder het autoritaire bewind van Chiang Kai-shek en zijn Kwomintang. Zij waren grotendeels vastelanders, en de meesten van hen spraken Mandarijn, geen Taiwanees. De officiële taal van Taiwan werd Standaardmandarijn, Taiwanees spreken werd onderdrukt. Kinderen die bijvoorbeeld op school Taiwanees spraken kregen straf.

Nadat Taiwan in 2000 onder het bewind was gekomen van de Democratische Progressieve Partij onder leiding van de pro-onafhankelijkheidskandidaat Chen Shui-bian, werd het gebruik van Minnanyu aangemoedigd. Het spreken van een eigen taal of dialect, anders dan die van vasteland China, versterkt de eigen nationale identiteit. De onafhankelijkheidsgezinde president Chen Shui-bian houdt niet voor niets veel van zijn toespraken geheel in het Taiwanees.

Kanton[bewerken]

In het oosten van Guangdong zijn de stadsagglomeraties Jieyang, Shantou en Chaozhou gevestigd. Deze gebieden spreken het Chaozhouhua (潮州話). Dat is een dialect, dat afgeleid is van het Minnan.

Hainan[bewerken]

Door de emigratie van Minnanezen naar het eiland Hainan, is er op het eiland nog een kleine groep Minnansprekers. Het dialect wordt op Hainan, het gelijknamige dialect Hainanhua genoemd.

Wikipedia-logo-v2.svg Zie de Minnanyu uitgave van Wikipedia.