Molex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een (ATX) PC voeding met zowel klassieke 4-pins Molex voedingsconnectors (wit gekleurd) als een SATA voedingsconnector (zwart gekleurd). De grote witte connector is een ATX voedingsconnector die niet gerelateerd is aan dit artikel.
De 4-pins voedingsconnector die gewoonlijk gebruikt worden in pc's, formeel genaamd "Molex connector". De gele en rode aders voorzien in respectievelijk +12 Volt en +5 Volt, de zwarte aders zijn de aarde draden (0 V).

Molex is de benaming voor de veel voorkomende voedingsconnector die gebruikt wordt in pc's. Ze zijn bevestigd aan de uiteinden van de voedingskabels die uit de pc voedingen komen en kunnen zo diverse componenten in een PC van voeding voorzien.

Naamgeving[bewerken]

De naam "Molex" is feitelijk afkomstig van een NASDAQ genoteerd bedrijf Molex gevestigd in Lisle, Illinois in de US.

Toepassingen[bewerken]

De Molex connectoren zijn vrijwel vanaf het begin van de eerste pc's in gebruik tot heden aan toe, en worden gebruikt voor o.a. de volgende componenten:

  • 5,25" floppy-drives.
  • IDE, MFM, en parallel SCSI harddisks
  • Sommige SATA-harddisks die een dual voedingsconnector hebben
  • Interne cd- en dvd-drives en andere inbouw apparaten zoals de interne zip en LS drives.
  • Exotische apparatuur zoals front panels voor geluidskaarten die in 5,25" openingen ingebouwd kunnen worden.
  • Sommige aparte pc-ventilatoren hebben een Molex-contra-connector. Met "apart" wordt dan bedoeld dat deze connectoren extra in de PC worden toegevoegd/gebouwd om de gehele PC kast van extra koeling of airflow te kunnen voorzien of specifiek bedoeld zijn voor de CPU, hoewel deze laatste meestal een eigen type 3- of 4-pins voedingsconnector gebruiken die vanaf het moederbord reguleerbaar is.
  • Sommige adapters/PC-kaarten die in de ISA- of PCI-slots worden gestoken, kunnen met een Molex-connector van extra benodigde stroom (vermogen) worden voorzien die niet via het moederbord geleverd kan worden. Dit verschijnsel kwam nogal eens voor in de jaren 90 bij bepaalde video(bewerkings)kaarten.

3,5" floppy-drives gebruiken niet deze Molex-connectors maar andere, kleinere connectors, die aanvankelijk ook door het bedrijf Molex gefabriceerd werden. Voor oudere pc's die deze connectoren niet hadden waren verloopstekkers te koop. Deze waren vaak gebundeld als kit met ook een inbouw bracket voor een 5,25" opening en een verloopstekker voor de 5,25" floppy flat cable stekker.

Tevens zijn er verschillende verleng-, splitter- en verloopstekkers voor andere connectoren op de markt.

Pinout[bewerken]

Kleur Functie
  Geel +12 V
  Zwart Aarde
  Zwart Aarde
  Rood +5 V

Externe links[bewerken]