Montbrison

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Montbrison
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Montbrison
Montbrison (Frankrijk)
Montbrison
Situering
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Loire (42)
Arrondissement Montbrison
Kanton Montbrison
Coördinaten 45° 36′ NB, 4° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 16,33 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
16.064[1]
(984 inw./km²)
Hoogte 370 - 552 m
Overig
Postcode 42600
INSEE-code 42147
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Montbrison is een gemeente in het Franse departement Loire (regio Auvergne-Rhône-Alpes) en telde op 1 januari 2021 16.064[1] inwoners, inclusief Moingt, dat sinds 1973 met Montbrison is 'geassocieerd'. De plaats is de onderprefectuur van het arrondissement Montbrison.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Montbrison en Moingt op de Cassinikaart (18e eeuw)

Moingt[bewerken | brontekst bewerken]

In de Gallo-Romeinse periode lag hier de stad Aquae Segetae, die beschikt over een theater ingegraven in een heuvel en thermen. In de stad waren er twee bronnen met mineraalrijk water en de plaats was waarschijnlijk een cultusplaats in het zuiden van het gebied van de Segusiavi voor de godheid Segeta.[2] De stad werd in de loop van de 3e eeuw verlaten en de stenen gebouwen werden in de volgende eeuwen geplunderd als steengroeve. In de vroege middeleeuwen, ten laatste aan het begin van de 8e eeuw, werd er een kerk gewijd aan de heilige Julianus gebouwd op de plaats van de Romeinse nederzetting. Deze primitieve kerk van deze nederzetting met de naam Moingt werd vervangen door een karolingische kerk en later door een romaanse kerk. In 1096 werd Moingt een parochie.[3] Moingt beschikte al vroeg over een eigen stadsmuur.[4]

Colline du Calvaire (1815)

Montbrison[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1080 bouwden de graven van Forez meer noordelijk een kasteel op de Colline du Calvaire. Dit had een defensieve maar ook een administratieve functie. Binnen de omwalling lagen niet enkel een donjon maar ook een hospitaal en verschillende kapellen. Vanaf de 12e eeuw werd Montbrison de hoofdstad van Forez en de residentie van haar graven. In de 13e eeuw kreeg de stad een tweede, grotere omwalling met daarin drie poorten: Porte de la Barrière in het westen, Porte de l'Archprêtre in het zuiden en Porte de Savigneux in het noorden. Graaf Guy IV van Forez stichtte ook de kapittelkerk Notre-Dame d'Espérance. Aan het begin van de 14e eeuw installeerde de graaf zich in een nieuwe residentie naast de kapittelkerk. Maar in 1372, nadat het graafschap Forez verenigd werd met het hertogdom Bourbon, verloor Montbrison haar rol als hoofdstad.

In 1482 werd een derde stadsmuur gebouwd om de stad te beschermen. Tijdens de Hugenotenoorlogen, in 1562, nam François de Beaumont, baron van Les Adrets de stad in en plunderde het kasteel. Twintig jaar later werd de donjon getroffen door de bliksem en vernield en enige tijd later werd het hele kasteel ontmanteld op bevel van koning Hendrik IV. De stenen dienden als bouwmateriaal voor de kloosters die zich in de loop van de 17e eeuw in de stad vestigden (ursulinen, visitandinnen).

Vanaf de 19e eeuw werden de stadsmuren afgebroken.[5] In 1856 verloor Montbrison haar statuut als prefectuur van Loire aan Saint-Étienne.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Montbrison bedroeg op 1 januari 2021 16,33 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 983,7 inwoners per km². De gemeente ligt tussen de vlakte van Forez en de Monts de Forez op 30 km van Saint-Étienne. In het centrum van de gemeente ligt de basaltrots Colline du Calvaire (429 m). De Vizézy en de Moingt stromen door de gemeente. Ook loopt het Canal de Forez door de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Montbrison met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Station

In de gemeente ligt aan de lijn St. Etienne-Clermond-Ferrand het spoorwegstation Montbrison.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Musée archéologique de La Diana toont archeologische vondsten uit de oudheid en de middeleeuwen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Montbrison[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Montbrison van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.