Musculus supraspinatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bovendoornspier
Musculus supraspinatus
Spier
Plaats van de musculus supraspinatus
Plaats van de musculus supraspinatus
Synoniemen
Latijn Musculus supra spinam[1]

Musculus supraspinalis[2]

Nederlands Bovengraatspier[3]
Gegevens
Origo fossa supraspinata, fascia supraspinata
Insertie tuberculum majus van de humerus
Slagader arteria suprascapularis
Zenuw nervus suprascapularis (C5-C6)
Actie abductie
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De musculus supraspinatus[4] of bovendoornspier[5][6][7] heeft zijn origo aan de wanden van de fossa supraspinata en aan de fascia supraspinata. De spiervezels van deze meervoudig gevederde spier gaan over in een bandvormige pees, die onder het acromion doorloopt. De insertie ligt uiteindelijk aan het tuberculum majus. De functie van de spier is abductie en de spier zorgt ervoor dat de kop van de bovenarm op zijn plaats blijft in het schoudergewricht; het is onderdeel van een groep spieren die het schoudergewricht stabiliseert, de rotatorenmanchet. De innervatie van de spier wordt verzorgd door de nervus suprascapularis (C5-C6).

Klinische betekenis[bewerken]

Het zogenaamde impingementsyndroom wordt veroorzaakt doordat de pees van de musculus supraspinatus is ontstoken en klem komt te zitten in de ruimte onder het acromion.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Kopsch, F. (1941). Die Nomina anatomica des Jahres 1895 (B.N.A.) nach der Buchstabenreihe geordnet und gegenübergestellt den Nomina anatomica des Jahres 1935 (I.N.A.) (3. Aufgabe). Leipzig: Georg Thieme Verlag.
  2. Triepel, H. (1910). Nomina Anatomica. Mit Unterstützung von Fachphilologen. Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.
  3. Broek, A.J.P. van den, Boeke, J & Barge, J.A.J (1954). Leerboek der beschrijvende ontleedkunde van de mens. Deel I. Geschiedenis der ontleedkunde, bewegingsorganen, vaatstelsel (8ste druk). Utrecht: N.V. A. Oosthoek’s Uitgeverij Mij.
  4. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  5. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  6. Hilfman, M.M. (1978). Pinkhof-Hilfman Geneeskundig woordenboek (7de druk). Utrecht: Bohn, Scheltema & Holkema.
  7. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.