Musculus bracchiradialis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Musculus brachioradialis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Opperarm-spaakbeenspier
Musculus bracchiradialis
Spier
Brachioradialis.png
Synoniemen
Latijn Musculus brachioradialis[1]

Musculus supinator longus[2]

Indeling
Hoort bij radiale onderarmspieren
Functie flexie en het in middenstand zetten tussen pro- en supinatie
Gegevens
Origo crista hypercondylia lateralis humeri en het septum intermusculare laterale
Insertie processus styloides radii
Zenuw nervus radialis
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De musculus bracchiradialis,[3] of (opper)arm-spaakbeenspier[4][5] is een spier in de onderarm. Hij behoort tot de groep radiale onderarmspieren. De spier loopt van de laterale zijde van het opperarmbeen naar de kop van het spaakbeen. De spier heeft hierdoor uitsluitend een functie over het ellebooggewricht. Hier veroorzaakt hij flexie, en hij is daarmee een synergist van de musculus biceps bracchii en de musculus bracchialis. Daarnaast brengt hij de onderarm in een middenstand tussen pro- en supinatie.

Tussen de pees van de musculus bracchiradialis en die van de musculus flexor carpi radialis ligt de slagader waaraan de polsslag wordt gemeten.

Literatuurverwijzingen
  1. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. Sliosberg, A. (1975). Elsevier’s medical dictionary in five languages. English/American / French / Italian / Spanish and German. (2de uitgave). Amsterdam/Oxford/New York: Elsevier’s Scientific Publishing Company.
  3. Triepel, H. (1910). Nomina Anatomica. Mit Unterstützung von Fachphilologen. Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.
  4. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  5. Broek, A.J.P. van den, Boeke, J & Barge, J.A.J (1954). Leerboek der beschrijvende ontleedkunde van de mens. Deel I. Geschiedenis der ontleedkunde, bewegingsorganen, vaatstelsel (8ste druk). Utrecht: N.V. A. Oosthoek’s Uitgeverij Mij.