Muskaatpompoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Muskaatpompoen
Cucurbita moschata Musquée de Provence - "Courge musquée" squash gourd.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Cucurbitales
Familie: Cucurbitaceae (Komkommerfamilie)
Geslachtengroep: Cucurbiteae
Geslacht: Cucurbita
Soort
Cucurbita moschata
Duchesne (1786)
Cucurbita moschata leaves.jpg
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De muskaatpompoen, muskuspompoen of muskaatcourgette (Cucurbita moschata) is een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae).

Het is een kruipende, eenhuizige plant met vertakte ranken en vijfhoekige scheuten, die meer dan 10 m lang kunnen worden. Meestal wordt de soort als eenjarige gekweekt. De zacht behaarde bladschijf is in omtrek niervormig, tot 20 cm lang en tot 30 cm breed. De mannelijke bloemen groeien aan lange stelen en de vrouwelijke staan aan korte stelen. De kelk is klokvormig. De felgele, trechtervormige kroonbuis is tot 20 cm breed.

Bladeren en bloemen

De muskaatpompoen kan in vorm en grootte sterk variëren. Meestal is het een breed-afgeronde tot eivormige of langwerpige ovale, vaak stomp geribde bes, die tot 20 kg kan wegen. De schil is groen tot okerkleurig. De schil wordt voor consumptie meestal verwijderd en de harde, vijfkantige vruchtsteel is bij de vruchtaanzet tot een schijf verbreed. Het zachte, vezelige, zoetige vruchtvlees is donkergeel tot oranje. De centrale vruchtholte bevat vele, witte of bruine platte tot 2 cm grote zaden. Een bekend ras van de muskaatpompoen is de flespompoen (ook wel butternut).

Het vruchtvlees van rijpe en onrijpe vruchten wordt gestoofd of gebakken en als groente geserveerd. Ook kan het vruchtvlees worden verwerkt in soepen en curry's, worden gepureerd en zoet of zoetzuur worden ingelegd.

De muskaatpompoen komt van nature voor in Midden-Amerika. De plant wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt. Deze soort heeft over het algemeen meer tijd en warmte nodig dan andere pompoensoorten. In gematigde streken is het succes van de teelt dan ook wisselvallig; veel hangt af van de juiste raskeuze.

Externe links[bewerken]